Política

Ruth Vila prepara la llista de Pintat a la capital

Josep Majoral i Carine Montaner repetiran com a candidats d’Unió Laurediana

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La tercera via té molt avançat el projecte per fer candidatura a Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, on ja hi ha una sèrie de gent preparant els possibles candidats. A la capital la dona clau és Ruth Vila (número dos liberal a Andorra la Vella els últims comicis, el 2015), que es va escindir dels liberals després d’haver ocupat càrrecs a l’executiva des del 2015. L’home fort dels liberals a la capital, Jordi Cerqueda, no ha tingut mai la intenció de passar-se a la tercera via per la relació d’amistat de la seva família amb la família política de Jordi Gallardo. Cerqueda no s’implicarà gaire per l’oposició frontal al pacte amb el PS, però no farà res per perjudicar el líder liberal.

A Escaldes també s’està en fase de confecció de la candidatura un cop els exliberals s’han convertit en una espècie de comitè parroquial de la tercera via. El grup es troba en fase de confeccionar la candidatura parroquial, perquè el representant escaldenc a la nacional l’elegirà Josep Pintat. El cap de llista ha comunicat que el número dos serà per a la Massana i serà el comitè d’aquesta parròquia qui el decideixi. Però els números tres, quatre i cinc (entenent el cinquè com la màxima aspiració possible) els escollirà Pintat, intentant que no es creï un conflicte amb el comitè de pertinença del candidat. Els tres llocs teòricament seran per a Andorra la Vella, Escaldes i Ordino.

La llista que ja estaria tancada, segons fonts properes a la formació, és la de la candidatura laurediana en què repetiran Josep Majoral i Carine Montaner. Pintat considera que la tasca al Consell ha estat positiva i que són el millor tiquet per repetir la victòria del 2015. Els dos polítics ja han entrat en els darrers dies a tenir més presència en els mitjans de comunicació i estan preparant la candidatura d’UL. Confien que a Sant Julià, amb tres llistes, la condició de favorits és molt clara.

El degoteig de liberals

Els impulsors de la tercera via estan notant, segons les mateixes fonts, un degoteig de simpatitzants liberals que volen entrar en el nou projecte. Els motius es basen en l’oposició al pacte amb els socialdemòcrates i el gir a l’esquerra que ha hagut de fer la formació a conseqüència de la coalició. El tema, però, que més està provocant que liberals s’estiguin passant a la tercera via, segons les fonts consultades, arriba pel perill que veuen per al manteniment del Coprincipat en cas de victòria de PS-Liberals. Al posicionament pro avortista del PS s’ha sumat el canvi dels liberals, que no només aposten per un referèndum, sinó que van forçar la dimissió d’Alfons Clavera com a president del comitè d’Escaldes per ser manifestament pro vida.

La decisió dels liberals de desprendre’s dels votants conservadors ha afavorit de forma molt clara la tercera via, segons aquestes fonts, perquè els ha entregat una important quantitat d’electors que tradicionalment votaven liberal. Una de les preocupacions de la formació, però, seria l’impacte que pot tenir la presència de la Candidatura Sobiranista d’Eusebi Nomen perquè en el tema de la UE és encara més radical que Josep Pintat.

MAJORAL DIU QUE LA 'TERCERA VIA' POT ATREURE "EL LIBERAL ENFADAT"

El conseller general d’Unió Laurediana i Independents de la Massana Josep Majoral considera que la tercera via atraurà els votants liberals desencantats amb els dirigents blaus a causa del pacte amb el PS. En una entrevista amb el Diari, Majoral afirma que “és clar que un liberal enfadat degut al pacte, si és que n’hi ha, segurament se sentirà identificat amb nosaltres”. De fet, el polític lauredià recorda que ell i els seus companys a UL-IM “sortim” d’una escissió de Liberals d’Andorra. “Al final, cal recordar que fa un any i escaig estàvem a L’A i, per tant, no hem canviat de filosofia”, justifica, i afegeix que “a la tercera via hi ha un corrent de centredreta i també un de liberal”. En aquest sentit, Josep Majoral reconeix no “entendre” l’aliança de socialdemòcrates i liberals per concórrer juntament a les llistes territorials. “No puc arribar a entendre com dues forces polítiques tan distanciades ideològicament poden arribar a un pacte”, afirma, i titlla l’acord de “pacte de la cadira”. De fet, a més a més de seduir antics electors de L’A, Majoral apunta que “la gent que vota pel PS segurament dins del programa [de la tercera via] hi haurà coses que compartirà plenament”. Així mateix, el conseller general confia pescar votants de Demòcrates per Andorra. “[El nostre] seria un electorat similar o potser el mateix que fins avui havia votat a DA”, manifesta, i assenyala que “és un elector que es pot sentir plenament identificat amb nosaltres”. Pel que fa a l’aparició de l’exconseller Eusebi Nomen amb la seva candidatura d’Andorra Sobirana, Majoral creu que no perjudicarà la tercera via, sinó que “obrirà possibilitats a l’elector”. “Què penso d’aquesta llista? Doncs que benvinguda sigui i que l’elector pugui escollir”, hi afegeix.

Ruth Vila prepara la llista de Pintat a la capital

tracking