Sistema institucional

Farràs alerta del risc d'annexió a Espanya si s'aprova l'avortament

L’exsíndic general i membre de Virtus Unita, Jordi Farràs, avisa que despenalitzar l’avortament desembocarà a un canvi de model d’estat

Farràs alerta del risc d'annexió a Espanya si s'aprova l'avortamentXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exsíndic general de 1992 a 1994 i membre de Virtus Unita, Jordi Farràs, va alertar ahir del risc que Andorra pugui acabar annexionada a Espanya en cas que el model del Coprincipat caigui per una eventual despenalització de l’avortament. Durant el dinar d’exconsellers generals durant el procés constituent, Farràs es va mostrar “preocupat” pel futur del sistema institucional i del Principat pel debat que s’ha obert sobre si s’ha de despenalitzar o no la interrupció de l’embaràs en els tres supòsits bàsics i va ressaltar la importància de la figura del Copríncep Episcopal, Joan-Enric Vives, per garantir la sobirania d’Andorra.

“No oblidem que a la història el Rei d’Espanya reivindica a vegades la potestat sobre el nostre país com a descendent dels Borbons. Ens posem en un terreny molt relliscós”, va advertir Farràs, que preguntat directament pel risc d’annexionar-se a Madrid en un futur, va dir que “totes les portes estarien obertes”. “L’escenari seria tumultuós”, va concloure l’exrepresentant, que va manifestar que “cal vigilar” amb la qüestió de l’avortament “perquè ens hi juguem probablement el nostre futur. Albert Gelabert, que també va ser síndic general del 1991 al 1992, va alertar que cal ser “conscients” i que hi ha un risc de pèrdua del model d’estat actual.

PLANTEJAMENTS DELS PARTITS

Farràs va deixar clar que el Bisbe de la Seu d’Urgell no cedirà i, per tant, va instar les formacions a proposar un sistema alternatiu als programes electorals. “No fa gaire, va sortir el papa de Roma dient que per a ell avortar és com contractar un sicari per matar algú. Per tant, la resposta és claríssima”, va dir Farràs, que va demanar que “la gent que pretén posar sobre la taula aquest tema haurà de plantejar quin és el nou sistema”.

Gelabert també va expressar que en cas d’un referèndum per decidir sobre la despenalització de l’avortament, la pregunta hauria de fer referència al sistema institucional del Principat. “Si volem fer un canvi de Constitució i de Coprincipat, agafem el bou per les banyes i fem el que preveu la Constitució actual”, va asseverar Gelabert. Farràs també va augurar que la Constitució “saltarà pels aires” perquè “un dels pals de paller de l’estat és la figura de l’estat i, per tant, hauran de plantejar quin futur veuen a Andorra, que només pot ser per a mi la República, amb tot el que això comporta”. “Els partits han de ser conscients i han d’exposar clarament quins seran els seus objectius”, va afirmar Farràs, que va insistir que la figura del Copríncep Episcopal és “un filtre i un intermediari” amb l’estat espanyol i que en el cas de França, “tenir accés directe” al president de la República ens ha salvat de moltes situacions”. “Una república andorrana molt em temo que seria una república bananera”, va relatar Farràs.

COMPARACIÓ AMB EL BREXIT

“Tothom sap a quin món s’aventura i amb quines conseqüències es pot trobar”, va dir l’exsíndic general, que va comparar les repercussions pel Principat amb les que podria tenir el Regne Unit amb el Brexit. “El plantejament d’Andorra és un Brexit multiplicat per la potència deu”, va etzibar.

Farràs i Gelabert van apel·lar a la cohabitació establerta entre el Copríncep Episocopal, Joan Martí, i l’excopríncep francès, François Mitterrand, a l’hora de negociar la qüestió de l’avortament en el procés constituent. Gelabert va recordar que pel que fa a l’avortament, “el pensament del Copríncep Mitterrand no estava en la línia de la doctrina de l’Església catòlica i que compaginar aquestes dues postures no va ser tasca fàcil”, va dir Gelabert, que va afirmar que “la sobirania de modificar el sistema constitucional andorrà és del poble andorrà”. Farràs va afirmar que a Andorra “no hi ha hagut mai cap cas d’avortament que no s’hagi resolt” i va crititicar el fet que “el debat sobre l’avortament en realitat amaga un qüestionament del Coprincipat”.

FARRÀS DEMANA AUGMENTAR SALARIS

L’exsíndic general i membre de Virtus Unita també va fer referència a les dues recents manifestacions que van tenir lloc a la capital per protestar contra la pèrdua de poder adquisitiu de les famílies. Malgrat que va argumentar que és un plantejament “molt personal”, Farràs va subratllar que és “important incrementar els salaris” per millorar el nivell de vida dels treballadors. Al mateix temps, l’exrepresentant durant el procés constituent creu que també s’haurien de reduir el nombre d’ajuts econòmics i atorgar “menys subsidis i menys assistència”.

tracking