x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Temporal de neu

Guerra als vehicles sense equipaments

S'esperen nevades a 900 metres i ràfegues de fins a 50 quilòmetres per hora al vespre i la nit

La sanció per circular sense equipaments és de 180 euros

Un total de 14 patrulles de policia vetllen pel compliment de la normativa. La multa pels vehicles pesats ascedeix a 500 euros

Fernando Galindo, Alexantra Muratet

Cotxe bolcat a l'Aldosa

Cotxe bolcat a l'Aldosa

Un control de la policia a la sortida del túnel de les Dos Valires inspeccionant ahir els vehicles.

Mesures contundents contra els vehicles sense equipar

Un control de la policia a la sortida del túnel de les Dos Valires inspeccionant ahir els vehicles.

Fernando Galindo
Control de la policia a l'entrada del túnel de les Dos Valires.

Mesures contundents contra els vehicles sense equipar

Control de la policia a l'entrada del túnel de les Dos Valires.

Fernando Galindo
El vehicle bolcat ahir a l'Aldosa.

Mesures contundents contra els vehicles sense equipar

El vehicle bolcat ahir a l'Aldosa.

Fernando Galindo
Actualitzada 29/01/2019 a les 13:10
El cap del departament de Mobilitat, Jaume Bonell, va anunciar ahir que a partir d’ara la policia, amb col·laboració amb els agents de circulació parroquials, enduriran la vigilància dels vehicles per garantir que tots portin els equipaments especials. “Des d’avui la policia intensificarà els controls i sancionarà tots aquells vehicles que no vagin equipats i, si s’escau, els immobilitzarà”, va declarar. Bonell va explicar que la mesura s’ha pres després dels incidents succeïts ahir mateix o la setmana passada amb la caiguda de la primera gran nevada de la temporada. “En situacions excepcionals com aquesta hem d’actuar amb certa contundència i no en passarem ni una”, va remarcar. En total es destinaran 14 patrulles de policia encara que “intentarem que n’hi hagi alguna més”, i comptaran amb el suport dels urbans de les parròquies.
Després de diverses hores de tall la circulació al port d'Envalira i l'accès a França s'ha restablert amb l'obligatorietat de dur equipaments. Pel que fa a la metereologia, la previsió és que el país estigui en "vigilància groga" a causa del vent i la neu, fet que es mantindrà durant les pròximes 30 hores. S'esperen nevades a 900 metres i ràfegues de fins a 50 quilòmetres per hora durant el vespre i la nit. 

El cap de Mobilitat va defensar la mesura recordant que tot el país està en alerta groga i que, per tant, si un vehicle es queda atrapat enmig de la carretera no se’l pot desviar o fer-li donar la volta. En aquest sentit, va dir que es tindrà “tolerància zero”, i va insistir que “si és necessari s’immobilitzaran els vehicles no equipats”. La multa per als turismes és de 180 euros i de 500 per als professionals. Tot i així, demana “sentit comú” als conductors perquè “no es posi en risc la nostra pròpia seguretat, ni tampoc la dels altres”.

Incidents a les carreteres
La circulació va ser complicada en alguns moments d’ahir per la gran quantitat de neu caiguda des de primera hora. Hi va haver diversos incidents, entre els quals el d’un vehicle que va bolcar a les 8.40 hores a la carretera de l’Aldosa a la Massana. El sinistre va provocar danys materials però els dos ocupants no van patir ferides importants, segons van indicar els bombers. A més, durant el dia es va tallar l’accés a la zona de la Coma de Ransol, a la zona d’Arcalís –a la cota 1.850 metres–, al port d’Envalira –el túnel va passar a ser gratuït– o a la carretera de Soldeu, encara que aquesta es va tallar per fer tirs d’allaus. Segons va explicar Bonell, les detonacions per treure l’excés de neu també es van fer a Arcalís o a Comallemple. Al vespre, la nevada es va intensificar i l’ús d’equipaments es va tornar a estendre a tot el país. El comú d’Escaldes va obrir les barreres dels aparcaments exteriors per facilitar la neteja i la mobilitat, i es va tancar el túnel de Sant Antoni –perquè el COEX havia de netejar l’asfalt– i l’accés a França per l’RN-22.

Mentrestant, alguns usuaris van lamentar la dificultat de conduir per les carreteres nevades on no havien passat les màquines llevaneu, una denúncia que Bonell va matisar en recordar que “si hi ha retencions difícilment podran passar les màquines”, i va demanar la “col·laboració” de la ciutadania per evitar que les nevades acabin col·lapsant la xarxa viària. “Som un país de neu i la ciutadania ha d’entendre que ha d’estar preparada fins al final de la temporada.” A més, va recordar les principals recomanacions per als pròxims dies, en què encara es preveu que segueixin les precipitacions. “L’anticipació és fonamental però cal estar atents a les informacions que oferim. Si no s’està segur conduint amb aquestes condicions és millor compartir cotxe o agafar el transport públic. També demanem precaució als vianants”. La previsió és que s’acumulin uns 50 centímetres de neu a les parròquies altes i la meitat al centre.

El vent perjudica les estacions
Totes les estacions es van veure perjudicades pel fort vent que va bufar ahir. Si a primera hora totes havien obert amb normalitat, poc després van haver d’anar tancant sectors a causa del vent, la neu i la mala visió. La primera va ser Arcalís, on les pistes es van tancar a dos quarts d’una. Pal Arinsal va acabar el dia només amb les pistes inferiors obertes i Grandvalira va fer sortir tots els esquiadors del sector d’Encamp quan va tancar el Funicamp. El Govern va anunciar que avui tampoc hi haurà esquí escolar.
Etiquetes
8
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts