Associacionisme

Els antiavortistes decideixen constituir-se en associació

L’anunci de la creació de l’associació ha fet que persones contràries a l’avortament hagin manifestat la voluntat de participar-hi

Els antiavortistes decideixen constituir-se en associació

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

AL’associació ProVida tira endavant en haver aconseguit un nombre suficient de persones que s’han mostrat interessades que es creï. L’anunci respecte que s’estava negociant la possibilitat d’organitzar un grup antiavortista, fet pel Diari, va derivar en el fet que diverses persones es posessin en contacte per donar suport a la iniciativa. Els impulsors, segons va explicar l’ex-conseller general Simó Duró, s’han marcat com a primer objectiu el desenvolupament de la part legal i administrativa. El primer pas és la creació dels estatuts de l’associació. Un cop estigui enllestida tota la part de tràmits es passarà a engegar la fundació de l’associació amb una assemblea en què, segons altres fonts, hi hauria el grup de persones que s’ha manifestat i al mateix temps es convidaria qualsevol ciutadà pro vida perquè s’hi afegís. Els impulsors volen deixar clar que no és una associació vinculada amb l’Església, sinó que agrupa gent favorable a mantenir el precepte constitucional de defensar la vida en totes les seves fases.

Simó Duró va ser molt crític ahir amb el comportament dels liberals envers Alfons Clavera per ser antiavortista. L’exconseller va qualificar l’interrogatori a Clavera sobre les seves creences com a “inquisitorial i propi del segle XII”. Cal recordar que Clavera va dimitir com a president del comitè liberal d’Escaldes després que se li comuniqués que amb la seva ideologia pro vida no podia tenir un paper destacat en les eleccions, perquè xocava amb el posicionament obertament avortista del Partit Socialdemòcrata, amb el qual els liberals van junts a les eleccions. El pressing va anar més enllà amb preguntes respecte a si es mantindria contrari a l’avortament si la seva filla es quedés embarassada després d’una violació. Clavera va haver de respondre a aquest exemple aplicat als altres dos supòsits: malformacions del fetus i risc per a la mare. El partit, segons el desenvolupament dels fets, ha fixat que els membres que siguin pro vida no poden formar part de la llista de precandidats per evitar que durant la campanya es facin evidents les contradiccions en aquest tema entre part dels afiliats liberals i la posició oficial socialdemòcrata.

Més ganes de tirar endavant

Simó Duró va indicar que l’episodi de Clavera els ha donat encara més ganes de tirar endavant l’associació en defensa de la vida en totes les seves fases. L’exconseller va remarcar que no es plegaran a una espècie de dictadura del pensament unidireccional i que estan perfectament legitimats per defensar un dels preceptes claus de la Constitució andorrana. Alfons Clavera també és un dels promotors de l’associació ProVida des del primer moment i mai no ha amagat en els vint anys de carrera política la seva oposició a l’avortament. Els liberals havien intentat descobrir si l’advocat era un dels impulsors perquè consideraven que si aquest fet es fes públic durant la campanya electoral provocaria un problema important amb els socialdemòcrates. Sent el president del comitè liberal d’Escaldes i impulsor de l’associació ProVida s’entraria en una contradicció amb els socis socialdemòcrates i per tant se’l va forçar, amb el qüestionament de les seves creences, a presentar la dimissió.

COMUNICAT LIBERAL FIRMAT PER CLAVERA

Liberals d’Andorra va enviar ahir al vespre un comunicat signat per Jordi Gallardo i també per Alfons Clavera en què s’explicitava que la renúncia d’aquest últim a presidir el comitè liberal d’Escaldes “ha estat una decisió personal que en cap cas ha estat imposada pels càrrecs del partit”. Un comunicat que, segons ha pogut saber el Diari, partia d’una reunió a la qual Jordi Gallardo i el conseller liberal al comú escaldenc Marc Magallón havien convocat Clavera. Gallardo i Magallón li van demanar de signar el document (li haurien presentat dues versions) i Clavera hauria accedit per tancar la polèmica. Però abans els va expressar les queixes per les formes com els companys l’havien tractat pel seu posicionament pro vida.

L'ASSOCIACIÓ VOL QUE ELS PARTITS DIGUIN CLAR QUE AMB AVORTAMENT NO HI HA COPRINCIPAT

El grup ProVida té com un dels objectius aconseguir que els partits polítics que es presentin es posicionin clarament sobre quina és la seva postura envers l’avortament i què pensen fer en cas que guanyin. El grup creu que és obligatori que totes les formacions que concorrin als comicis es posicionin en un dels debats claus de la campanya. En la mateixa línia, el grup pretén que no es menteixi a l’electorat amb afirmacions com la que ha fet el Partit Socialdemòcrata respecte que és possible despenalitzar l’avortament i mantenir el Coprincipat. El grup ProVida instarà tots els partits que diguin la veritat i expliquin a la ciutadania que aprovar l’avortament comportarà la renúncia –tal com ha comunicat diverses vegades el Vaticà– al Coprincipat episcopal i per tant desapareixeran les figures dels caps d’Estat perquè formen part d’una institució indivisa. L’associació considera que els electors han de tenir tots els elements per decidir el seu vot coneixent l’escenari en cas que guanyi una formació o una altra. Respecte dels liberals, el grup també pretendria que expliquin què passaria en cas que al referèndum que proposen sobre l’avortament guanyés l’opció de la despenalització. El grup incideix que el resultat seria el mateix: desaparició de la institució del Coprincipat i del model d’Estat. I haurien de dir quin model volen.

tracking