Obituari

Mor als 103 anys Daniel Armengol, exdirector de la policia

Va ser un dels primers agents de la policia i va exercir el càrrec de director entre el 1963 i el 1979, quan es va jubilar

Mor als 103 anys Daniel Armengol, exdirector de la policia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Daniel Armengol Millat va morir ahir a l’edat de 103 anys. Era un dels padrins més grans del país i va ser un dels dotze primers agents del Servei d’Ordre Andorrà, el primer cos de policia que hi va haver i posteriorment en va ser director o “jefe”, tal com el recorda l’actual cònsol menor de la Massana i bon amic de la família, Raúl Ferré, que va lamentar molt la seva mort i va transmetre el condol en nom de la majoria comunal i de la parròquia sencera als seus familiars. “El Daniel era el patriarca de la parròquia. Tothom se l’estimava molt perquè era una persona molt simpàtica. Era fort, valent i un home de paraula. Era d’aquells que aquí anomenem un andorrà dels d’abans”, destaca. També el recorda d’aquesta manera l’excònsol major de la parròquia, Antoni Garrallà. “El millor que tenia era el sentit comú, que no sempre es té, i el Daniel el tenia molt desenvolupat. És una pena que ens hagi deixat però ho ha fet envoltat dels seus familiars i això és el millor que ens podria passar a tots.”

Armengol, pare del fundador d’una important constructora del país i avi de qui va ser conseller general, que també es diuen Daniel, va néixer a la Massana el 27 de maig del 1915 però amb 18 anys va emigrar a França i Espanya per guanyar-se la vida com a pagès i treballador en un hotel. Va treballar a Sort i a la Pobla de Segur fins que la Guerra Civil el va afectar de ple. Li va costar però finalment va tornar al Principat, primer com a treballador de Fhasa i a partir del 1940, va ser un dels primers agents del cos d’ordre. Posteriorment, el 1963, en va ser el cap, càrrec que va mantenir fins que es va jubilar, el 1979. “Va ser el segon jefe de policia si no ho recordo malament. Fa 60 o 70 anys, i en aquella època hi havia molt pocs agents per cobrir tot el país. Tenia molt mèrit”, recorda Ferré. L’excònsol menor, Josep Maria Garrallà, el va conèixer molts anys abans. “Érem veïns en una època en la qual quan hi havia un difunt en una casa, els veïns anàvem a vetllar el cos. Era una persona molt afable i va ser molt bon cap de policia fins que es va retirar.”

Fa tres anys el comú li va fer un sentit homenatge pel seu centenari. El cònsol major, David Baró, i Raúl Ferré van anar a casa seva per entregar-li un pastís i passar una estona amb una de les persones més estimades de la parròquia. “D’aquell dia, en recordo la seva increïble lucidesa. El Sr. Armengol era una persona molt humil, propera i sàvia. Era molt respectat i estimat a tot el país”, afegeix Baró.

La família rebrà el dol avui a partir de les 10 hores fins a les 13.00 a la Sala de Vetlla d’Andorra la Vella, i la missa funeral se celebrarà a les 16.00 hores a l’església de la Massana.

Mor als 103 anys Daniel Armengol, exdirector de la policia

tracking