Temporal

La nevada col·lapsa la circulació i talla l'accés a França

El tram més caòtic al matí va ser d’Encamp a la capital, mentre que a la tarda es va prohibir la circulació pel port d’Envalira i l’accés a França

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La nevada que ahir va tenyir de blanc el Principat va provocar afectacions de forma generalitzada a la xarxa viària durant tot el dia, especialment a primera hora del matí. En aquest sentit, pels volts de les vuit l’estat de les car­reteres va obligar Protecció Civil a activar l’anomenada fase groga a tot el país, que va fer necessaris els equipaments. Llavors hi va començar a haver les primeres retencions, sobretot a la sortida de la Massana i d’Encamp i a l’avinguda Tarragona, a causa dels vehicles que no estaven preparats per circular.

Tanmateix, a partir de les deu la intensitat del temporal va provocar l’activació de la fase vermella a la CG-3 a la Cortinada i a Erts. La fase vermella, però, es va estendre des de les parròquies altes fins a Escaldes-Engordany una hora més tard. Moment en què es van produir les retencions més destacades de la jornada per la gran quantitat de neu acumulada a la calçada. A la circulació especialment lenta s’hi van sumar alguns cotxes aturats que intentaven posar les cadenes i fins i tot autobusos encreuats a les rotondes després que el conductor perdés el control. De fet, entre les nou i les onze baixar d’Encamp o de la Massana fins a la capital va suposar un viatge de fins a dues hores. Un fet que va corroborar el cap de Mobilitat, Jaume Bonell, després de la reunió amb policia, bombers i el COEX, tot afirmant que són “trajectes que normalment es fan en 20 minuts”.

“Alentiment del trànsit”

Segons Bonell, les complicacions en el trànsit es van produir a causa de “molta gent despistada” que va sortir sense equipaments i alhora pel “propi alentiment del trànsit”. I és que la fase vermella va limitar la velocitat a un màxim de 30 quilòmetres per hora i la prohibició de circulació a camions de més de 3,5 tones. “Es baixava a res per hora i quan és un moment de coincidència de molts vehicles s’arriba al col·lapse”, va dir Bonell. En aquest sentit, des de la policia es van desplegar un total d’onze patrulles per tota la xarxa viària amb l’objectiu de sancionar els vehicles sense equipaments. Les línies d’autobús nacionals i parroquials, però, van mantenir els serveis, tot i que es van registrar retards de més d’una hora en algunes parades.

Les retencions a les carreteres es van anar reduint a mesura que va avançar la tarda i la fase vermella es va limitar a la CG-2 a partir de Meritxell. Amb tot, l’aparició de fortes ratxes de vent de fins a 80 per hora al fons de les valls i de 140 als cims va obligar a tallar la circulació a la carretera de Ransol i al vial d’accés a Arcalís a l’altura del parc natural de Sorteny. Així mateix, pels volts de les 18.30 hores es va prohibir la circulació de qualsevol vehicle pel port d’Envalira, fet pel qual es va permetre l’accés gratuït pel túnel. En paral·lel, a partir de les cinc de la tarda les autoritats van decidir tallar l’accés a França per la frontera del Pas de la Casa, una mesura que es va sumar a la restricció per a camions de més de 19 tones, activa des de dimarts. D’altra banda, les estacions van informar d’importants gruixos de neu per la nevada. Tant a Ordino Arcalís com a Pal Arinsal es van acumular fins a 80 centímetres, mentre que a Grandvalira es va arribar als 60 a cotes altes.

Amb relació al perill d’allaus, la zona baixa del país es va situar en risc moderat, mentre que la part alta del Principat va acabar el dia amb un perill marcat. Des de Protecció Civil preveuen que a les zones altes el risc s’incrementi fins a fort al llarg del dia d’avui, fet pel qual desaconsellen dur a terme activitats a l’aire lliure. En aquesta línia, Govern va informar que l’activitat d’esquí escolar d’avui queda anul·lada i Mobilitat va advertir que les plaques de gel a la calçada poden dificultar la circulació avui.

OBERTURA TOTAL EL CAP DE SETMANA

Les estacions d’esquí del Principat encaren el cap de setmana amb bones expectatives. Després de la nevada d’ahir, els camps de neu van coincidir a assenyalar que dissabte i diumenge estaran en disposició d’obrir totes les instal·lacions. En concret, des de Pal Arinsal van apuntar que obriran “el 100%”, mentre que a l’altra pota de Vallnord, Ordino Arcalís, van afirmar que es podrà esquiar a totes les zones, menys a “a la zona freeride” de Creussans. A Grandvalira es treballa amb l’objectiu de poder oferir la totalitat de les pistes “si les condicions ho permeten.

La nevada col·lapsa la circulació i talla l'accés a França

La nevada col·lapsa la circulació i talla l'accés a França

tracking