Meteorologia

Tallat l'accés a França, Ransol i el port d'Envalira pel fort vent

Mobilitat anuncia que el pas fronterer i el port queden tancats i que el pas pel túnel d'Envalira és gratuït

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El fort vent que s'ha aixecat en les últimes hores ha obligat a tallar l'accés a França i el port d'Envalira, així com la carretera de Ransol i la zona d'Arcalís a partir de Sorteny, segons ha informat Mobilitat, que ha anunciat que el pas fronterer i el port quedarant tancats i, per tant, el túnel d'Envalira és gratuït. La previsió de forts vents i neu ha fet que Govern hagi decidit anul·lar també l'esquí escolar de demà, ja que les ratxes aniran en augment i ja s'han registrat ràfagues de 128 quilòmetres per hora a la Tossa d'Espiolets, segons ha informat el servei de meteorologia.

La intensa nevada que afecta des de fa hores a tot el Principat complica la circulació a tota la xarxa viària i ha provocat que Mobilitat hagi activat la fase vermella, a partir d'Ordino i Canillo, perquè la carretera està coberta de neu i és obligatori l'ús d'equipaments especials per a tots els vehicles, i en el cas dels autobusos han de portar cadenes. L'estat de la via comporta que s'hagi prohibit la circulació per als vehicles de transport de més 3,3 tones a partir d'Escaldes i que es recomani evitar els desplaçaments sempre que no sigui imprescindible. Jaume Bonell, cap de Mobilitat, comentava aquest migdia que aquesta fase nomès està activa a les Valls del Nord i, a mesura que vagi evolucionant el temps, "segurament es baixarà a la fase groga". La sortida dels autobusos escolars per aquesta tarda, segons ha explicat Bonell, està "garantida", ja que es comptarà amb equips de seguretat hivernal per evitar incidències i no s'han registrat problemes destacats.

Pel que fa a les retencions al matí s'han repetit a tot el territori i és particularment complicat circular per les rotondes, on s'han quedat col·lapsats autobusos a Escaldes, Encamp i la Margineda durant el matí. La circulació ha estat molt lenta per l'acumulació de neu a la calçada i baixar des d'Erts a Andorra la Vella ha costat més de dues hores a alguns conductors i des d'Encamp a Escaldes han trigat més d'una hora. La policia està fent controls perquè els vehicles sense equipaments no circulin però a primera hora hi ha hagut petits accidents provocats per conductors que han perdut el control per no circular amb cadenes o rodes d'hivern, tot i que no s'ha hagut de lamentar cap accident de gravetat.

A primera hora del matí s'han produït petites incidències com la d'un autobús a la Margineda que s'ha quedat creuat a la via, de manera que els estudiants i els treballadors dels centres educatius ha hagut d'efectuar la pujada cap als instituts a peu. La situació s'ha normalitzat al voltant de les nou del matí quan les màquines llevaneu han arribat a la zona i s'ha normalitzat la circulació. Cap a les deu, un autocar s'ha quedat encallat a la rotonda del Gall d'Or i els agents han hagut de baixar els passatgers del vehicle.

La previsió ahir va fer que Protecció Civil activés l’alerta taronja per les fortes ratxes de vent i les intenses nevades que hi ha al país, que van obligar el Govern a annul·lar l’esquí escolar per al dia d’avui. A les 18 hores es va activar l’alerta groga, però l’empitjorament de les condicions meteorològiques ha fet augmentar les precaucions. Al llarg del dia d’ahir ja es van registrar vents de fins a 80 quilòmetres per hora als cims i de 50 quilòmetres per hora al fons de la vall. A més, les nevades, que van començar a la tarda, van deixar acumulacions de fins a 25 centímetres de neu nova a 2.200 metres i de tres a cinc centímetres a la cota 1.500. Per al dia d’avui, el servei de Meteorologia preveu que s’intensifiquin tant el vent com les nevades, motiu pel qual ha augmentat el nivell d’alerta. Les ratxes arribaran als 140 quilòmetres per hora en cotes altes i a 80 quilòmetres per hora a les par­ròquies baixes.

Per aquest motiu, Protecció Civil va començar ja ahir a la tarda un protocol d’informació de seguretat a la població a través dels canals oficials per tal que la gent prengui les precaucions necessàries. Des del cos recomanen anar consultant les previsions meteorològiques i l’estat de les carreteres abans de desplaçar-se. En cas d’utilitzar un vehicle particular, es recomana verificar que està en bon estat i el dels equipaments necessaris per circular. També aconsellen a la població portar roba d’abric i calçat adequat, a més de retirar dels balcons i les terrasses els objectes susceptibles de caure pel vent.

Per la seva banda, el cap del servei de Mobilitat, Jaume Bonell, assegura que seguiran l’evolució de les condicions meteorològiques per adoptar les mesures pertinents, amb la possibilitat de fer restriccions de circulació per a vehicles pesants com ha fet França a l’RN-20.

tracking