Apunts d'economia

Una de freda anglesa i una de ca­lenta americana

Una de freda anglesa i una de ca­lenta americana

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després del gran fracàs de la senyora May amb el Brexit, semblava que els mercats podrien patir una davallada, però ja apuntàvem la setmana passada que Europa estava més que preparada per als resultats d’aquesta votació. Era d’esperar que la senyora May perdés, però no de forma tan contundent. Els camions de la Premier anglesa fent cua a la frontera per demostrar el que podia passar si no s’aprova el Brexit no han servit de res. Els mercats borsaris d’Europa no han fet gaire cas al resultat de la votació, el tema està més que lligat passi el que passi. La senyora May va guanyar la moció de censura per 19 vots, no és gaire, però sí suficient. Què passarà ara? La primera ministra ha de començar el calvari perquè l’ajudin a Europa, fet que no passarà; pot ser un Brexit dur, és a dir, un trencament brusc amb la Comunitat Europea, fet que no passarà, ja que són massa diners els que costarien als britànics unes noves eleccions. No succeirà, ningú vol perdre la cadira, per això la senyora May ha guanyat la moció de censura, per no fer eleccions, però hi ha quelcom que pot arribar a passar, que d’aquí al 29 de març no s’hagin posat d’acord i no tinguin més remei que tornar a passar la veu al poble amb una nova votació sobre el Brexit. I si això arribés, no estaria clar que tirés endavant, ja que una part dels britànics estan farts i no veuen cap avantatge, com els havien venut abans, ara que és clar que el principal perdedor serà el poble britànic, ja que Europa s’està blindant per al que passi i si decideixen tornar els esperarien amb els braços oberts, aquesta és una opció que pot arribar a passar.

Per què els mercats europeus, com dèiem abans, no han fet gaire cas al tema britànic? Doncs bé, perquè les mirades tornen a estar sobre l’economia americana, que està donant signes de fortalesa. Els principals bancs americans, Goldman Sachs, JP Morgan i Banc of America, han presentat resultats millor dels esperats, provocant una escalada a la borsa americana que torna a estar bastant per sobre dels 24.000 punts. Alguns analistes pensaven que l’economia americana començava a debilitar-se, però no és així, i deu estar més que forta si aguanta les decisions del president Trump. Ja no vull pensar si, al final, com es diu, és veritat que arriben a entendre’s amb els xinesos. Seria molt bo per a l’economia mundial, sobretot per a l’europea, on es parla d’un refredament, però jo penso que és un alentiment davant la incertesa dels fronts oberts, tot i que ja comencen a tenir data de caducitat i no crec que les solucions no siguin les que esperem tots.

El preu del cru segueix prop dels 60 dòlars per barril, és a dir, tranquil·litat de moment, i diem això perquè és molt difícil saber què faran els principals productors, ja que la demanda i l’oferta la creen ells segons creuen convenient. Esperem que no comenci cap escalada de preus perquè pot malmetre el bon moment de l’economia.

Aquest mes es comencen a publicar els resultats de les principals companyies mundials, que serviran per demostrar si segueix el bon funcionament de l’economia global.

tracking