Consell General

Les vivendes fora de normativa es podran destinar al lloguer

Es permetrà que part dels aparthotels es pugui destinar a l’arrendament

Les vivendes fora de normativa es podran destinar al lloguer

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La primera mesura afegida que no estava al projecte inicial passa perquè els habitatges que no compleixen la normativa podran entrar al mercat sempre que es destinin al lloguer. L’altra acció passa perquè els aparthotels puguin destinar part de les seves estances a pisos de lloguer. Aquest afegit va ser aportat amb la col·laboració del conseller exliberal Joan Carles Camp.

El projecte presentat per Espot per fer front a la manca d’habitatge de lloguer es basa en quatre mesures fonamentals. Es tracta d’aplicar una taxa als pisos buits, una taxa als apartaments turístics, facilitats per a la rehabilitació d’immobles antics i reduccions fiscals per a aquells que construeixin vivendes que estiguin, com a mínim, cinc anys destinades al lloguer. El ministre va manifestar que no hi ha remeis miraculosos i que el pla que proposa és realista. Espot va indicar que actualment hi ha pocs incentius per destinar els immobles al lloguer per als residents. Carles Jordana va defensar les mesures tot rebutjant que el Govern no hagi actuat fins ara. El conseller demòcrata va recordar que quan es van prendre mesures per ajudar a l’habitatge de lloguer l’oposició hi va votar en contra.

Els liberals van criticar que Govern no hagi reaccionat davant el problema de l’habitatge fins que no hi ha hagut protestes i van considerar que el pla portarà un efecte limitat. Van ser especialment durs amb la proposta de taxar els pisos buits, ja que apunten que l’acció serà contraproduent. En aquest sentit, van proposar que s’incentivi els propietaris que no volen posar la vivenda al mercat de lloguer per la por a com la poden deixar els inquilins.

Pere López va ser molt crític amb les mesures tot considerant que no funcionaran i al mateix temps va indicar que els demòcrates han deixat la regulació al mercat. A més, va anunciar que proposaran una sèrie d’accions en el programa electoral i que seran en una línia que l’actual Govern consideraria intervencio­nista.

Joan Carles Camp, pels exliberals, va recordar que el problema de l’habitatge empitjorarà i que en realitat el que fa falta és que entrin nous pisos al mercat. Camp considera que els demòcrates no s’han adonat dels riscos de l’habitatge i demostra que l’executiu no governa i que es mou per les manifestacions.

Els partits de l’oposició van retreure de forma consensuada que quan encara aquest projecte no estava aprovat Toni Martí ja va anunciar mesures urgents. L’acció més important d’aquest paquet és la suspensió per un any de l’augment dels lloguers. Els demòcrates van destacar que les mesures urgents tenen com a voluntat poder guanyar temps fins que els canvis aprovats ahir puguin tenir incidència al mercat.

ES REBUTGEN LES EXCEPCIONS ALS PISOS DELS NO RESIDENTS

Joan Carles Camp va advertir que el nombre de pisos de no residents que estan bloquejats per l’intercanvi d’informació augmentarà a causa de l’obligació que tenen els immobiliaris de declarar. L’afer estava vinculat a una petició que havia fet el conseller massannec perquè s’inclogui una excepció a la Llei d’intercanvi d’informació fiscal que permeti que els no residents puguin utilitzar els apartaments. Per això cal un acord amb l’OCDE que Jordi Cinca va indicar que s’havia intentat però que no ha resultat. El ministre de Finances, a més, va ser crític amb Camp sobre la base que si s’intenta recuperar la situació del passat s’estarà posant en risc tota la feina feta per sortir de la llista de paradisos fiscals. La proposta de Camp va ser rebutjada. En aquest debat, el ministre de Finances i Carles Jordana van tenir un intens debat amb Pere López, marcat per l’esperit de precampa­-nya. El líder socialdemòcrata va criticar el Govern indicant que s’havien fet massa concessions en les negociacions amb entitats internacionals, al mateix temps que demanava un registre de la propietat. Els demòcrates van acusar López de canviar el discurs ara que s’està a punt d’arribar a les eleccions i que sabia perfectament, perquè havia estat ministre, que la força que té Andorra quan negocia amb organismes internacionals és limitada. La tensió es va veure al llarg de tota la sessió i va ser especialment paradigmàtica en la discussió la fundació de l’escola de Meritxell. La discussió sobre si la CASS (com es va aprovar) o el ministeri de Salut (com defensava el PS) han de formar part del patronat va ser eterna. Un dels pocs punts de cert consens va arribar en la creació d’una legislació per regular les monedes virtuals.

tracking