x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Demandes socials

Vuit-centes persones contra Govern

Organitzadors i assistents denuncien “una retallada social i laboral” al llarg dels vuit anys de mandat de DA
Protesta en contra de la llei de funció pública i altres mesures del Govern

Protesta en contra de la llei de funció pública i altres mesures del Govern

Els sindicats reuneixen unes 800 persones a la parcel·la on s'havia de construir The Cloud, la qual han anomenat "la plaça de la vergonya"

La segona protesta convocada contra el Govern va reunir 832 persones a la plaça que havia d'ubicar The Cloud.

Vuit-cents manifestants clamen contra Govern

La segona protesta convocada contra el Govern va reunir 832 persones a la plaça que havia d'ubicar The Cloud.

Fernando Galindo
La mobilització va tenir lloc a la plaça on s'havia d'ubicar l'edifici The Cloud.

Vuit-cents manifestants clamen contra Govern

La mobilització va tenir lloc a la plaça on s'havia d'ubicar l'edifici The Cloud.

Fernando Galindo
Actualitzada 17/01/2019 a les 20:58
Assistència multitudinària a la concentració contra la reforma de la llei de la Funció Pública que el Govern preveu aprovar avui al Consell General. La protesta, convocada pel SEP i amb el suport del SAT, l’USdA o el Sipaag, i de partits polítics, com el PS o Podem Andorra, va aconseguir aplegar unes 832 persones a la plaça on s’havia d’ubicar l’edifici The Cloud. Una xifra calculada pel Diari sobre la base de diverses fotografies aèries, tot i que els organitzadors van assenyalar que es van “igualar o superar” el miler de persones que van participar en la concentració del 17 de desembre. En qualsevol cas, els sindicats van coincidir a qualificar la protesta de “molt bona” i “d’èxit” per poder fer veure a l’executiu el descontentament social amb “una política rància que ens porta a l’abisme”.
La concentració va començar a les 19 hores i es va allargar fins gairebé les 20.30 hores, un temps en què es van escoltar els parlaments dels diferents promotors. Tots ells van compartir la crítica contra el Govern de Demòcrates per Andorra (DA) i les reformes legislatives que aquest ha aprovat al llarg dels vuit anys de mandat del cap de Govern, Toni Martí. D’aquesta manera, la que havia de ser una mobilització contra la reforma de la Funció Pública va anar més enllà i es van acabar denunciant qüestions com ara els elevats preus dels lloguers, el dret a l’avortament lliure o la participació dels residents estrangers en la vida política del Principat.

“Cada vegada que hem convocat una manifestació moltíssimes persones surten al carrer per reclamar que les coses canviïn”, va afirmar el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, que va arengar els assistents al crit d’“estem farts de la gestió de l’habitatge, dels salaris de merda i de les polítiques socials que ensorren aquest país”. Una queixa que el públic va acompanyar al crit de “democràcia real”. Ubach va argumentar que “Andorra està passant la pitjor etapa de la seva història i no podem obviar el Govern que ha estat els últims vuit anys amb majoria absoluta”. Precisament, el líder de la Unió Sindical va demanar a l’executiu taronja que “obri les orelles” i no aprovi avui la llei de la Funció Pública.
En aquest sentit, el secretari general del SEP, David García, va començar el seu discurs assegurant que “no es tracta de saber qui té raó, perquè la raó és sortir al carrer i dir prou a una política que ens porta a l’abisme”. De fet, García va lamentar que l’executiu “ha fet cas omís de les nostres reivindicacions i ens ha deixat unes engrunes electorals”. Així mateix, des del Sindicat d’Ensenyament Públic es va carregar contra el Govern per “voler fer un país low cost” al servei “de les grans empreses”. Una idea que va recollir el líder del SAT, Guillem Fornieles, que va parlar de “25 anys de democràcia experimental” d’uns dirigents que “han legislat contra la ciutadania”. En aquesta línia, Fornieles va denunciar “els cacics parroquials” i “les grans compa­nyies” que “exerceixen d’autèntics lobbys”. Una situació que el sindicalista va acabar resumint en “nacionalfeudalisme”.

Per la seva banda, el membre de Podem Andorra Adrià Ortún va titllar la jornada parlamentària d’avui de “trista per a la democràcia” i va reclamar, entre aplaudiments, “una democràcia en què els residents tinguin dret a vot”. Finalment, el secretari general del Sipaag, Lluís Anguita, es va congratular per haver “aconseguit una protesta transversal” i va recordar que el seu sindicat vol portar al Consell d’Europa “tot el què està passant a Andorra”.

Protesta al consell general
En paral·lel, Ubach va prometre als concentrats més mobilitzacions i va concretar una protesta avui davant el Consell General contra l’aprovació de la llei de la Funció Pública. Al seu torn, tant Anguita com García no van convocar cap protesta “formal”, si bé van animar a “apropar-se al Consell General”.
Etiquetes
Veure’n més
30
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts