Els propietaris volen agilitat per trencar el lloguer si el pis queda buit

L’associació de titulars de béns immobles denuncia casos en què els inquilins deixen el país, però no poden recuperar l’habitatge fins a la decisió judicial

Els propietaris volen agilitat per trencar el lloguer si el pis queda buitFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Preocupació entre els immobiliaris pels impagaments de lloguer d’inquilins que abandonen el Principat. El president de l’Associació de Propietaris de Béns Immobles (APBI), Pascual Gràcia, explica que s’estan donant casos en què “la gent deixa de pagar el lloguer i marxa del país”. Llavors, segons apunta Gràcia, “el pis queda buit de facto” perquè el contracte encara és vigent. “En aquest moment, [com a immobiliari] has de passar per un procés judicial perquè s’ha de donar per resolt el contracte”, explica, i assenyala que aquest “és un procediment que s’allarga molt precisament si l’inquilí no es manifesta en cap sentit”. En aquest sentit, el president de l’APBI afirma que “si l’inquilí es defensa perquè no pot pagar per qualsevol motiu és un procediment habitual”, però “en cas que ningú es presenti a Batllia, perquè aquesta persona ja no resideix aquí, és absurd que el procés sigui tan llarg”.

Per aquest motiu, des de l’Associació de Propietaris demanen augmentar “els recursos que es destinen a aquests procediments a la Batllia”, així com “agilitzar-los quan no hi ha oposició per part de l’inquilí”. “A més, al no presentar-se a Batllia les notificacions són més lentes”, lamenta el seu president. En concret, segons Pascual Gràcia, aquests tràmits judicials es poden prolongar més d’un any. Un temps en què el propietari deixa de treure rendiment al pis, ja que “no es pot fer res fins que la Batllia et retorni la propietat”.

Casos “puntuals”

En aquesta línia, Gràcia assenyala que, si bé són casos “puntuals” i sense quantificar, són fets que suposen “una gran problemàtica” per als propietaris. De fet, l’immobiliari argumenta que “si un propietari passa per una mala experiència s’ho pensarà molt [a l’hora de llogar el pis]”. “Això per sort no és la norma”, insisteix. En qualsevol cas, Pascual Gràcia posa en relleu que també hi ha llogaters de locals de comercials als quals “els van malament les coses i marxen del país”. Llavors, Gràcia indica que es dona la mateixa situació que amb els impagaments de pisos d’arrendataris que deixen Andorra. “De retruc rebem els que els hem llogat l’immoble”, critica.

Crítica a la mesura de Govern

D’altra banda, preguntat per les recents mesures aprovades pel Govern per congelar el preu dels lloguers durant un any, el president de l’Associació de Propietaris afirma que “les mesures puntuals no ens agraden, les mesures de tipus pedaç”. “Van en contra del principi bàsic que el mercat funcioni amb la seguretat jurídica que necessita el sector”, justifica. Precisament, Pascual Gràcia advoca per “mesures de tipus estructurals que tenen un efecte a mitjà i llarg termini”. Aquestes mesures, segons Gràcia, haurien d’anar encaminades a incrementar l’oferta d’habitatges de lloguer “perquè la situació actual ve derivada de la manca d’oferta”. No obstant això, el representant de l’APBI reconeix que ajustar el lloguer a l’IPC serveix per “donar marge a la taula de l’habitatge, que és on es debaten les mesures estructurals”.

Per la seva banda, el president del Col·legi d’Agents i Gestors Immobiliaris d’Andorra (AGIA), Jordi Galobardas, considera que quan es fan “mesures intervencionistes sobre el mercat moltes vegades pot passar que els objectius perseguits no es compleixin”.

De fet, Galobardas destaca que “si estem interessats que vinguin inversors és difícil que ho facin en un mercat intervingut”. Així mateix, el president de l’AGIA posa en relleu que congelar el lloguer durant un any és una decisió “precipitada” per part de l’executiu de Toni Martí i lamenta que “s’hagi actuat per una enquesta”. Una consideració que Jordi Galobardas fa en referència a l’enquesta del CRES en la qual l’elevat preu del lloguer apareixia com a principal preocupació dels andorrans.

Precisament, el gestor immobiliari defensa prendre decisions en base “al coneixement real del mercat i a dades estadístiques fiables”. En paral·lel, Galobardas preveu que “potser” alguns propietaris apugin els preus dels lloguers quan acabi la congelació “per temor que vingui un altre paquet de mesures”.

tracking