Societat

La falta de neu ha fet marxar força temporers

Treballadors constaten que s’ha contractat menys i que això ha relaxat el problema dels pisos

La falta de neu ha fet marxar força temporersFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La manca de neu de les setmanes inicials de la temporada ha provocat que moltes persones que van venir al país per a treballar durant la campanya d’esquí hagin hagut de marxar perquè hi han hagut menys contractacions i no han trobat feina. Així ho assegura Gustavo Íñigo Luna, administrador de la pàgina de Facebook Argentinos en Andorra info de 10, que serveix per resoldre els dubtes dels temporers i que també s’ha convertit en una via alternativa per buscar i oferir allotjament.

Precisament Luna va voler alertar en les setmanes prèvies a l’inici de la temporada del greu problema d’habitatge que estava a punt de produir-se perquè molta gent arribava al país sense pis i ell mateix va fer un sondeig entre els membres de la pàgina per constatar-ho. Ara assegura que, tot i que a l’inici de la temporada hi havia moltes dificultats, aquestes s’han reduït amb la marxa dels qui no han trobat feina: “Hi ha gent que se n’ha anat perquè no hi havia neu. S’estan alliberant molts espais perquè hi ha gent que no té treball.” De fet, a principi de setmana algú llençava el missatge per demanar si tothom tenia feina i una persona li responia que encara hi havia “molta gent” sense.

Tot i que ara hi ha una oferta més gran d’habitatge, Luna admet que aquesta temporada, per l’escassetat de pisos, el lloguer d’habitacions compartides i llits s’ha convertit en una pràctica habitual. En aquest sentit, assegura que les primeres setmanes els propietaris demanaven “preus desorbitats”, però que ara és més difícil trobar aquest tipus d’oferta. De fet, la pàgina de Facebook que gestiona segueix sent aquests dies una plataforma per posar en contacte qui lloga i qui busca un lloc on allotjar-se durant aquests mesos. I bàsicament el que s’ofereixen són habitacions (normalment per compartir) en pisos compartits. Són pocs els que oferten el preu malgrat que algú sí que denuncia “l’especulació” que s’està produint.

Sobre el relloguer, que el mateix Luna recomanava als temporers com a solució provisional a la manca de pisos, Jordi Galobardas, president del Col·legi d’Agents i Gestors Immobiliaris (AGIA), assegura que, tot i que no és il·legal, els immobiliaris no són favorables a aquestes pràctiques. Malgrat això, el gestor immobiliari recomana que, en cas que un propietari vulgui rellogar una propietat, s’especifiquin bé les condicions al contracte per evitar problemes.

Estudi sobre temporers

Per tal de millorar les condicions de contractació de temporers, Luna està portant a terme un estudi amb la intenció de presentar-lo al servei d’Immigració de cara a la propera temporada d’hivern. L’administrador d’Argentinos en Andorra info de 10 (pàgina que va crear per resoldre els dubtes dels nouvinguts) explica que va començar a treballar a Andor-ra com a temporer i que ara té un local de restauració a la Massana, per la qual cosa assegura que podria aportar a l’estudi tant la visió de l’empresari com la del treballador. El seu objectiu és que aquest informe, que comptarà amb propostes per tal de millorar les condicions dels temporers i també la seva formació perquè puguin donar una millor atenció al client, estigui enllestit entre el juny i el juliol.

tracking