Presó per fer contraban de tabac d'Andorra

Sentenciats a un any i nou mesos els quatre membres de la banda i el distribuïdor dels paquets

Presó per fer contraban de tabac d'AndorraFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quatre membres d’una banda dedicada a introduir paquets de tabac de contraban a Guipúscoa des d’Andorra han estat condemnats a un any i nou mesos de presó, igual que un cinquè acusat, client dels anteriors, i que distribuïa cigarrets entre compradors francesos. Segons la sentència del cas, un dels membres de la banda era el destinatari del tabac, un segon actuava com a intermediari i els altres dos s’encarregaven de transportar-lo des d’Andorra en dos turismes.

Etiquetes:

Tots ells van ser detinguts l’abril de 2016 per efectius de la Unitat de Vigilància Duanera de Guipúscoa i Navarra en un operatiu que va permetre descobrir el modus operandi del grup, segons el qual, el dia abans de l’arribada del tabac procedent d’Andorra, l’intermediari avisava el destinatari que al dia següent “prendrien un o dos cafès”, en al·lusió a l’arribada d’un o dos vehicles amb la mercaderia. Posteriorment, uns tres quarts d’hora abans que els cotxes arribessin a Guipúscoa, tornava a informar-lo de la situació, moment en el qual el comprador s’acostava a una llotja situada a Irun per “rebre la mercaderia i fer-ne el pagament corresponent.

D’aquesta manera, el 21 d’abril de 2016 els agents van muntar un operatiu de “vigilància i seguiment” en què van descobrir un dels encarregats de transportar el tabac en un turisme estacionat a l’àrea de servei de Pagozelai de l’autovia A-15 que va abandonar cap a les 10.15 hores en direcció a Irun. Posteriorment, els policies es van adonar que aquest turisme circulava acompanyat en tot moment per un segon automòbil i els van seguir fins a uns baixos situats al barri de Behobia, en què van sorprendre els quatre membres de la banda. A l’interior d’aquest local, els agents van localitzar nombrosos “blocs de cartrons de cigarrets enganxats amb cinta adhesiva” que no tenien les “reglamentàries marques fiscals”.

La resolució judicial indica que el total del tabac intervingut en aquesta llotja va ascendir a 10.902 paquets amb un valor estimat de venda al públic de 47.201 euros i amb un perjudici per a l’Agència Estatal d'Administració Tributària de 41.058 euros.

De forma paral·lela, sobre les 20.00 hores d’aquell mateix dia, altres agents van interceptar a Sant Sebastià un BMW conduït pel cinquè acusat, en el qual van localitzar altres 1.250 paquets de tabac de contraban. Els policies van intervenir a aquest processat diverses claus, una de les quals obria un traster en què van ser comissats 1.000 paquets més, mentre que en un garatge d’Hondarribia usat per aquesta mateixa persona van confiscar 2.585 paquets més. El valor del conjunt dels cigarrets intervinguts a aquest cinquè inculpat ascendia a 21.504 euros, amb un perjudici per a l’Administració Tributària espanyola de 18.665 euros.

Reparació del dany

Durant el procediment judicial iniciat per aquests fets, els cinc processats van consignar en un compte del jutjat un total de 59.723 euros per saldar la quota defraudada a l’Estat, circumstància que en la sentència els ha permès ara beneficiar-se de l’atenuant molt qualificat de reparació total del dany causat.

D’aquesta manera, cada un dels quatre integrants de la banda ha estat condemnat a un any i nou mesos de presó com a responsables d’un delicte de contraban de tabac i a dos mesos de localització permanent com a autors d’un delicte d’integració en grup criminal. Per la seva banda, el cinquè processat ha estat condemnat a un any i nou mesos de presó per un delicte de contraban de tabac.

tracking