Reportatge

Multireincident sense immunitat

El processat, que es troba a la Comella i fa molts anys que entra i surt de diverses presons, volia la semillibertat tot i tenir condemna fins al 2021.

Multireincident sense immunitatArxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Codi Penal andorrà és un codi garantista per als ciutadans i en l’article 58.1 insta a fer complir simultàniament el temps de presó d’una persona que hagi estat condemnada a dues o més penes d’internament l’execució de les quals sigui compatible per raó de la naturalesa i efectes. És a dir, si per un delicte ha estat condemnat a un any de presó i per un altre diferent rep una pena d’un any i mig, hauria de complir un any i mig d’internament i no dos i mig. Així ho va demanar l’advocat d’un delinqüent andorrà que porta mitja vida entrant i sortint de la presó, tant a Andorra com a l’estranger, amb l’objectiu d’aconseguir la semillibertat del seu client. Corts i el Superior van sentenciar en contra de la petició i ara el Constitucional no ha admès a tràmit el recurs d’empara contra aquestes decisions argumentant, de la mateixa manera que ho van fer les dues primeres instàncies, que aplicar l’article en aquest cas seria donar immunitat als delinqüents multireincidents.

El 27 de novembre del 2017, la sala penal del Superior va revocar la suspensió de dues penes de presó imposades al processat pel Tribunal de Corts. Un any de presó per un delicte major de lesions doloses i dos anys de presó per un delicte major d’amenaces condicionals, un delicte menor d’amenaces no condicionals i dos contravencions penals de lesions doloses. L’advocat va demanar una reducció de pena de 2,5 dies per mes i l’atorgament de la semillibertat. Corts va acceptar la primera de les demandes, però en considerar que les penes de presó no eren compatibles per la seva naturalesa, el condemnat havia d’estar tres anys a la Comella comptats a partir del passat 18 de març i fins a l’1 de març del 2021. Com que no s’havien complert les dues terceres parts de la pena no es podia atorgar la semillibertat.

El lletrat de l’andorrà va presentar un recurs al Superior contra aquesta decisió, que va ser denegat. Finalment va anar al TC en considerar que s’havia vulnerat el dret del seu client a la jurisdicció en el seu vessant d’obtenir una decisió fonamentada en Dret en connexió amb els drets a la llibertat i a la seguretat. L’advocat va argumentar que l’article 58.1 no només es refereix a les penes compatibles per raó de la seva naturalesa i efectes, sinó també a les penes idèntiques i per això el seu client tenia el dret a la semillibertat. I ho tenia perquè les dues penes havien de ser considerades com una sola condemna. I discrepava amb la data d’inici de la pena: l’1 març del 2017 i no el 18 de març del 2018.

tracking