Moviments electorals

El PS no tanca la porta al pacte amb SDP per a les territorials

El membre de l’executiva David Rios afirma que valoraran “si és possible” incorporar els progressistes
al pacte de les territorials

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El guió del pacte entre el Partit Socialdemòcrata (PS) i els liberals (L’A) ha patit un canvi de rumb inesperat les últimes hores. Després que el partit blau aprovés la integració de Progressistes-SDP, que havia quedat fora de la coalició a les llistes territorials, el PS comença a matisar el discurs i no descarta ara incorporar al pacte la formació presidida per Jaume Bartumeu per tenir més força en algunes circumscripcions parroquials i poder fer front a DA, malgrat el vet inicial denunciat pel mateix excap de Govern.

Tot i les distàncies personals amb Bartumeu, els socialdemòcrates estan en espera de reunir-se amb la formació de Jordi Gallardo per prendre una decisió definitiva, després de la reunió que van mantenir els liberals amb els progressistes, que estaran liderats per Josep Roig. “No tanquem les portes a res, però no podem prendre una decisió d’un dia a l’altre”, explica el membre de l’executiva del PS i ex-primer secretari del partit David Rios, que afirma que ara estudiaran la situació per “veure si això és possible i fins a quin punt afecta”. “Qualsevol canvi te l’has de pensar molt bé. No vull dir que sigui impossible ni que estiguem en contra de qualsevol canvi, però vista la feina feta hem de veure què comporta”, conclou el polític encampadà.

LA REUNIÓ AMB L’A, AVIAT

Rios diu que la reunió amb els liberals es farà “aviat” i confirma que estaven assabentats de la trobada entre SDP i els seus socis a les llistes parroquials, a qui els han donat la iniciativa per culminar l’acord. Preguntat pel motiu pel qual els socialdemòcrates no van participar a la reunió, Rios ho atribueix al fet que L’A “devia voler fer un sondeig”. “Ens ho van comunicar i no hi vam veure cap inconvenient”, diu el representant del PS, que afegeix que primer han de valorar el contingut de la primera trobada i deliberar si segueixen endavant abans de decidir si voldrien fer una trobada a tres bandes més endavant.

De moment, encara hi ha incògnites per resoldre, com ara què obtindrien els progressistes a canvi, tenint en compte que a les llistes territorials només hi poden anar dos candidats i, després, els suplents. De moment, els dos partits opten per la prudència. “Hem de valorar si és possible arribar a un pacte i si implica fer canvis a l’acord amb els liberals”, manifesta Rios, que afirma que “hi ha variables que s’han de tractar amb calma”. Després d’unes hores d’incertesa, els liberals van optar ahir per no fer declaracions.

El cap de llista d’SDP, Josep Roig, tampoc “tanca la porta” a incorporar-se a l’entesa tot i que deixa clar que no l’han buscat ells i que si volen comptar-hi de veritat, hi ha d’haver un contingut polític més enllà “d’ocupar cadires”. “Nos­altres no hem sol·licitat cap inclusió sinó que ells [L’A] es van posar en contacte amb nosaltres, ara bé, això no pot ser un acord per les cadires en què convergeixin uns partits totalment antagònics en l’àmbit ideològic, però amb l’escenari que tindrem, estem disposats a parlar sense renunciar al que som”. Roig diu que el pròxim pas el faran un cop hagin rebut el document que els ha d’arribar per part de la formació blava i que el passaran a l’assemblea del partit. A partir d’aquí, decidiran què fer. “Tenim una vocació inequívoca de formar part d’un projecte progressista, social i europeista, si el document que ens passin recull aquestes característiques i ens fa sentir còmodes, l’estudiarem i estarem oberts a parlar-ne, però si només és per desallotjar el Govern, serà difícil que en formem part”. L’encara conseller de Cultura lauredià va negar que ningú hagués pressionat Jaume Bartumeu perquè s’apartés de la possible entesa i no va descartar que l’acompanyi si van sols. “Estic treballant per tenir-los a la llista, a ell i a Víctor Naudi. Qualsevol voldria tenir els dos principals valors del partit.” Roig recorda que tenen intenció de fer llista a Andorra la Vella, Escaldes-Engordany, Ordino i Encamp.

AMB “FORÇA” A LA CAPITAL

La consellera general independent, Sílvia Bonet, no veu clar de quina manera es podrien configurar unes llistes com ara la de la capital, on, segons la representant, les formacions voldran tenir candidats en llocs “elegibles”. “A vegades, en política no tot suma”, afirma l’exrepresentant del PS i d’SDP.

JOAN GANYET FA ENTREGA DE L'OBRA 'HOMENATGE A ANDORRA'

Andorra la Vella. L’exalcalde de la Seu d’Urgell Joan Ganyet va fer entrega ahir de l’obra Homenatge a Andorra al Consell General. Ganyet va estar acompanyat pel síndic general, Vicenç Mateu, i membres dels partits polítics. L’exmandatari municipal va destacar els seus vincles amb el Principat i la col·laboració amb els representants andorrans durant el seu mandat.

El PS no tanca la porta al pacte amb SDP per a les territorials

tracking