x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Moviments electorals

Els liberals acorden integrar SDP

L’executiva de L’A aprova que el partit que presideix Bartumeu pugui formar part de la coalició amb el PS per a les llistes territorials
Laurèdia en comú intenta revifar el projecte polític

Els liberals acorden integrar SDP a la coalició amb el PS

Laurèdia en comú intenta revifar el projecte polític

Actualitzada 11/01/2019 a les 13:35
L’executiva de Liberals d’Andorra ha aprovat la integració de Socialdemocràcia i Progrés (SDP) en la coalició amb el Partit Socialdemòcrata per a les candidatures territorials de les properes eleccions generals. En una votació molt ajustada es va imposar l’opció de comptar amb SDP perquè doni suport a les territorials en aquelles parròquies on no tingui una representació destacada i amb l’opció d’incorporar algun candidat allà on puguin ser significatius. L’objectiu, segons fonts del partit, és recuperar el projecte de crear una gran aliança contra els demòcrates per poder tenir possibilitats de lluitar pels consellers territorials en la major part de parròquies.
El gran impulsor d’aquest projecte és Amadeu Rossell, secretari general, que coincidia amb Jaume Bartumeu respecte a la necessitat de fer una gran plataforma enfront dels demòcrates. La idea va ser descartada inicialment perquè els socialdemòcrates van posar com a condició per pactar amb els liberals que s’exclogués SDP. El canvi substancial per reprendre la idea original de la plataforma ha arribat per diferents motius. El principal és la necessitat d’impedir que SDP fes llistes territorials que podien significar entregar la victòria als demòcrates en algunes territorials. Especialment important és Andorra la Vella, on la presència d’una candidatura forta d’SDP, tenint en compte els resultats de les últimes nacionals i comunals, podia ser definitiva perquè la coalició L’A-PS no guanyés.


La renúncia de Bartumeu

Amadeu Rossell s’ha encarregat de pilotar el nou intent que tenia com a gran moviment poder entregar al PS la renúncia de Jaume Bartumeu. Els socialdemòcrates no s’han amagat mai que el principal escull per a un pacte amb SDP era haver de tornar a compartir espai i candidatura amb el seu antic líder. L’enemistat manifesta de l’excap de Govern amb la major part de líders socialdemòcrates és especialment cruenta envers Pere López, a qui acusa d’haver fet un cop d’Estat per fer-lo fora del partit que ell havia fundat.
L’escull de Bartumeu, però, s’ha evaporat un cop va fer públic que no serà el cap de llista per a les properes eleccions i que cedia el lloc al conseller del comú lauredià Josep Roig. Per a SDP l’acord també era vital perquè s’ha quedat en una posició molt complicada amb molta dificultat per fer llistes territorials. El pla passa perquè els liberals siguin els que impulsin la incorporació d’SDP i el PS sigui qui la validi. Els termes són els mateixos que amb els altres dos membres de la coalició. Cada partit tindrà llista territorial pròpia i a les candidatures par­roquials la llista serà conjunta i el cap de llista serà del partit més fort a cada territorial.

 
EL PACTE ENTRE L'A I PS ES TANCA A CANILLO
El president dels liberals, Jordi Gallardo, va afirmar que la llista conjunta amb el PS també es farà a Canillo, de manera que ja són cinc les parròquies on està confirmat l’acord. Les primeres van ser Andorra la Vella, Encamp i Escaldes-Engordany, on la formació blava té creat el comitè parroquial, després Sant Julià i ara Canillo, on no en té. El líder dels liberals ho va manifestar al programa La rèplica, d’RTVA, i va afegir que els comitès d’Ordino i de la Massana encara “estan valorant el possible escenari” per decidir si el signen.
Gallardo va assegurar que “la clau de les eleccions estarà a les parroquials” perquè “d’entrada no hi haurà grans diferències a les nacionals i la governabilitat del país passarà per aquestes”. Per això, va explicar que el pacte s’ha fet per sol·licitar “el vot útil i aconseguir el canvi en el Govern que el país necessita”. Respecte a qui seran els candidats, el també conseller general no va voler avançar cap nom tot i que sí que va garantir que alguns ja estan escollits i que no han tingut cap problema amb els socialdemòcrates per decidir qui anirà d’un o de dos, “perquè o entren els dos o cap”.

LA ROTONDA DEL PUNT DE TROBADA
El conseller general d’SDP, Víctor Naudi, va presentar ahir 14 esmenes al pressupost del 2019, entre les quals destaca la creació d’una partida per crear una rotonda al Punt de Trobada. També demana incrementar les partides de la desviació de Sant Julià perquè s’acabi abans, eliminar totes les partides previstes fins al 2021 per al projecte de l’heliport a les Tresoles o augmentar la subvenció a l’estació de l’Hospitalet “per facilitar el transport fins a Andorra”.

LAURÈDIA EN COMÚ INTENTAR REVIFAR EL PROJECTE POLÍTIC
Sant Julià de Lòria. Els integrants de Laurèdia en Comú van fer una reunió dimecres per tractar les possibilitats de fer una llista conjunta per a les properes eleccions generals i per establir quines són les opcions de reeditar el pacte a les futures comunals. A la trobada van assistir representants de les diferents tendències, tot i que no es va prendre cap acord definitiu.
Etiquetes
Veure’n més
30
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts