Justícia

El TC estudiarà la recusació dels tres magistrats del 'cas BPA'

El Constitucional també admet a tràmit el refús de Marie Conte, del TS

El TC estudiarà la recusació dels tres magistrats del 'cas BPA'ARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit amb efectes suspensius dos recursos d’empara de l’advocat Josep Anton Silvestre, lletrat de quatre processats en el cas BPA (Luis Pablo Laplana, Xavier Mayol, Josep Lluís Rivero i Josep Antoni Rivero), relatius a la recusació de diversos magistrats. En el primer, el TC haurà de decidir si poden jutjar els seus clients els tres magistrats del Tribunal de Corts designats per dirimir la causa: Josep Maria Pijuan (que ja està apartat del procés per una altra recusació), Enric Anglada i Concepció Baron. El fet que la decisió tingui efectes suspensius comporta que el tribunal que jutja el conegut com a cas Gao Ping no pugui prendre cap decisió, ni tampoc reprendre la vista un cop es designi el tercer magistrat després de la recusació de Pijuan.

El Constitucional estudiarà si el Superior, en no recusar els tres magistrats, ha vulnerat els drets fonamentals dels quatre acusats d’accés a la jurisdicció, a obtenir una resolució fonamentada en Dret, a un tribunal imparcial, a la defensa i a la llibertat d’expressió. En el recurs d’empara, Silvestre demana al TC que a més de la recusació dels tres magistrats, la causa es retorni parcialment al Superior per tal que aquest resolgui sobre el fet que “el tribunal estigui representat i defensat pel Govern, el qual, a més, ha modificat de forma unilateral la seva condició processal per poder actuar en la causa”.

L’alt tribunal també ha admès a tràmit el recurs d’empara contra la decisió del Superior de no recusar la magistrada de la sala penal d’aquesta instància, Marie Conte. En aquest cas, el lletrat considera que el fet de no recusar la magistrada vulnera els drets dels seus clients a obtenir una resolució fonamentada en Dret i a un tribunal imparcial. Mentre no es resolgui el recurs, Conte no podrà participar en cap causa on estiguin implicats Silvestre i els quatre processats que defensa.

D’altra banda, el Constitucional també ha admès a tràmit el recurs d’empara presentat per l’exdirectiu de BPA Xavier Campos contra la decisió del Superior de permetre a la fiscalia utilitzar en el judici del cas BPA les escoltes que se li van fer quan era investigat, malgrat que no ha estat processat. La decisió del TC té efectes suspensius i també paralitza la vista oral de la causa.

RETINGUT EL SOU DE LUIS PABLOS LAPLANA

El Tribunal Constitucional ha desestimat el recurs d’empara de l’exgestor de BPA Luis Pablo Laplana contra els autes de la Batllia i el Tribunal de Corts, que mantenen l’embargament de les nòmines del client de l’advocat Josep Anton Silvestre que resten dipositades i retingudes per la justícia. L’alt tribunal considera que les decisions dels tribunals i el bloqueig, control de moviments i embargament dels comptes sota el control de Laplana per part de la Batllia no vulneren els drets fonamentals a la jurisdicció, a la defensa, a un procés degut, a una decisió fonamentada en Dret, ni a la dignitat de l’exgestor de BPA. Laplana té dret a rebre mensualment 3.615 euros de les nòmines cobrades passades i futures, i la resta dels seus béns monetaris estan embargats per la Batllia.

tracking