x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Mesures

Lloguers congelats durant un any

Govern anuncia que els contractes d’arrendament que vencen aquest any es podran prorrogar fins al 2020 i limita l’augment dels preus en funció de l’IPC
Les noves mesures de Govern en economia, empresa i habitatge

Les noves mesures de Govern en economia, empresa i habitatge

S'han presentat en un reunió amb representants dels sindicats i de les empreses

El Govern es va reunir ahir amb els sindicats i la patronal.

El Govern congela els lloguers durant un any

El Govern es va reunir ahir amb els sindicats i la patronal.

Alexandra Muratet
Actualitzada 09/01/2019 a les 12:45
El Govern va concretar ahir les anunciades mesures per augmentar el poder adquisitiu de les classes mitjanes. Davant del descontentament social d’una part de la societat que es va canalitzar amb la protesta del 17 de desembre, a quatre mesos de les eleccions, l’executiu ha decidit prémer la tecla per tirar endavant un paquet de propostes que passen per limitar l’augment dels preus dels lloguers durant el 2019, incrementar el salari mínim dels 1.017 als 1.050 euros, actualitzar les pensions mínimes i els sous dels treballadors que no arriben al salari mitjà.
Les mesures, que entraran en vigor a final de febrer ja que la majoria s’aprovaran a través d’esmenes als pressupostos, van ser presentades a la patronal i als sindicats. Davant de la problemàtica per accedir al lloguer i a causa d’augments desmesurats de propietaris, l’executiu té previst tirar endavant una proposta que impedirà pràctiques abusives. Els contractes que expiren aquest any es renovaran de manera automàtica un any i l’increment del preu només podrà ser el de la variació de l’IPC, que es preveu que sigui d’un 0,7% o d’un 0,8%. El Govern negocia amb Andorran Banking perquè les entitats cedeixin els habitatges que tenen en propietat per destinar-los a les persones en situació de vulnerabilitat.


“PUNT D’INFLEXIÓ”

Els ministres Jordi Cinca i Xavier Espot, que van ser els encarregats de desglossar les mesures, van admetre que les propostes no resoldran totes les reclamacions actuals, però esperen que siguin un “punt d’inflexió” per “rellançar” les classes mitjanes i les menys afavorides. Espot va explicar que la mesura dels lloguers és “temporal”, en espera d’obtenir els estudis definitius sobre el mercat de l’habitatge.
L’executiu va anunciar que apujarà el salari mínim fins als 1.050 euros, xifra que suposa un increment del 3,2%. El Govern, que preveu que aquesta mesura beneficiï unes 3.000 persones, també va anunciar que s’actualitzarà en funció de l’evolució de l’IPC el sou dels treballadors que cobren fins a 24.000 euros bruts anuals. En tot cas, Cinca va recordar que el pas definitiu per actualitzar els salaris s’haurà de fer a través de la negociació dels convenis col·lectius. “Són mesures que fan un pas endavant significatiu en la millora de la capacitat adquisitiva dels ciutadans, i a més ho fan de forma realista i finançable econòmicament, que també és un aspecte important”, va ressaltar Espot en la seva intervenció, que va anar en línia amb l’incís de Cinca, que va destacar que les accions plantejades s’han d’emmarcar dins “del rigor pressupostari”.


CONJUNTURA ECONÒMICA

El titular de Finances i portaveu del Govern va remarcar que les mesures es podran assumir en part gràcies a un augment de l’IPC inferior a l’esperat, cosa que dona, segons Cinca, “més marge per destinar diners a noves accions sense trencar l’equilibri pressupostari”. Es preveu que l’impacte econòmic de l’augment del salari mínim i de les pensions sigui d’uns 935.000 euros.
Les pensions de jubilació, viduïtat i invalidesa que no arribin al nou salari mínim quan no s’hagin cotitzat més de 25 anys també s’incrementaran un 3,2%. Preguntat per les presumibles crítiques per part de l’oposició per no haver-se anticipat a les propostes, Espot va afirmar que fa temps que el Govern “va constatar” que hi havia “tensions” amb l’habitatge. “Sembla que ens haguem despertat fa tot just dos dies i no és així”, va dir Espot, que va defensar que en els últims tres anys l’executiu ha incrementat el salari mínim un 5,6%.


CRÍTIQUES DELS SINDICATS

Els sindicats, que van reunir-se amb el Govern, van criticar les mesures. El secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, va lamentar que les mesures “no augmentaran gens ni mica el poder adquisitiu”. “No són 50 euros el que salvarà tots els treballadors del desgavell que ells mateixos han provocat”, va dir Ubach. Per la seva banda, Guillem Fornieles, secretari general del Sindicat Andor­rà de Treballadors (SAT), va acusar l’executiu “d’oportunista”.
El president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Gerard Cadena, creu que les pròximes mesures s’han de “consensuar” entre els agents econòmics. “Ara ens les hem trobat i tampoc podem incidir-hi gaire”, va dir. SDP va titllar les propostes “d’electoralistes”.


MESURES

1. Sou

El salari mínim se situarà als 1.050 euros
Govern aprovarà l’increment del salari mínim dels 1.017 als 1.050 euros. També s’apujaran un 3,2% les ajudes de solidaritat per a la gent gran, les de les persones amb discapacitat, les de desocupació involuntària i les familiars per fill a càrrec.

2. Actualització
Increment de l’ipc fins als 24.000 euros
Els treballadors que cobren un salari brut anual igual o inferior als 24.000 euros es beneficiaran de l’actualització del sou en funció de la variació de l’IPC, que serà aproximadament del 0,7%. La mesura s’aprovarà a través dels pressupostos.

3. Prestacions
Augment de diferents tipus de pensions
El Govern incrementarà totes les pensions de jubilació, viduïtat i invalidesa que no arribin al salari mínim quan s’hagin cotitzat més de 25 anys. La mesura, que també s’aplicarà als residents, beneficiarà 3.744 persones.

4. Habitatge
Els preus dels lloguers podran pujar només l’IPC
Tots els contractes de lloguer que vencen aquest any es podran pror­rogar un any si no hi ha acord entre llogater i propietari i el preu només podrà créixer en funció de l’IPC. La pròrroga no tindrà efectes quan hi hagi un acord entre les dues parts.

5. Condicions
Revisió dels ajuts per accedir al lloguer
Govern ampliarà la partida per ajuts per als lloguers en cas que sigui insuficient per cobrir totes les demandes. Les persones que per culpa d’un augment desmesurat superin el llindar per demanar un ajut s’hi podran acollir igualment.
Etiquetes
  • #32 Simpatitzant de la CNT
    (09/01/19 21:17)

    Com ja vaig dir un cop, el problema és que a Andorra, s'adopten mesures i NO s'implanten polítiques. "Pan para hoy, hambre para mañana"

    Respondre
  • #31 angie
    (09/01/19 18:49)

    A veure si ens entenem,si us plau:una Sra/o q s'ha quedat vidu/a i cobra 375€ i el seu cònjuge ha cotitztat mes de 25 anys..quina pensió li atorgaran finalment??1050€??o li faran la pujada del 3'2%??Per que,desgraciadament hi han molts vidus/es!!.Si realment es aixi,per q no fan una roda de prensa extraordinària,deixem aparcat per un moment les eleccions(penseu q ells jugaran les seves cartes..amb tal de no perdre la cadira ),la questió es q es prenguin mesures com aquestes plantejades,sempre q no siguin esmenes..com fan habitualment per callar boques i contentar al poble.Insto al Sr.ESPOT,previsible CAP, a q faci una roda de prensa i manifesti totes aquestes mesures,però q les signi davant del mitjà de comunicació!!Les paraules i bones accions poden ser espectaculars,però,es poden quedar amb aixó,en PARAULES i mentres tan jà hans corregut la temida "cortina de humo" x desviar el descontent,l'angoixa i la por de la població.Si us plau,fem pinya amb aixó i EXIGIM TOTS una roda d prensa 

    Respondre
  • #30 G...
    (09/01/19 18:41)

  • #29 Illuminatus Minor
    (09/01/19 16:21)

    marta va dir..
    Benvinguda siguis Marta, et comprenem, pren seient per favor i il·lumina'ns amb la teva saviesa empírica ....

    Respondre
  • #28 marta
    (09/01/19 16:01)

    vengaaaaaa, algun amargat més a la sala?

    Respondre
  • #27 Linx
    (09/01/19 16:00)

    Ara torneu a votar a DA i als partits ràncis, que ja veureu la continuïtat que li dónen a aquest desgavell.

    Respondre
  • #26 Sense credibilitat
    (09/01/19 15:17)

    Primer ens encaixeu la llei de la reforma laboral i ara veniu com a salvadors del poble ....? No ens representeu ....

    Respondre
  • #25 Oscar
    (09/01/19 14:01)

    adeu va dir..
    El teu comentario demostrá lo baix que pot arribar un persona ( tu no ets persona)

    Respondre
  • #24 Roc de les Anelletes
    (09/01/19 12:21)

    La solució no es pujar l'ipc als sous per equiparar-lo a les despedes pujades cada any amb l'ipc. El problema es que durant 10 anys no s'han pujat els sous, i sí ha anat pujant el nivell de vida. Aquesta es la diferencia que ha fet que el poble estigui ofegat. Hauría d'haver-hi una puja més potent dels sous de sortida.Tot sembla una presa de pél.

    Respondre
  • #23 Joan
    (09/01/19 11:58)

    No us en recordeu que fa 2 anys els ministres es van pujar el sou un 10%? Pq no us baixeu el sou? Quina cara teniu, es vergonyós!! El poble ha de votar i no en blanc!! Voteu a qui volgueu menys a DA, en blanc no voteu pq és donar la raó als mateixos.

    Respondre
Veure’n més
32
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts