Balanç de les festes

L'ocupació hotelera per festes cau fins al 65%

La xifra de pernoctacions del cap de setmana acaba per sota de la prevista i confirma un Nadal pitjor que l’anterior

L'ocupació hotelera per festes cau fins al 65%VALLNORD

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La temporada de Nadal s’acaba amb un cap de setmana que ha certificat “una segona setmana molt fluixa”, diu el president de la Unió Hotelera (UHA), Carles Ramos. La xifra d’ocupació se situa al 65%, menys del previst, i malgrat que les parròquies centrals estan més plenes, “la diferència amb les altes no ha estat gaire significativa”. Per Ramos, el fet que el dia de Reis hagi caigut en diumenge ha perjudicat les reserves, ja que “l’endemà [per avui] la gent ja torna a treballar i és més còmode passar aquesta nit a casa”. Cap dels dos dies s’ha pogut aconseguir un ple total i la sorpresa positiva ha estat la Massana, que ha finalitzat amb xifres molt pròximes a les d’Andorra la Vella i Escaldes.

Dues han estat les principals causes d’aquesta davallada en la primera setmana de gener, l’estat de la neu i caiguda del turisme rus. La primera “és indubtable que ens ha afectat perquè, malgrat que sí que en tenim, no està en les condicions que ens agradaria i el públic ho ha vist”, mentre que pel que fa a la segona, “estem parlant que ha vingut entre un 25% i un 30% menys que l’any passat”, diu el president de l’entitat, qui afegeix que la davallada de la seva moneda i l’estat de la neu serien les principals raons.

La UHA ha xifrat que la primera setmana de Nadal “va ser molt bona” i es va arribar al 87%, però a la segona, que va finalitzar ahir, va ser del 75% i ha deixat la mitjana de la temporada en un 78%, set punts menys que la del 2017.

Millora l’entrada de vehicles

El cap d’àrea de Mobilitat, Jaume Bonell, va indicar, per contra, que s’han superat les previsions d’entrada de vehicles durant aquesta època, especialment a la frontera francoandorrana. Fins ahir a les quatre de la tarda havien entrat 170.000 vehicles, un 3% més del previst, dels quals 105.000 (62%) ho van fer per la frontera del riu Runer i 68.000 (38%) per la del Baladrà. Bonell va admetre que la diferència entre les dues setmanes ha estat molt important i que “la primera va ser molt millor que la del 2017, però la segona ha quedat per sota”. Tot i així, la valoració que fa el cap d’àrea és “molt bona” i afirma que queda demostrat que la xarxa viària del país està preparada. “Amb tants vehicles, la gestió de les carreteres ha patit una prova d’estrès molt gran però la feina que s’ha fet és molt bona i l’hem superat amb nota.”

Èxit desigual a Vallnord

Les estacions de les valls del nord són les úniques que han presentat el balanç de la temporada i les sensacions són desiguals entre Pal Arinsal i Ordino Arcalís. El director general d’EMAP, Josep Marticella, va explicar que l’afluència d’esquiadors ha estat menor respecte a l’any passat però en canvi hauria pujat la facturació, gràcies a la restauració, les activitats paral·leles i l’escola. “L’ocupació és lleugerament inferior perquè ens costa molt fer entendre que tenim molta i bona neu. Estem des del principi amb un 60% de les pistes obertes i la gent quan ve marxa satisfeta, però ho hem compensat amb la facturació, que serà superior a la de l’any passat gràcies al sol que fa i que ens omple les terrasses i els restaurants”, va dir.

Ordino Arcalís, per la seva part, ha tancat el Nadal amb 32.000 esquiadors, xifra que representa un increment del 20% respecte a l’any passat. El domini disposa del 90% de les pistes obertes i afirmen que les bones condicions de la neu han atret molts esquiadors d’altres estacions del Pirineu espanyol i francès. Això es transforma en un augment dels ingressos i calculen que la despesa mitjana per visitant ha crescut un 12%. Per tot plegat, han decidit allargar fins al 31 de gener el passi gratuït per als residents que vulguin estrenar el telecabina Tristaina.

tracking