missatge de cap d'any

Martí “consensuarà” les noves mesures socials

El cap de Govern té previst reunir-los la setmana que ve per “debatre” i “consensuar” les mesures per tal d’augmentar el poder adquisitiu dels treballadors

Martí “consensuarà” les noves mesures socialsSFG

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

El Govern té previst començar a treballar a partir de la setmana que ve amb la patronal i els sindicats del país les mesures que vol implementar per augmentar el poder adquisitiu dels ciutadans. En el seu últim missatge de Cap d’Any, el cap de l’executiu, Toni Martí, va afirmar que convocarà els diversos actors socials i econòmics per “debatre aquestes accions i consensuar-les en la mesura del possible”. La referència a les recents protestes de la classe mitjana, que reclamen millores econòmiques davant de l’augment del cost de la vida i més participació democràtica, va acaparar bona part del discurs de Martí, que es va adreçar als ciutadans des de la Casa d’Areny-Plandolit.

“Sabem que mantenir el poder adquisitiu de la classe mitjana està al cor de la qualitat de vida i de la cohesió de la nostra societat”, va afirmar Martí, que alhora va alertar dels riscos d’una fractura social com a porta d’entrada dels populismes i dels extremismes “d’un i altre signe”. Amb referència també a les protestes als països dels últims mesos, Martí, que recentment va manifestar la voluntat de limitar els augments dels preus dels lloguers i d’apujar el salari mínim, va afirmar que “a Andorra i arreu s’escolta el clam d’una classe mitjana que malgrat el creixement econòmic cada cop perd més poder adquisitiu i veu com s’esvaeixen algunes oportunitats i seguretats que fa uns anys semblaven consolidades”.

Obers, jubilats, dones i joves

Martí va fer referència directa als treballadors “que veuen com el cost de la vida creix molt més ràpid que els seus ingressos”, als pensionistes “que després d’una llarga vida treballant no poden fer front a un augment del lloguer del pis”, i a la discriminació salarial envers les dones. Va remarcar que malgrat que aquest col·lectiu ha trencat “molts sostres de vidre”, cobra menys “pel sol fet de ser dones”. “L’exclusió i la desigualtat no cal anar a buscar-les en situacions extremes o entre aquells col·lectius més desafavorits. El risc d’exclusió i de desigualtat sovint està molt més a prop nostre del que ens podríem pensar”, va relatar Martí, que també va tractar sobre les dificultats que poden tenir els joves.

Després de nomenar les reclamacions socials, Martí va enllaçar-ho amb l’avís que cal trobar l’equilibri entre consumar les reformes i aconseguir que siguin viables. “A vegades hi ha paraules que s’utilitzen com una mantra als mitjans de comunicació i als discursos polítics sense saber què volen dir. O sense acabar-les de concretar”, va dir el líder taronja, que va afirmar que “necessitem un creixement que sigui sostenible des del punt de vista econòmic, social i mediambiental”.

Equilibri amb sostenibilitat

Toni Martí va defensar l’actuació del seu executiu per aconseguir la sostenibilitat econòmica i va posar com a exemple les reformes dels últims anys, que “ens permeten dir que estem ara en una fase de creixement moderat i equilibrat i que no caurem en els excessos del passat”. “La sostenibilitat social és garantir que les famílies que treballen no tenen problemes per arribar a final de mes, assegurar que les persones grans poden seguir vivint amb dignitat en aquest país al qual elles han donat tant; i vetllar perquè els més joves continuïn trobant oportunitats de realització professional i personal a Andorra”.

Referència implícita

Martí també va fer referència en diferents punts del missatge, tot i que de manera implícita, a la defensa del Coprincipat, davant del debat sobre la despenalització de l’avortament. “Andorra té un gran futur si sabem conservar tot allò que ens ha permès prosperar al llarg dels temps”, va afirmar el cap de Govern, que va assegurar que el Principat afrontarà “els grans reptes que el món té plantejats i que, a la vegada, mantingui tot allò que l’ha fet únic al llarg dels segles”, va manifestar Martí, que va assegurar que Andorra ha de ser “referent” en l’ús d’energies renovables i en la lluita contra el canvi climàtic.

EL CAP DE GOVERN AFIRMA QUE ANDORRA HA MILLORAT LA IMATGE INTERNACIONAL

El cap de Govern va afirmar que Andorra té ara una altra imatge des de l’exterior. Martí creu que el procés de reformes fiscals, com ara els convenis doble imposició i els intercanvis d’informació que s’han dut a terme l’última legislatura, han permès “anar dissipant els prejudicis” que podien tenir altres països. “Avui Andorra ja no ha de suportar el pes d’algunes etiquetes injustes que li havien col·locat al passat”, va afirmar el líder dels Demòcrates, que al mateix temps va dir que tot això s’ha aconseguit “sense perdre aquells elements que ens definien com a societat i com a poble”. Segons Martí, el Principat ha hagut d’afrontar recentment “el gran repte” de trobar “el seu lloc” en un “nou escenari que havia canviat molt; i molt de pressa”. “Anys enrere hi havia molts dubtes al tomb del futur d’Andorra i eren nombroses les persones que no tenien clar que ens en poguéssim sortir en el nou paradigma econòmic i social”, va relatar Martí, que assegura que “Andorra ha fet grans esforços per demostrar que un país de reduïda dimensió territorial com el nostre té cabuda al món”. El cap de Govern va posar èmfasi a la qualitat de vida, a la seguretat ciutadana, la cohesió social, l’estabilitat institucional, el partrimoni i la fiscalitat “moderada”.

Martí “consensuarà” les noves mesures socials

tracking