escenari electoral

Tres llistes parroquials a Sant Julià amb la possibilitat d'una altra

Les eleccions lauredianes compten d’entrada amb tres llistes (UL, DA i PS-Liberals), mentre que Josep Roig n’intenta una altra unint SDP i Laurèdia en Comú

Tres llistes parroquials a Sant Julià amb la possibilitat d'una altra

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Encara falten més de tres mesos per a les eleccions generals, però les negociacions per a les candidatures fa dies que van començar. Una de les parròquies on la situació és més enrevessada és Sant Julià de Lòria, on tres formacions ja han assegurat que presentaran llista i n’hi ha una altra que ho està intentant. Unió Laurediana, Demòcrates per Andor­ra i la coalició del Partit Socialdemòcrata i Liberals d’Andorra han confirmat que estaran a la línia de sortida amb candidatura pròpia. La quarta opció és més complicada. Socialdemocràcia i Progrés (SDP) acaba d’escollir el lauredià Josep Roig com a cap de llista contra tot pronòstic, ja que semblava tot preparat perquè Jaume Bartumeu tornés a liderar el projecte a les eleccions.

Roig pretén que el partit pugui fer llista a Sant Julià i forma part de la majoria comunal de Laurèdia en Comú, formació que ha quedat desvinculada dels demòcrates, que eren el principal nucli de la plataforma. Roig, segons diverses fonts lauredianes, busca unir SDP amb Laurèdia en Comú per fer una territorial. La intenció inicial del nou líder d’SDP era que els demòcrates entressin per reeditar la gran coalició de les comunals del 2105, en què van der­rotar Unió Laurediana. DA ja ha fet saber moltes vegades que vol quedar al marge de Laurèdia en Comú pels constants enfrontaments i per les importants diferències respecte a com s’ha estat gestionant el comú.

Complicat per als Demòcrates

La possibilitat que hi hagi quatre llistes afavoreix Unió Laurediana, que teòricament amb més de dues llistes és el gran favorit per guanyar els comicis territorial a causa de la massa de vot fidel amb què compta històricament. La llista de socialdemòcrates i liberals, segons les mateixes fonts, no s’espera que obtingui gaire bon resultat a causa que cap dels dos partits té implantació a la par­ròquia, però els vots que recapti (especialment els del PS) teòricament han de ser suficients per fer molt complicat que els demòcrates puguin derrotar el partit de Josep Pintat. Cal recordar que els liberals mai no han tingut cap pes a Sant Julià de Lòria, ja que Unió Laurediana va funcionar tradicionalment com a comitè parroquial des que va tenir lloc l’expansió dels liberals el 1997. El partit liderat pels Pintat va estar dins de la coalició dels demòcrates el 2011, però el 2015 va tornar a formar part dels liberals una vegada Josep Pintat va prendre les regnes del projecte en l’ambient nacional.

Els demòcrates, segons les fonts consultades, estan disposats, però, a presentar batalla i el favorit per liderar la llista territorial és l’actual ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany. Possiblement, Álvarez és el cap de llista que faria més mal a Unió Laurediana, ja que és precisament d’aquesta formació d’on provenia (va formar fa uns anys part del comú d’UL) i la família Marfany és un dels bastions tradicionals del partit encapçalat per la família Pintat. El ministre de Salut s’hauria manifestat predisposat a lluitar a la parròquia laurediana si els demòcrates ho consideren adient.

Pacte poc probable

La possibilitat de pacte entre Unió Laurediana i els demòcrates és poc probable a causa que Josep Pintat ha fet ja moviments molt clars per liderar la tercera via i crear un nou projecte nacional. L’oposició frontal a l’acord amb la Unió Europea ha deixat la negociació amb els demòcrates estancada perquè DA considera que tancar la porta a Europa significaria un risc molt gran. Brussel·les podria, en cas de rebuig a l’acord, decidir que tampoc manté l’estatus actual.

L'OMBRA DE LES COMUNALS

La complicada situació de les finances comunals lauredianes i la decepció amb els dos últims equips de govern (un d’UL i l’altre pròxim a DA) havia obert una via de negociació entre els dos partits per crear una candidatura de consens per a les comunals de l’any vinent. La idea era aportar perfils tècnics per reflotar el comú lauredià, fer front al problema de Naturlandia i dissenyar com ha de ser la parròquia en el futur. Els enfrontaments per les generals, però, han fet que aquesta possibilitat s’allunyi i s’esperi a veure quins són els resultats del 7 d’abril.

tracking