Societat

Nens de fins a 6 anys i els d'atenció especial, fora de la Gavernera

Viuran en dos pisos llogats per l’executiu, que ha posat en marxa la prova pilot perquè els més petits estiguin en un medi “més familiar”

Nens de fins a 6 anys i els d'atenció especial, fora de la GaverneraArxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern ha decidit traslladar a dos pisos diferents els nens de la Gavernera que tenen de zero a sis anys i els que tenen necessitats especials. El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, defensa que han optat per aquesta possibilitat amb la finalitat de posar en marxa un model “més adaptat a la realitat de l’ambient familiar”. Aquesta opció permetrà, de retruc, descongestionar el centre de la Gavernera, ja que recentment el centre d’acolliment d’infants (CAI) s’ha quedat amb només un dels dos xalets, ja que va expirar el contracte d’arrendament de l’altre.

Aquesta mesura també s’inclou dins d’un pla pilot del Govern per canviar el medi de convivència dels nens. Espot també assegura que el lloguer d’aquests dos pisos el paga el Govern, en resposta al comunicat que van emetre Stop Violències i l’Associació de Familiars per a la Salut Mental d’Andor­ra, que deien que la decisió s’havia pres sense tenir en compte els pares i mares afectats. A més, dubtaven de qui assumiria el cost de l’arrendament. A la Gavernera hi haurà ara uns quinze nens mentre que a cada pis hi conviuran uns cinc infants.

D’altra banda, Espot també deixa clar que els pares a qui s’ha retirat la custòdia dels fills sí que han de pagar una pensió, que és fixada pel batlle per satisfer necessitats com ara els aliments o la vestimenta. Espot explica que en els casos en què la pensió no cobreix les necessitats dels més petits és el Govern qui es fa càrrec de la resta de la despesa.

Espot es mostra sorprès pel comunicat de les associacions i lamenta que “es posi a la palestra pública la situació de vulnerabilitat i pressuposant que les coses es fan malament”. “Puc dir que el nou model d’atenció és absolutament correcte, que és cap on caminen tots els països del món i que està avalat i estudiat”, diu Espot, que emplaça les associacions a adreçar-se a l’executiu en cas de voler tenir més informació sobre l’atenció als nens.

El ministre d’Afers Socials assegura que les decisions preses sobre traslladar els nens als pisos i altres aspectes relacionats amb la vida diària del centre van ser consensuats amb els pares i mares dels infants en una reunió. En aquella trobada, no hi van assistir les dues associacions, ja que el Govern considera que la seva presència podria haver implicat una possible vulneració de la protecció de dades i del dret a la intimitat dels menors. “Els vam convidar de seguida a poder reunir-se amb nosaltres quan ho consideressin oportú i els vam dir que els explicaríem aquest model”, assegura Espot, que afirma que “el que no podem fer és entrar a particularitats de menors de cada família si no tenim la seva autorització ni la del batlle”.

EDUCADORS PREPARATS

Espot també vol esvair dubtes al voltant de les informacions publicades sobre la formació dels educadors i afirma que els especialistes tenen la formació i els títols exigits. El candidat a cap de Govern de DA ressalta que davant de situacions de pares i mares que no poden assumir la custòdia dels nens, prioritàriament s’opta per buscar un familiar que se’n pugui fer càrrec o una família d’acollida. En cas que això no sigui possible, el nen és acollit al CAI per odre del batlle.

tracking