Justícia

El TS confirma la sanció a un home per caçar prop de nucli habitat

El Govern el va multar amb 3.000 euros i el va castigar amb 3 anys de suspensió de la llicència

El TS confirma la sanció a un home per caçar prop de nucli habitatArxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La sala administrativa del Tribunal Superior de Justícia ha avalat la sanció imposada pel Govern a un caçador que va ser detectat pels banders disparant prop d’una zona habitada. Els fets es remunten a l’octubre del 2016, quan els banders van enxampar l’home, que participava en una batuda del porc fer, amb acta de caça, arma desenfundada i en acció de tir a menys de 150 metres de nucli habitat. Concretament, el caçador es trobava fent una acció il·legal prop del poble d’Aixirivall, a Sant Julià de Lòria.

Els banders van fer un informe de l’acció el 7 de novembre del 2016 i el 19 d’abril de l’any següent el Govern va imposar una sanció al caçador de 3.000 euros, així com la suspensió de la llicència de caça i la inhabilitació per obtenir-la durant tres anys per practicar la cinegètica en una zona de seguretat. L’home va interposar una demanda jurisdiccional contra la resolució del Govern, que va ser desestimada pel Tribunal de Batlles el 21 de març passat.

Contra aquesta decisió va presentar un recurs al Superior estimant que la resolució de data 5 de gener del 2017 que havia estat efectuada per part del director del cos de banders havia estat realitzada per un òrgan manifestament incompetent; que s’havia vulnerat l’article 123 quatre del Codi de l’administració en no separar-se la fase instructora i la sancionadora, i que existia un dubte més que raonable sobre la ubicació exacta en què es trobava l’interessat.

El Govern va contestar que la resolució va ser dictada per un òrgan competent en virtut d’una ordre de delegació ministerial, que es va complir el procediment sancionador en el marc de les disposicions del reglament i que es va garantir la separació de les funcions d’instrucció i de decisió, que les apreciacions i constatacions efectuades per un agent de l’autoritat en l’acompliment de la seva missió tenen una presumpció de veracitat i que el demandant no havia demostrat en cap moment que els fets pels quals havia estat sancionat fossin incerts.

En la sentència, la sala administrativa del Superior considera que, segons la legislació vigent i en aplicació de la delegació de signatura firmada pel ministre, el director del cos de banders és competent en la matèria. I també que s’ha respectat la separació entre l’instructor de l’expedient, el cap d’unitat dels banders, i l’òrgan decisori, el director del cos.

El caçador també al·legava que el dia que es va fer acta de l’acció (el 2 d’octubre del 2016), els banders no van mesurar la distància entre on va ser detectat i el nucli habitat. La sala recorda que això es va fer a posteriori amb un telèmetre i que el resultat obtingut va ser que es trobava a 62,8 metres de l’edifici habitat més proper.

tracking