Justícia

Silvestre demana la dimissió de Casadevall del Consell Superior

L’advocat critica Enric Casadevall per “incitar” “atacs directes” a l’actuació dels lletrats

Silvestre demana la dimissió de Casadevall del Consell Superior

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’advocat Josep Antoni Silvestre ha demanat la dimissió del president del Consell Superior de la Justícia (CSJ), Enric Casadevall, pels comentaris que va fer la setmana passada per plantejar més recursos per evitar possibles casos d’obstrucció a la justícia. “No pot ser que des de la cúpula judicial es fomentin, s’incitin o, almenys, es tolerin atacs directes al lliure exercici de l’advocacia”, afirma al seu compte de Twitter el defensor de diferents encausats pel cas BPA, que ha formalitzat la seva petició en una carta enviada a l’ens.

El CSJ treballa per evitar situacions en què un judici no es pugui arribar a celebrar perquè els magistrats estiguin recusats. Això es podria donar en el cas BPA, si una altra sentència impedeix que un altre dels magistrats de Corts pugui formar part del tribunal, després de la recusació de Josep Maria Pijuan. En tot cas, el president del CSJ, que afirma que encara no ha llegit la carta, es defensa i assegura que “el Consell només està preocupat per poder fer el judici i que els magistrats puguin treballar”.

Casadevall afirma que en cap cas ha criticat la feina dels advocats ni ha proposat penes de presó, però defensa que el Tribunal de Corts pugui seguir amb el procés si hi ha magistrats recusats i que, per això, “ens hem de dotar de més eines, de més magistrats i de més recursos”. “Els advocats tenen tot el dret de defensar els clients i usar totes les armes, i nosaltres hem de demanar poder jutjar”, diu el president del CSJ, que explica que ja ha parlat d’aquesta situació amb el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, però reconeix que ara per ara és difícil obtenir els recursos necessaris perquè els canvis s’haurien de fer per llei.

CALENDARI POC FAVORABLE

A més, el calendari tampoc és favorable al CSJ atès que la legislatura està a punt d’esgotar-se i presentar un nou projecte de llei a l’hemicicle seria poc factible pels terminis i per l’embús legislatiu que hi ha actualment. Una altra via per dotar de més magistrats el Tribunal de Corts podria ser a través del projecte dels pressupostos per al 2019, que s’hauria d’aprovar el mes que ve al Consell General, encara que la proposta inicial no preveu partides específiques per contractar un magistrat més. Casadevall alerta que si s’acaben contractant nous magistrats, també se’ls haurà de donar un marge de temps per estudiar-se els dossiers.

ANALITZAR ALTRES REGULACIONS

El president del CSJ creu que una opció per evitar possibles casos de col·lapse judicial seria analitzar quines són les normatives en països veïns “per veure com està regulat i veure si es podria aplicar”. “No dic que s’hagi de fer”, diu.

El CSJ compta amb 15 batlles i 15 magistrats, sis dels quals estan ubicats al Tribunal de Corts, mentre que nou estan al Tribunal Superior. Casadevall considera que el seu objectiu és que “Andorra és un país molt petit” i que, per tant, “s’adonin que això es pot col·lapsar”. “A Espanya, si s’acaben els magistrats de Barcelona, se’ls emporten els de València o els jutgen a Bilbao”, diu el màxim responsable del CSJ.

Silvestre demana la dimissió de Casadevall del Consell Superior

tracking