Balanç turístic

Escàs impacte pels Armilles Grogues en l'arribada dels visitants

El nombre d’excursionistes gals va caure un 8% la segona quinzena de novembre, quan les protestes van ser més intenses

Escàs impacte pels Armilles Grogues en l'arribada dels visitants

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els efectes de les protestes dels Armilles Grogues han tingut una afectació més aviat moderada quant al nombre d’excursionistes procedents de França. Segons dades facilitades ahir pel Govern, durant la segona quinzena del novembre passat, que és quan el moviment reivindicatiu a França per protestar contra l’augment dels carburants va tenir més seguiment, van entrar un 8% menys d’excursionistes del país gal. En concret, al Principat van venir 154.000 persones que van tornar el mateix dia, una xifra que és inferior a les 168.000 que hi va haver durant les mateixes dates de l’any passat.

En la presentació del balanç dels indicadors turístics del 2018, el ministre de Turisme, Francesc Camp, va afirmar que el global del mes va ser positiu, ja que durant la primera meitat de novembre el nombre d’excursionistes i turistes va augmentar prop del 10% respecte a l’any 2017. Tot i això, Camp va apuntar que les afectacions a la facturació dels comerços, que haurien baixat entre un 30% i el 50%, es van produir sobretot els caps de setmana. “Vull entendre que [les dades] eren específicament d’aquell dia, però els quinze dies no són dos dissabtes, sinó quinze dies”, va dir Camp, que va afirmar que el Govern segueix en “contacte permanent” amb les institucions franceses per saber l’evolució del moviment protestatari.

“DIFÍCIL FER PREVISIONS”

“És complicat també per al govern francès perquè és difícil fer previsions de moviments que són espontanis”, va dir Camp, que al mateix temps va reconèixer que “des d’Andorra poca cosa podem fer” davant de les afectacions a les vies. En tot cas, el titular de Turisme va explicar que es va recuperant la normalitat i que ara la situació “sembla no ser tan greu com al novembre i la primera setmana de desembre”. Aquesta casuística, però, no ha estat tan transcendental en la lleugera caiguda del 0,1% del nombre d’excursionistes global de l’últim any.

En concret, del desembre de l’any passat al novembre d’aquest any van entrar al país un total de 5,2 milions d’excursionistes, una xifra que es va veure condicionada pels talls de carretera que hi va haver precisament a França el desembre de l’any passat, aquest cop a a causa de les nevades. El Govern calcula que durant aquest mes del 2017 hi van haver 100.000 excursionistes menys mentre que del gener al novembre, la dada es va capgirar i l’evolució va ser positiva, amb 93.000 persones més que van entrar i sortir el mateix dia respecte al mateix període de l’any passat.

Aquesta evolució negativa del nombre d’excursionistes es va veure contrarestada per l’augment d’un 2,2% del nombre de turistes i pel creixement d’un 0,7% dels visitants. L’increment és més moderat respecte al període anterior –Turisme ofereix dades de desembre a novembre perquè així pot incloure el balanç des de l’inici de la temporada d’esquí– i Camp ho atribueix al fet que les economies d’Espanya i de França estan creixent “més moderadament”, i també al fet que a l’estiu han revifat els viatges al Pròxim Orient, que darrerament havia estat condicionat per l’amenaça ter­rorista. Camp, però, es va mostrar satisfet perquè el Principat va assolir la xifra de tres milions de turistes, la més elevada registrada, i s’aproxima als nou milions de pernoctacions (actualment en té 8,9 milions), una xifra que en l’últim balanç ha crescut un 3%.

UN EQUILIBRI POSITIU

Camp considera que la balança actual entre el nombre de turistes i d’excursionistes “és millor per fer treballar l’activitat turística i comercial del país”. “Si Andorra creix més en l’àmbit turístic i menys quant a excursionistes és perquè el turista busca més venir a Andor­ra i fer activitats no només de compra, sinó de natura, de benestar o d’esquí”, va expressar Camp, que admet les “dificultats” per fer créixer el nombre de visitants que venen d’Espanya, atès que és el mercat “més consolidat, el que més coneix Andorra i el que més ve”. “Venim de molt amunt i els pròxims anys no creixeran tant”, va reconèixer el ministre. Des del costat del riu Runer, el nombre de turistes va créixer un 1,6% mentre que el d’excursionistes va caure un 2,3%. En canvi, pel costat francès, el nombre de turistes va créixer un 4% i el d’excursionistes un 0,6%. Camp va posar en relleu les iniciatives de comunicació i de màrqueting fetes a l’Hexàgon per atreure més visitants.

tracking