Seguretat en el trànsit

Els positius en controls d'alcohol es disparen

La policia ha detingut des de principi d’any 436 conductors per superar la taxa que es castiga penalment, un 48% més que el 2017

Els positius en controls d'alcohol es disparen

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quan encara faltaven set dies per acabar l’any, dilluns passat, i en plena campanya de controls d’alcoholèmia amb motiu de les festes de Nadal, es va donar a conèixer el darrer balanç de detencions setmanal per conduir borratxo. Set dies més de controls que no canviaran la preocupant dada, que posa en relleu el més que notable increment de detencions per superar la taxa penal d’alcoholèmia amb què finalitzarà el 2018 respecte a l’any passat. Hores d’ara l’augment és del 48% i la xifra d’arrestats estarà molt a prop dels 450, quan dilluns vinent la policia faci el balanç de detencions de la darrera setmana de l’any. Fins aquests moments, la policia ha arrestat 436 persones per conduir sota els efectes de l’alcohol. El 2017 el nombre de conductors borratxos detinguts va ser de 293.

L’espectacular increment no és sorprenent si es té en compte que el ministre d’Interior, Xavier Espot, va anunciar a inici del mes de juny passat al Consell General que la policia destinaria més esforços per intensificar els controls a les carreteres contra el consum d’alcohol i drogues al volant, després de detectar el 2017 un increment dels accidents motivats per l’abús d’aquests productes. I sembla que allò que va avançar el ministre s’ha complert amb les dades a la mà, ja que fins al 16 de juny la policia havia detingut 137 persones, només un 20% més que les 113 que va arrestar els primers sis mesos del 2017.

Igualment, aquest any la policia ha realitzat quatre campanyes de control d’alcoholèmia i drogues. Dues corresponents a les dates nadalenques, una a la Setmana Santa i una darrera al juliol, coincidint amb la celebració de les festes majors més populars.

371 homes i 65 dones

Home, resident, d’entre 18 i 30 anys i amb una taxa d’alcohol per litre de sang d’entre l’1,01 i l’1,5. Aquest seria el perfil de persona detinguda conduint sota els efectes de l’alcohol, segons les dades dels balanços que setmanalment publica la policia. De les 436 persones arrestades en estat d’embriaguesa al volant, 371 eren homes i 65, dones. Una relació semblant quan es classifiquen els detinguts segons si són residents a Andorra. De residents se’n ha detingut sota els efectes de l’alcohol 369, mentre que de turistes se n’ha detingut 67.

Les detencions ja estan més repartides quan es té en consideració l’edat i la taxa d’alcoholèmia registrada. Dels 436 detinguts, 213 tenien entre 18 i 30 anys, 162 en tenien entre 31 i 50, i 61 en tenien més de 50. Respecte a la taxa d’alcoholèmia, 102 persones van donar positiu per una taxa d’entre 0,8 i 1 grams d’alcohol per litre de sang , 190 per una d’entre 1,1 i 1,5 g/l, 101 per una d’entre 1,5 i 2 g/l i 43 per una de més de 2 g/l.

D’altra banda, l’increment en el nombre de persones detingudes per donar positiu segueix la tendència iniciada fa ja uns quants anys i respon més a l’augment dels controls per part de la policia que no pas perquè hagi crescut la quantitat de conductors que fan servir el cotxe després d’haver begut. L’any 2017 l’increment respecte al 2016 va ser del 41%. Tot i que fa dos anys el nombre de detencions es va reduir un 20% en comparació amb el 2015, el balanç final d’aquell exercici trencava una ratxa de tres anys de tendència alcista quant a les detencions per alcoholèmia. El 2013 es va arrestar 220 conductors beguts, un any després 252, i el 2015 se’n va detenir 256.

Per últim, només en un 5% del total de les detencions per alcoholèmia realitzades enguany s’ha detectat que el conductor anava begut després de tenir un accident, la majoria dels quals només amb danys materials. Són a les campanyes i als controls aleatoris que fa la policia quan s’arresta la majoria de conductors.

EL RÈCORD DEL 2018 ÉS DE 3,29 G/L

Dissabte 30 de juliol un resident de 41 anys va registrar una taxa d’alcoholèmia de 3,29 g/l, el rècord del 2018 en espera del que pugui passar aquesta setmana. L’home va ser controlat per la policia després de causar danys a la barrera d’un aparcament comunal. Com la resta de persones que són controlades al volant amb una taxa superior als 0,8 g/l si no són conductors professionals o de 0,5 si ho són, va ser detingut per un delicte contra la seguretat en el trànsit. Els 3,29 g/l queden lluny del rècord històric de 4,85 que va donar un resident de 52 anys el març del 2017.

Els positius en controls d'alcohol es disparen

tracking