El 'Rambo' estava fent un campament al bosc d'Encamp per viure-hi

Planejava amagar-se a la muntanya encampadana, com va fer a la Cerdanya durant dos anys, i cometre delictes

El 'Rambo' estava fent un campament al bosc d'Encamp per viure-hi

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Martí Cots Saleta, el Rambo de la Cerdanya, havia planejat ins­tal·lar-se en un campament al bosc dels Cortals d’Encamp i ja havia començat a preparar-lo quan va ser detingut per la policia en un hotel d’Encamp. La intenció de Cots, segons fonts properes a la investigació, era establir l’amagatall a la munta­nya, tal com havia fet durant dos anys a la Cerdanya, i des d’allà anar-se desplaçant per cometre delictes. Durant els dos anys en què ho va fer mai va ser capturat, tot i haver comès diversos cops, especialment en oficines bancàries. Només va ser arrestat perquè va cometre l’error d’anar a visitar la seva mare i la casa estava vigilada per la policia.

Cots pensava establir-se als Cortals d’Encamp com a millor forma d’amagar-se davant de la intensa recerca que s’estava fent a la Cerdanya després que robés amenaçant amb un rifle a l’hotel d’Alp, a la Masella, i se n’emportés 15.000 euros. Posteriorment va robar un cotxe amb el qual va entrar a Andorra pel Pas de la Casa la nit de divendres a dissabte, just després de cometre els dos delictes.

Una vegada era a Andorra, Martí Cots va entrar en una casa d’Auvinyà amb la intenció d’instal·lar-s’hi mentre preparava el campament, segons les mateixes fonts. Cots va ser vist per un veí que va ser qui va alertar la policia de la presència d’un home sospitós. El Rambo va acabar marxant de la casa d’Auvinyà, d’on no s’hauria emportat res, i va acabar en un hotel d’Encamp. Les fonts consultades indiquen que segurament va haver de donar el seu nom en no comptar amb documentació falsa, però aquest extrem no ha estat confirmat. La denúncia d’un home sospitós es va vincular a la possibilitat que fos el Rambo de la Cerdanya, ja que ja s’havia avisat dels dos delictes que havia comès a Espanya. La recerca pels hotels va ser positiva i la policia va establir que es trobava en un establiment encampadà, prop de la zona de pas cap on estava preparant el campament. Es va establir un operatiu especial, amb membres del grup d’intervenció, per la perillositat del sospitós, i es va entrar dins de l’habitació de l’hotel sense donar-li temps a reaccionar.

Martí Cots va declarar ahir a la Batllia durant diverses hores i el jutge en va decretar l’entrada a la presó de la Comella. Els càrrecs no estan confirmats, però l’entrada per la força a l’habitatge d’Auvinyà en seria un i el fet que portés a Andorra un cotxe robat en seria un altre. De les armes que se li van trobar no n’hi ha cap que sigui de tinença il·lícita. Una era un rifle, mentre que les dues curtes es tractava d’una pistola de fogueig i una altra de boles.

Les acusacions principals, però, arribaran d’Espanya i s’està en espera que Madrid enviï la petició d’extradició per jutjar-lo tant per la fugida del psiquiàtric on estava ingressat com pel robatori a l’hotel i el furt del vehicle. L’extradició es podria concedir tenint en compte que els delictes a Andorra són d’escassa importància en comparació amb els d’Espa­nya i es podria arreglar amb una acció judicial ràpida. Caldrà saber si el Rambo de la Cerdanya s’oposa a l’extradició.

COTS VA FUGIR DE LA POLICIA CREUANT EN TRACTOR TRES PAÏSOS

Martí Cots Saleta té una vida de pel·lícula amb trenta anys de car­rera delictiva perquè als divuit (en té 49) ja va ser detingut per robar a un taxista i amb 25 anys l’havien detingut més de trenta vegades, segons explica la premsa espanyola. De tots els episodis de Cots el més impactant és una fugida de la guàrdia civil el 1993 després d’haver disparat contra els dos agents que l’intentaven detenir. Va fugir en un tractor i amb aquest vehicle va creuar els Pirineus i va ser capaç d’esquivar la recerca engegada per la gendarmeria, que fins i tot va mobilitzar helicòpters per trobar-lo. Va creau la Costa Blava i va arribar fins a Itàlia, on els carabinieri el van detenir a la frontera. El 1992 havia segrestat uns excursionistes en un refugi dels Pirineus i per diversió va anar disparant contra ells. Una de les dones va resultar ferida. El 1994 anava amb un cotxe robat i sense matrícula per Amer i quan la guàrdia civil el va intentar aturar va disparar, ferint un dels policies. Els agents van respondre i va resultar ferit. Va anar a la presó però el 1999 es va fugar aprofitant un permís penitenciari. Es va refugiar als boscos de la Cerdanya i durant dos anys va cometre diversos atracaments, robatoris a turistes o en cotxes a les dues bandes de la frontera. El 2001 va ser empresonat després que l’atrapessin quan anava a veure la seva mare i va estar tancat fins al 2010, quan va aprofitar un nou permís per escapar-se. El van capturar dos mesos després a Bellver. Martí Cots està diagnosticat amb una edat mental de 12 anys, segons els pèrits judicials. El 2016 va ser ingressat en un psiquiàtric i va fugir. Va fer autoestop i li va robar el cotxe a qui l’havia aturat. Va atracar en una benzinera a Prats i Samsó i va ser novament detingut. El van tornar a ingressar al psiquiàtric, d’on es va fugar el 7 de desembre passat durant una sortida acompanyada. Va demanar permís per anar al lavabo i no va tornar.

tracking