L'entrada de vehicles pel Pas ha caigut un 30% a causa dels Armilles Grogues

El comú d’Encamp reconeix la seva “preocupació” per l’afectació de les protestes i confia que la situació se solucioni aviat

L'entrada de vehicles pel Pas ha caigut un 30% a causa dels Armilles GroguesANTI-K.ORG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les mobilitzacions les darreres setmanes dels Armilles Grogues a França a través de talls de carretera i el bloqueig de camins han afectat el Pas de la Casa. Les protestes a l’Arieja, tal com asseguren els comerciants i hotelers del municipi encampadà, estan provocant que molts dels turistes que arribaven procedents de Tolosa, Foix o alguna de les localitats del sud francès hagin optat per deixar de visitar el Pas. En concret, el cap del servei de Mobilitat, Jaume Bonell, explica que “els dies en què les protestes van tenir més incidència es pot xifrar una caiguda d’un trenta per cent en l’entrada de vehicles” per la frontera francoandorrana. “Encara que durant tots els dies s’ha notat”, lamenta, si bé matisa que en alguna de les mobilitzacions “els Armilles Grogues van tallar el túnel de Foix però van deixar lliure l’accés per l’interior del poble i alguns vehicles van poder accedir per allà”.

Una situació que està afectant “directament” els establiments hotelers del Pas de la Casa. Així ho corrobora el president de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), Carles Ramos, que posa l’accent en el fet que el sector “ho està notant moltíssim des de fa dies”. “Molt negativament”, afegeix.

En paral·lel, Ramos recorda que, a banda dels hotels, les mobilitzacions al país veí del nord també “tenen una incidència molt negativa en el comerç”.

Preocupació al comú

Per la seva banda, el comú d’Encamp ha manifestat la seva inquietud per la incidència que estan tenint les protestes dels Armilles Grogues al Pas. El cònsol major de la parròquia, Jordi Tor­res, reconeix que és una qüestió “que ens preocupa”.

En aquest sentit, Torres argumenta que “les empreses del Pas de la Casa ens han fet arribar el seu neguit” a través del president de la Iniciativa Publicitària, Jean-Jacques Carrié. “Tot el que és el sector hoteler, els apartaments turístics i els comerços, veient que comença la temporada i sobretot ara que s’apropen les dates importants, que són Nadal, el gener i el febrer, evidentment que és un tema que els provoca neguit”, justifica. Precisament per aquest motiu, el mandatari encampadà comparteix la preocupació “perquè vulguis o no el fet que els caps de setmana, sobretot, facin aquests talls de carretera els provoca [a les empreses] un greuge important”. “Per tant, és un tema que ens preocupa”, insisteix el cònsol.

Pel que fa a l’alerta dels comerços de la possibilitat d’acomiadar treballadors si la situació s’allargués algunes setmanes més, Jordi Torres afirma que “és un tema intern que cada empresa ha d’analitzar”, si bé confia trobar una “ràpida solució i que això no sigui una realitat”. El cònsol major posa en relleu que el final de les protestes dels Armilles Grogues “seria bo per a Andorra”. “Seria bo que entre el govern francès i tots aquests sectors que fan reivindicacions hi hagués una entesa de manera que això s’aturés i ja no tingués continuïtat”, afegeix.

Converses amb el Govern

En aquest punt, Torres destaca que el fet d’arribar a un acord “és cosa del govern francès”. En qualsevol cas, el cònsol assenyala que la corporació que encapçala “pot fer poca cosa”, ja que “és un tema més d’Estat a Estat”. “Evidentment, nosaltres hem fet arribar al Govern d’Andorra una mica el que podia fer”, expressa, i apunta que l’executiu de Toni Martí “ha fet conèixer a les autoritats franceses els problemes que ens provoquen els talls de carretera”. “A partir d’aquí, tant pel que fa al comú com al Govern podem fer poca cosa”, reitera.

El Nadal anima l’ocupació

Malgrat tot, els comerciants confien que el Nadal serà positiu i ja esperen un ple total per cap d’any. De moment, els talls que ahir van fer els Armilles Grogues van provocar retencions de fins a dues hores per entrar, tot i que a diferència dels anteriors, l’afluència sí que va ser constant a causa de la proximitat de les festes. “Estem veient un augment de persones perquè la gent ha reservat els hotels per passar el Nadal. Si fos un cap de setmana normal, segurament seguiríem amb una entrada baixa però ningú renuncia a venir si ha reservat uns quants dies”, diu el president de la Iniciativa Publicitària, Jean Jaques Car­rié. “El que hem perdut són les visites d’un dia però, per sort, ara venen bons dies”, presagia.

tracking