política

López compara els demòcrates amb el partit espanyol Ciutadans

L’oposició rebutja les previsions de sostenibilitat financera presentades per part del Govern

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Escoltar és un verb que es conjuga poc amb opcions polítiques de color taronja, pel que sembla.” Amb aquesta frase, el president del Partit Socialdemòcrata (PS), Pere López, va fer una comparació implícita entre DA i el partit de Ciutadans, que ha mostrat un posicionament frontal contra el procés independentista a Catalunya i que s’ha mostrat crític amb la gestió del govern espanyol de Pedro Sánchez, a qui demana, per exemple, que apliqui l’article 155 contra l’executiu de Quim Torra. López va fer aquestes declaracions durant la sessió del Consell General d’ahir, en què es van debatre les esmenes a la totalitat presentades pel PS i pels consellers d’Unió Laurediana-Independents de la Massana al marc pressupostari de l’administració general per al mandat 2016-2019.

Aquestes formacions es van mostrar crítiques amb les previsons econòmiques del Govern a l’hora d’acabar la legislatura. Les dues esmenes a la totalitat, que van obtenir el suport dels 13 consellers de l’oposició, es van tombar gràcies a la majoria dels demòcrates, que es van quedar sols a l’hora de defensar les projeccions que han de vetllar pel compliment dels objectius de sostenbilitat financera i d’estabilitat presuspostària i fiscal previstos per llei. El ministre de Finances, Jordi Cinca, que no va respondre a la comparativa cromàtica pel fet que a Espanya a Ciutadans se l’associa al taronja, va defensar les xifres de l’executiu, que preveu per a l’any que ve una despesa màxima de 458 milions d’euros, un increment del PIB real de l’1,8, amb una tendència a la baixa fins a l’1,1% al 2021. El Govern preveu tancar el 2019 amb un endeutament de l’administració general del 40,7% del PIB.

Discrepàncies pels interessos

L’oposició, però, dubta de les dades perquè creu que no es compliran. Pere López va avisar que l’executiu haurà de destinar-hi més partides pels interessos que haurà de pagar, a causa de l’augment de l’euríbor. López, que va parlar de “certa manipulació” en els comptes per part de Cinca “per evitar el tràngol polític de modificar la regla d’or”. El ministre de Finances es va defensar i va afirmar que en els anys anteriors les previsions sempre s’han complert. López també va criticar la reducció de dos milions d’euros en el pressupost de la CASS mentre que Cinca ho va justificar pel creixement del nombre d’assalariats, que permet que s’estigui ingressant més per les cotitzacions.

El president del grup mixt, Josep Pintat, va avisar que “ens trobem al límit de la sostenbilitat” i que els ingressos fiscals han crescut per sota del creixemnt del PIB per “les dificultats del teixit productiu i dels ciutadans”. “La situació que s’albira és preocupant”, va dir el polític lauredià, que al mateix temps va alertar d’una possible desacceleració de l’economia si es tenen en compte les previsions que ha fet el Govern.

Les herències de la gestió

El president del grup liberal, Jordi Gallardo, també va qüestionar els números de Cinca, a qui va retreure que l’executiu no hagi fet “cap projecte de valor” ni “inversions”, malgrat tenir una major recaptació per la instauració d’impostos. En aquest punt, Gallardo i el ministre es van enfrontar per l’herència deixada pels governs anteriors. Cinca va retreure al president dels liberals la mala gestió pública del partit blau quan va governar, mentre que Gallardo li va demanar al portaveu que “fes responsable bona part de les persones” que aleshores eren liberals i que ara formen part del projecte taronja. “Vostès no han fet cap projecte de valor. La ciutadania i el teixit empresarial han fet un esforç per assumir l’increment de la pressió fiscal però no han rebut el que s’esperava”, va afirmar Gallardo. El conseller general de DA, Carles Ensenyat, va defensar que el Govern no presenti una previsió d’inversions elevada per no “hipotecar” el pròxim executiu.

Per la seva banda, el conseller de Progressistes-SDP, Víctor Naudi, en la mateixa línia que representants del grup mixt, va criticar que el Govern tanqui els comptes amb els dividends d’Andorra Telecom i que s’acaben quadrant “uns resultats molt bruts”. Finalment, la consellera independent del grup mixt, Sílvia Bonet, va lamentar no tenir la informació “actualitzada” del sistema sanitari i les pensions i que es continuï sense tenir “dimensionada” la Funció Pública.

RETRETS ENTRE DA I EL PS PER LA CONCENTRACIÓ

La manifestació de dilluns per protestar contra les lleis laborals encara deixa cua. Jordi Cinca i Pere López van tenir ahir un enfrontament sobre les percepcions de la protesta. López, que va dir que van sortir al carrer prop de 1.500 persones, exigeix al Govern que escolti “tothom” i va afirmar que hi ha “economies familiars que estan en un carreró sense sortida”.A més, va acusar l’executiu de “llançar” diners públics en projectes com The Cloud o l’heliport, i de no satisfer les reivindicacions de la gent gran. Cinca, però, va reprovar López per erigir-se com a “portaveu” de la reivindicació i va defensar les polítiques socials impulsades per l’executiu. El portaveu va avisar que “vingui el Govern que vingui, tindrà protestes al carrer”.

López compara els demòcrates amb el partit espanyol Ciutadans

tracking