justícia

La recusació de Pijuan ajorna 'sine die' el judici del 'cas BPA'

El Superior canvia la seva decisió de fa un mes i accepta fer fora de la causa el magistrat

La recusació de Pijuan ajorna 'sine die' el judici del 'cas BPA'

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La sala penal del Tribunal Superior ha decidit acceptar la recusació de Josep Maria Pijuan com a magistrat del cas BPA donant curs a la petició que en aquest sentit havien fet l’advocat Josep Anton Silvestre i quatre clients (Pablo Laplana, Xavier Mayol i els germans Rivero). La recusació ha estat acceptada dins de la resolució de l’incident de nul·litat que Silvestre havia demanat per poder recórrer al Tribunal constitucional. És a dir, el mateix tribunal Superior havia rebutjat el 12 de novembre la recusació i ara ha canviat totalment d’opinió, ja que no existeixen gairebé casos en la història del dret andorrà en què es canviï de decisió en l’incident de nul·litat que és bàsicament un formalisme previ a presentar un recurs d’empara al TC.

El canvi de decisió, segons la sentència, es troba en unes declaracions posteriors a la primera decisió de la sala. Pijuán va admetre haver dirigit unes frases a Josep Anton Silvestre i l’exdirectiu de BPA (processat) Pablo Laplana quan es van trobar en l’edifici de la Batllia. Pijuan hauria dit: “Sr. Silvestre, estic fart de les seves males maniobres”, afegint que “podien anar en perjudici dels seus clients” i “que serien els seus clients els qui en rebrien les conseqüències”. L’explicació del magistrat sobre les seves paraules va ser que “el Tribunal podia considerar la conducta del lletrat Sr. Silvestre, que lògicament comptava amb la conformitat dels seus defensats, ja que eren aquests qui formulaven les recusacions i les demandes civils contra els membres del Tribunal que havia de jutjar-los, donava a entendre la seva voluntat d’impedir la celebració del judici oral de la causa 6000173/2016, en què estaven acusats, la qual cosa evidenciava una voluntat de sostreure’s de l’acció de la justcia, el que alhora constitueix un dels supòsits que justifiquen la presó provisional (article 102.2 del Codi de procediment penal). En definitiva, volia ser un advertiment pel fet que el Tribunal podria prendre mesures cautelars de tipus personal respecte dels quatre acusats si persistien en aquestes maniobres de recusacions i demandes civils contra els tres magistrats integrants del Tribunal que havia de jutjar-los.

Acusació a Silvestre

El tribunal considera que “magrat l’absoluta bona fe de Pijuan i la seva fama de magistrat exemplar i imparcial”, aquestes paraules han pogut generar l’aparença raonable que el magistrat no resoldrà les causes relatives al cas BPA de manera totalment objectiva. En conclusió, en un context de defensa conflictiva que anima els presents recurrents, amb la voluntat manifesta de bloquejar el procediment, i a fi d’assegurar una total serenitat dels futurs debats en la present causa, la Sala Penal accepta ara la petició de recusació. En l’aute també es destaca que Silvestre i els seus clients “tenen la voluntat manifesta de bloquejar el procediment”. A més, va tenir lloc la circumstància que una de les magistrades que signa la resolució a favor de la recusació també està recusada per Silvestre. L’advocat té a onze batlles i magistrats recusats, i fins al moment totes les peticions havien estat rebutjades. El substitut de Pijuan en el tribunal de Corts serà Jacques Richiardi.

EL JUDICI QUEDA AJORNAT 'SINE DIE'

La recusació de Pijuan comportarà que Jacques Richardi (la resta de magistrats del Superior n’estan exclosos per haver participat en el període d’instrucció) passi a ocupar la plaça. D’entrada s’haurà de decidir qui agafarà la presidència del tribunal i per tant qui serà l’encarregat de dirigir el judici. La preparació que necessitarà Richiardi i aquell que sigui designat com a president (segurament Enric Anglada) farà que s’hagi de mantenir la suspensió del judici durant uns mesos més com a mínim. L’aturada ja queda establerta sine die i a l’espera de veure com es resolen l’allau de recursos i recusacions que ha presentat Silvestre. La represa queda ja gairebé segur per més enllà de les eleccions.

tracking