habitatge

L'ACU denuncia l'assetjament immobiliari

Lluís Ferreira assegura que treballen en més de 40 queixes d’inquilins que han rebut pressions dels propietaris

L'ACU denuncia l'assetjament immobiliariRubén Pinedo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Associació Andorrana de Consumidors i Usuaris (ACU) treballa amb més d’una quarantena de casos d’assetjament immobiliari. Així ho assegura el seu president, Lluís Ferreira, qui explica que molts inquilins denuncien les pressions que reben per part dels seus propietaris. Segons Ferreira, la major part d’aquests abusos estan relacionats amb despeses i reparacions a què els inquilins es veuen obligats a fer front, tot i que no és la seva responsabilitat. En aquest tipus de casos, l’ACU orienta els usuaris i els dona assessorament legal, a més d’ajudar-los a buscar un nou habitatge en cas que ho necessitin. Quant a irregularitats en els contractes de lloguer, Ferreria assegura que no n’han trobat cap, però sí que han hagut d’intervenir en casos en els quals hi havia “actuacions que com a mínim són èticament reprovables”.

Per la seva banda, el Servei d’Atenció al Consumidor de Govern ha atès també alguns inquilins que hi han acudit en les últimes setmanes per denunciar casos similars als quals fa referència l’ACU. És el cas de Paula i Francis, dos residents a Encamp que comparteixen pis. Asseguren que no estan gens contents amb el tracte rebut per part del seu arrendatari, el qual els obliga a fer front a qualsevol reparació que requereixi l’habitatge. A més, tenen diversos desperfectes al pis dels quals el propietari no se n’ha fet càrrec des que hi van entrar al mes de setembre.

Les queixes per assetjament immobiliari són només una part de les reclamacions que reben l’ACU i el Servei d’Atenció al Consumidor. Ferreira assegura que moltes altres, les que estan vinculades al preu del lloguer, les han desviat al Raonador del Ciutadà perquè les treballi conjuntament. El seu objectiu és arreplegar una mostra suficientment representativa perquè el Raonador pugui estudiar-la i proposar mesures a Govern. En aquest sentit, l’ACU ja va fer una proposta per regular el preu dels lloguers fa set dies, coincidint amb la presentació oficial de l’associació. La proposta que van fer al Raonador del Ciutadà consisteix a establir un mínim de tres anys per a la renovació del contracte una vegada es compleix el primer, de cinc anys. L’ACU pretèn que d’aquesta manera es limiti la capacitat dels propietaris d’augmentar-ne el preu anualment.

tracking