mobilització a catalunya

Degoteig de cancel·lacions per por als talls

Els establiments estan rebent “un degoteig” de trucades de clients que anul·len les reserves per por a l’acció dels CDR

Degoteig de cancel·lacions per por als tallsARXIU

Creat:

Actualitzat:

Les accions que els CDR organitzin avui a l’N-145 o a la C-14, així com en diversos punts de les car­reteres catalanes afectaran “indubtablement” a l’ocupació hotelera del Principat durant el cap de setmana. Així ho adverteix el president de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), Carles Ramos, que lamenta que “serà molt complicat omplir cap hotel”. En declaracions al Diari, Ramos assenyala que avui serà “el dia més complicat” perquè “la gent que volia fer dues nits, divendres i dissabte, no vindrà” per por a quedar-se bloquejada a causa de les mobilitzacions. En paral·lel, el president de la UHA lamenta que els establiments que sí que comptaven amb reserves per a aquest cap de setmana “han tingut cancel·lacions pels talls”.

“Hi ha un degoteig constant de trucades als hotels de clients preocupats preguntant si tallen la carretera i gaire trucades acaben en cancel·lacions”, va subratllar, i va afegir que “al sector hoteler les possibles mobilitzacions i talls a les carreteres l’afecten, indubtablement que sí”.

En aquest sentit, Carles Ramos va anticipar que avui difícilment s’aconseguirà una ocupació mitjana al país del 50%, quan “els divendres habitualment estaven en un 60%”. “La incidència que pot tenir l’acció d’avui divendres estarà al voltant d’un 15% i un 20% en l’ocupació”, va destacar. Pel que fa a demà, el president de la Unió Hotelera va afirmar que hi haurà una “recuperació” perquè “dissabte no hi ha talls”.

Implicacions en la mobilitat

El cap de Mobilitat, Jaume Bonell, afirma que el servei es manté “a l’espera de com evoluciona tot plegat, però tanmateix preveiem que serà complicat”. “[Avui] Serà un dia trist per a aquells que vinguin”, lamenta. De fet, Bonell recorda que el CDR de l’Alt Urgell i l’ANC de la comarca han anunciat que no tallaran cap carretera sinó que faran una marxa lenta fins a Barcelona, que sortirà de la Seu d’Urgell a les 5 del matí. A més, el cap de Mobilitat remarca que “ningú ha convocat res de manera oficial”, per tant “no podem fer cap recomanació”. “Hem parlat amb diversos interlocutors, serveis de seguretat espanyols i catalans, CDR i ningú ens ha sabut dir res”, afegeix.

Pel que fa als autobusos, Andbus ha anunciat que opta per mantenir el seu servei i d’aquesta manera se suma a Alsa, Lazara, Cooperativa Interurbana i Montmantell, que també “s’hi arriscaran”. El seu director, Albert Vinseiro, explica que els vehicles d’Andbus “sortiran a l’hora habitual i arribaran fins allà on puguem”. “Sembla que els problemes seran a Barcelona, per tant, l’afectació aquí hauria de ser menor”, diu.

Previsions del nadal

D’altra banda, la UHA ha publicat les dades d’ocupació de Nadal, del 26 al 31 de desembre. La mitjana arreu del país durant aquests dies serà del 79,75%. Sant Julià de Lòria és la parròquia més popular amb un 89,75% d’ocupació, seguida d’Escaldes-Engordany amb un 88,12%. Per dies, el 26 de desembre tindrà un 67% d’ocupació, el dia 27, un 77%, el dia 28, un 83%, el dia 29, un 89%, el dia 30, un 82% i el 31, un 82%.

ELS ARMILLES GROGUES PLANTEGEN TALLAR LA FRONTERA DEL PAS

Els Armilles Grogues de l’Arieja es plantegen tallar la frontera francoandorrana al Pas de la Casa com a acció posterior a la manifestació que el grup durà a terme a Foix el dissabte al matí. Un dels seguidors de la pàgina de Facebook dels Armilles Grogues de l’Arieja va publicar una enquesta en la qual es demanava per les possibles accions que es podrien dur a terme durant la tarda de dissabte. Una de les opcions que apareixen és la de tallar la frontera entre França i Andorra amb vehicles pesants. Concretament és la quarta opció més votada amb una cinquantena de vots. L’acció gua­- nyadora a l’enquesta, i que per tant s’espera que es dugui a terme, és el bloqueig del peatge amb més de 300 vots. L’enquesta era buida i eren els usuaris els qui plantejaven les accions. Dies abans, a la mateixa xarxa social, van acordar dur a terme la manifestació a Foix a les 10 hores. La prefectura de l’Arieja va fer públic ahir un comunicat en el qual s’hi informava que la prefecta de l’Arieja aplicarà les instruccions del Ministeri de l’Interior francès de dur a terme les evacuacions als punts bloquejats pels Armilles Grogues durant el cap de setmana. Al comunicat la prefectura afirma que una delegació dels Armilles Grogues es va reunir el 6 de de­-sembre amb la prefectura i només una sola manifestació va ser declarada. El text segueix recordant que les concentracions celebrades fins ara han provocat molèsties i no garanteixen la seguretat dels vianants. El comunicat afegeix que les forces de l’ordre prioritzaran el diàleg amb els manifestants abans d’intervenir-hi.

tracking