institucions

Vives defensa l'acord amb la UE

El Copríncep fa una reivindicació de la Constitució amb una referència implícita al dret a la vida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, va defensar ahir l’acord d’associació amb la Unió Europea, que està dirigint l’executiu demòcrata. En el seu discurs durant la tradicional recepció de Nadal a les autoritats andorranes, Vives va considerar “just agrair el treball complex que estan duent a terme tots aquells que d’una manera o altra participen en la negociació”. El Copríncep episcopal va afirmar que l’acord permetrà “cercar noves oportunitats per als joves i obtenir garanties d’estabilitat i de seguretat per a tots”. Per aquest motiu, va reclamar “la col·laboració i el suport dels països veïns” per a “un bon encaix d’Andorra i Europa”. En paral·lel, el cap d’Estat mitrat es va referir a les pròximes eleccions generals i va demanar que “siguin respectuoses amb la voluntat popular, que pugui expressar-se sense manipulacions ni fake news”. A més, Joan-Enric Vives va apel·lar als “bons polítics” i al “diàleg i als acords”.

D’altra banda, el Copríncep va reiterar, una vegada més, el seu suport a la Constitució i a l’actual model d’Estat amb una referència implícita al dret a la vida. “L’ésser humà no pot ser mai objecte de rebuig”, va dir i va apuntar que la Carta Magna “plasma els principis fonamentals sobre els quals descansa l’organització de l’Estat”. “Apliquem-la amb seny des del Consell General i totes les altres institucions perquè fixa i promou els drets de tots els andorrans”, va afegir.

Reaccions dels partits polítics

Un discurs que el president de L’A, Jordi Gallardo, va titllar “d’institucional en una defensa ferma de les institucions andorranes”. En aquest punt, Gallardo va manifestar que la Constitució “es va fer en un moment de diàleg” i va afirmar que “després de 25 anys plantejar certs debats no és anar contra la Constitució ni contra les institucions”. D’aquesta manera, al·ludint al debat sobre l’avortament i el Coprincipat, el liberal va expressar que “els polítics han de valorar i estar atents per si el consens que va haver al voltant de la Constitució sobre mantenir i prioritzar aquestes institucions a qualsevol preu és el que avui dia impera”.

“Això només es pot fer escoltant la ciutadania”, va comentar, i va afegir que “s’han d’obrir aquests debats perquè si la societat andorrana els reclama en majoria, els polítics no podem girar l’esquena”. Una posició que Gallardo va reforçar anticipant que L’A portarà al seu programa electoral una consulta sobre l’avortament atenent a “les conseqüències i els models que pot seguir el país en cas que es prengui un camí o un altre”. “Aquestes decisions són importants”, va sentenciar i va justificar que “s’ha de vehicular des d’una reflexió política també important”.

El president del PS, Pere López, va criticar el fet que el Copríncep no fes “cap referència” a la concentració de dilluns. López va reconèixer que li va “costar entendre” que Vives no hagués parlat de la protesta. En relació a l’avortament, López va expressar que “cada vegada més és una qüestió de demòcracia” i va asserir no estar disposat “a posar en segon pla els drets de les dones”. Per al socialdemòcrata aquest serà un tema sobre el qual els partits s’hauran de posicionar la propera legislatura: “sobre una idea de democràcia o sobre una idea d’una figura que imposa les decisions que s’hagin de prendre al nostre país.” López va considerar que “qui percep l’opinió política com un atac personal té un problema i hi ha militants de DA que tenen sovint aquest problema”. En aquest sentit, el cap de Govern, Toni Martí, va recriminar “els atacs personals” als representants de DA durant la legislatura i va demanar una campanya electoral centrada en “el debat polític”. Pel que fa al discurs de Vives, Martí va agrair la defensa de l’acord d’associació.

En aquesta línia, el president del grup parlamentari de DA, Ladislau Baró, va destacar “la referència ben lícita” de la defensa del text constitucional. Una visió que va compartir el líder d’UL, Josep Pintat, que va dir que “la gent se centra molt en el tema de l’avortament i crec que aquí s’ha de parlar de si les persones tenen dret a poder disposar del seu cos”. Pintat va afirmar que “hi pot haver un conflicte amb el model d’Estat i a partir d’aquí també s’hauran de presentar alternatives”. El lauredià va defensar que l’actual “model d’Estat és vigent”, com també un lligam amb la UE que no sigui “encaixar i forçar”.

Finalment, el conseller d’SDP, Víctor Naudi, va parlar “d’una bona Constitució”, si bé va matisar que es pot reflexionar sobre “alguns punts” i es va referir a la llei electoral i als drets de la persona.

Vives defensa l'acord amb la UE

Vives defensa l'acord amb la UE

tracking