protestes pel 21-D

La por als talls atura demà el transport de mercaderies

L’associació de transportistes ha anul·lat totes les sortides previstes per a demà, en previsió de les accions que facin els CDR independentistes

La por als talls atura demà el transport de mercaderies

Creat:

Actualitzat:

En previsió de les accions que els CDR organitzin a l’N-145 o a la C-14 de cara a demà, els diferents sectors que es poden veure afectats ja han començat a anunciar què faran. En el cas dels transportistes, ja s’han anul·lat totes les sortides previstes, tot i que el motiu principal és l’afectació que es produirà a Barcelona on haurien de descarregar o carregar la majoria dels camions. Per contra, les companyies d’autobusos resten a l’espera de com es desenvolupi la jornada i es concretin les accions de protesta i, a hores d’ara, només DirectBus ha anul·lat els trajectes. La resta mantenen el servei, tot i que estan predisposades a modificar-lo en funció de l’afectació final.

El portaveu de l’Associació de transportistes de mercaderies i carburants, Víctor Filloy, va explicar que ja fa dies que han comunicat als seus associats que avancin les entregues que puguin pel bloqueig dels centres de destí. “Va ser una recomanació que ens van fer els nostres proveïdors i així ho hem fet, perquè ens van comentar que estarien tots tancats.” Un altre motiu per avançar feina és que si no poden sortir divendres, el transport quedarà bloquejat fins a dijous de la setmana que ve, un cop hagin passat les festes de Nadal. Filloy va afegir que “segur que el que facin ens afectarà d’alguna manera” i en aquest sentit va lamentar que “el legítim dret de manifestació” dels independentistes acabi afectant Andorra. “Si es produeix un bloqueig de la carretera, serà un atemptat contra la nostra llibertat de moviment, malgrat que ho facin per exercir el seu legítim dret de manifestació”, ja que a més dels camions, “divendres és el dia que els treballadors de la construcció comencen les vacances i entre el 80 i el 90% volen sortir”.

Reiteració de protestes

Filloy i el president de la Cambra de Comerç, Miquel Armengol, van expressar el seu malestar per la reiteració de les protestes independentistes, malgrat que cap dels dos ha parlat directament amb Govern per tractar l’afer. “Nosaltres no ho hem fet però ens preocupa que es converteixin en un fet recurrent. Podem entendre la seva reivindicació però no hauria de ser incompatible amb els nostres drets”, va dir el primer. Armengol hi va afegir un punt d’impotència: “sabem que no podem fer-hi res i només podem esperar que s’arregli tot plegat i que no es tornin a produir en molt de temps.” Per al president de la Cambra, aquestes accions “ens perjudiquen molt” i afegia que “a més aquest havia de ser un cap de setmana important en el sector turístic”. Des de la Unió Hotelera, el seu president, Carles Ramos, va confirmar algunes anul·lacions de reserves al seu establiment i va avançar que “el cap de setmana serà molt complicat omplir cap hotel del Principat”.

Els autobusos no anul·laran serveis però sí que estan pendents del que pugui passar. Només DirectBus ha suprimit totes les sortides però Alsa les manté i Lazara o la Cooperativa Interurbana també “s’arriscaran”. “Ja vam tenir problemes amb l’acció de l’any passat i vam haver de sortir per França. Aquesta vegada tenim a més de 100 persones que aniran a passar el Nadal amb les famílies i esperem que no hi hagi retards”, va dir el director de la primera, Luís Lazara. Gabriel Dallarés, de la cooperativa, confiava que a l’hora de sortida ja no hi hagi afectacions. “Estem plens però sortim al vespre, així que confiem que no tinguem problemes.” Des del Grup Montmantell confirmen que tant el bus de la Seu com el de Lleida sortiran. “Mantenim les sortides previstes i esperem arribar-hi. Si ens toca esperar, ho farem però volem complir amb els nostres clients”, apuntaven des de la companyia.

Marxa Lenta des de la Seu

El CDR de l’Alt Urgell i l’ANC de la comarca han anunciat que no tallaran cap carretera sinó que faran una marxa lenta fins a Barcelona que sortirà de la Seu d’Urgell a les 5 del matí, i una marxa de torxes a les 20.30. També han desmentit alguna informació publicada en xarxes on es deia que volien tallar la frontera del riu Runer però a dins del Principat.

INTERIOR ESTÀ EN CONTACTE AMB LES AUTORITATS CATALANES

El portaveu del Govern, Jordi Cinca, va mostrar la seva preocupació per la possibilitat que les accions de protesta de demà a Catalunya puguin comportar talls en les carreteres properes al Principat. De moment, va indicar, l’executiu només té la informació que ha pogut veure als mitjans de comunicació i a les xarxes socials i no té constància de cap mobilització oficial. “El ministeri de l’Interior està en contacte amb els seus homòlegs de Catalunya”, va explicar Cinca, que va afegir que “no s’ha previst cap dispositiu especial”. El ministre va admetre que la possibilitat dels talls “ens preocupa i desitgem que no es produeixin”. D’altra banda, i després d’un mes de mobilitzacions a França per part dels Armilles Grogues, el Govern va explicar ahir que s’està en permanent contacte amb les autoritats del país veí a les quals “hem traslladat la nostra inquietud”. Cinca va dir que també ho han parlat directament en les visites que han fet darrerament autoritats franceses a Andorra. El ministre, que va afegir que “la nostra policia està en contacte amb la francesa”, va dir que el cas gal és diferent del català perquè “l’element sorpresa és major en no tractar-se d’accions que s’avisen amb antelació”. El portaveu del Govern va assegurar que si les accions a França continuen perjudicant Andorra exigiran a les autoritats d’aquest país que prenguin mesures per facilitar el moviment de persones.

tracking