Els comerciants alerten d'acomiadaments al Pas

Els propietaris de les botigues asseguren que la facturació s’ha reduït un 30% des que van començar les accions dels Armilles Grogues

Els comerciants alerten d'acomiadaments al PasANTI-K.ORG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Continuen els problemes al Pas de la Casa derivats dels talls de carreteres a França per part dels Armilles Grogues. Els comerciants encara no consideren la possibilitat d’acomiadar treballadors, però asseguren que aquesta i altres greus conseqüències podrien arribar si la situació s’allargués algunes setmanes més. Les protestes a França van començar fa aproximadament un mes i el Pas de la Casa és el sector d’Andorra que més està patint els seus efectes, ja que la major part de la seva activitat econòmica depèn de l’afluència de visitants francesos. Jean Jacques Carrié, president de la Iniciativa Publicitària, explica que el problema principal és precisament la manca de visitants, ja que, segons les seves paraules, la quantitat de turistes gairebé no ha variat. Carrié apunta que molta gent no està disposada a anar al Pas des de França, amb les dificultats que això comporta, per tornar el mateix dia, però sí que ho fan en cas que sigui per a romandre més temps al país.

La solució al conflicte dels Armilles Grogues és una qüestió política. Així ho afirmen els comerciants del Pas de la Casa, els quals demanen a Govern que es posi en contacte amb França per tal d’estudiar vies d’actuació perquè la localitat encampadana no pateixi les conseqüències de les protestes al país veí.

Mala dinàmica

La difícil situació que està travessant el comerç del Pas de la Casa s’accentua amb una mala dinàmica fruit de diversos factors que, junts, estan consolidant una vertadera crisi comercial. Els problemes que estan comportant els talls de carreteres a França se sumen al mal moment general que viu el comerç a Andorra, la qual cosa n’agreuja la situació. A més, l’hivern passat va ser especialment negatiu al Pas per les dificultats d’accés que va portar l’excés de neu a les carreteres. Aquest any no hi ha neu, però un altre factor extern condiciona les vendes al Pas.

Maela, propietària de dues botigues, explica que, amb els problemes que va comportar la neu l’any passat, els talls dels Armilles Grogues suposen un dur cop per a la seva economia. Aquest és el segon hivern consecutiu que els comerciants del Pas obtenen xifres de facturació inferiors a les seves expectatives i, si l’any passat la neu ja va fer disminuir les vendes, aquest any encara s’han reduït més, al voltant d’un 30%. Maela explica que molts propietaris es plantegen la possibilitat de tancar els comerços i, de fet, apunta que ella ja ha hagut de tancar una de les dues botigues que posseeix. Assegura que aquesta decisió va estar provocada per la impossibilitat de continuar pagant el lloguer de l’establiment, la qual cosa respon en part a la delicada situació econòmica que han provocat en les últimes setmanes els talls de carreteres a França i en part a l’elevada quantitat que, segons explica, paguen els comerciants pels locals.

Aquesta és una queixa compartida per altres propietaris de comerços al Pas de la Casa. Nicolas, el qual té una botiga a la localitat, assenyala que el preu del lloguer dels establiments és gairebé el mateix que el que es paga a l’avinguda Meritxell d’Andorra la Vella, la qual cosa provoca que molts comerciants tinguin dificultats per fer front a les despeses dels seus negocis. Nicolas critica que els Armilles Grogues hagin provocat talls a la Remise i a Tarrascon, vies d’accés al Pas, ja que creu que per “fer mal al govern francès” no calia “fer mal a Andorra”. A més, assegura que la situació econòmica del Pas de la Casa és la pitjor que ha viscut des de l’any 2003, quan va començar a viure a Andorra. Per aquest motiu, se suma a la demanda que Govern es posi en contacte amb França, ja que, segons explica, “a la frontera d’Espanya també hi va haver problemes amb els talls de carreteres i el govern espanyol va parlar amb el francès per buscar una solució”.

Per contra, hi ha altres comerços que estan començant a notar una lleugera millora de la situació. Antoni Miralles, gerent de Pyrénées Pas de la Casa, explica que el mes de novembre van registrar unes xifres de facturació molt negatives, però assegura que al desembre les vendes s’han estabilitzat i han arribat a ser només “una mica inferiors” que l’any passat. Miralles assenyala que les accions dels Armilles Grogues a França van tenir un impacte “radical”, tot i que els seus efectes van reduir la facturació en un 15% aproximadament, xifres inferiors a les que asseguren van registrar la resta de comerços. Malgrat això, el gerent de Pyrénées Pas de la Casa explica que la situació ha anat millorant i que ara els efectes dels talls són més lleugers. De fet, apunta que no sempre noten els problemes d’afluència de visitants, sinó que hi ha dies en els quals gairebé no hi ha afectacions. Miralles és més conservador a l’hora de buscar solucions per al problema dels talls de carretera a França. Considera que és un conflicte intern i que ha de ser el govern francès qui hi posi una solució. Assegura que ara els efectes de la problemàtica només es noten a les ciutats grans i que, per aquest motiu, és millor no intervenir des d’Andorra: “com menys maregem el tema, molt millor, perquè se’ns podia girar i l’impacte podria ser encara més gran.”

tracking