x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
protesta social

Un miler de persones contra el Govern

Organitzadors i assistents denuncien les polítiques de l’executiu al crit de ‘fora DA’, ‘Martí dimissió’ i ‘Espot dimissió’
Un miler de persones protesta contra la reforma laboral

Un miler de persones protesta contra la reforma laboral

Els manifestants han demanat la dimissió del cap de Govern, Toni Martí, i del ministre d'Afers Socials, Xavier Espot. L'organització ha anunciat una nova mobilització pel pròxim 17 de gener

Un miler de persones es van concentrar a l'Avinguda Meritxell per protestar contra la situació sociolaboral a Andorra.

Mil persones protesten en contra del Govern

Un miler de persones es van concentrar a l'Avinguda Meritxell per protestar contra la situació sociolaboral a Andorra.

Fernando Galindo
Els manifestants durant la protesta d'ahir a l'avinguda Meritxell, davant el passatge Biscariet.

Mil persones protesten en contra del Govern

Els manifestants durant la protesta d'ahir a l'avinguda Meritxell, davant el passatge Biscariet.

Fernando Galindo
Actualitzada 18/12/2018 a les 17:00
Assistència massiva a la concentració contra la reforma laboral que la majoria de Democràtes per Andorra (DA) va aprovar el 6 de desembre passat al Consell General. La protesta que van convocar ahir sindicats com ara l’USdA, el SAT, el SEP o el Sipaag, partits polítics, com el PS o Podem Andorra, i entitats socials, com ara Stop Violències, va aconseguir aplegar un miler de persones a l’avinguda Meritxell davant del passatge Biscariet, el del Centre Comercial Andorrà. Una xifra calculada pel Diari en base a diverses fotografies aèries i que els organitzadors van coincidir en qualificar “d’èxit”.
La concentració va començar a les 20.30 hores i es va allargar fins a les 21.30 hores, un temps en què es van escoltar els parlaments dels diferents promotors. Tots ells dirigits contra l’executiu de Toni Martí i les seves polítiques socials i laborals. Una idea que van fer seva els manifestants, que van acompanyar els discursos amb consignes com Fora DA, Martí dimissió o Espot dimissió. El secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, va voler deixar clar que la concentració anava més enllà de la reforma laboral i que també s’estaven denunciant “unes pensions de miseria”, “la llei de la Funció Pública” i “uns lloguers desorbitats”.


“Vuit anys de dictadura”

“El Govern de DA ha sigut una dictadura durant vuit anys. El senyor Espot vol fer una Andorra que compti amb tothom, doncs pot començar per tots els que estem aquí”, va etzibar Ubach. “Estic d’acord que Espot no té una vareta màgica, nosaltres sí que la tenim i es diu sortir al carrer i que a les pròximes eleccions DA no sigui el més votat”, va afegir. En aquesta línia, el secretari general del SAT, Guillem Fornieles, va encoratjar el públic assenyalant que “per fi Andorra s’ha despertat”. Al crit de “tots som Andorra”, el president de Podem, Joan Seguí, va començar el seu discurs centrant-se en “reivindicar tots els problemes socials del país”. Seguí va argumentar que “tot puja i els salaris no” i va lamentar que “a hores d’ara els jubilats han de demanar caritat per a una pensió pobre”. “Estem també davant un descontrol del preu del lloguer”, va criticar Seguí, que es va congratular “perquè molta gent s’ha adonat que hi pot haver una altra Andorra”.
En aquest sentit, la presidenta d’Stop Violències, Vanessa Mendoza, va posar l’accent en el fet que s’estaven “exigint els nostres drets, no els demanem”. “Volem drets”, va exclamar, i va recriminar “la voluntat explotadora de Govern”. Així mateix, Mendoza va remarcar, entre aplaudiments, la necessitat d’aconseguir “un avortament lliure i gratuït”.

Per la seva banda, el secretari general del SEP, David García, va carregar contra “un Govern instrumentalitzat per les grans fortunes”. “És important que lluitem per un salari i unes pensions dignes i això no és qüestió de sector públic o privat”, va sentenciar. Igualment, el president del Sipaag, Lluís Anguita, es va mostrar “molt content” pel fet que a la concentració: hi van assistir “molts funcionaris, però també molta gent de la privada”. “Ja és hora que puguem anar de la mà, perquè no som enemics”, va argumentar.

Porta oberta a la vaga
En paral·lel, Gabriel Ubach va arengar els manifestants afirmant que “les mobilitzacions continuaran”. “Tenim clar que això és un primer pas i que a partir d’aquí continuarem fent mobilitzacions”, va prometre.

David García, però, es va refirir concretament a la reforma de la Funció Pública i va “convidar” els assistents a una protesta el 17 de gener a la plaça del Consell General, data en què possiblement es debatrà la nova regla. En relació al format d’aquesta mobilització, el representant del SEP va considerar que podria ser una manifestació i no va tancar la porta a convocar una vaga a l’ensenyament contra la reforma, si bé va matisar que primer haurà de passar per assemblea. En quasevol cas, Ubach va dir que “la mobilització serà massiva”.
Etiquetes
Veure’n més
44
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts