política

Govern diu que té “bona base” davant la UE

Xavier Espot afirma que els informes d’experts avalen la posició d’Andorra per mantenir la prestació per desocupació

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern se sent reforçat per l’informe d’experts en dret comunitari que avalen la posició d’Andorra per mantenir el sistema de prestació per desocupació involuntària. El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va afirmar ahir que el document que van adreçar als diferents grups parlamentaris a final de la setmana passada i que compta amb l’aval d’especialistes “és una molt bona base de negociació” perquè permet defensar “el nostre sistema de prestació econòmica per desocupació involuntària”.

En la visita de Nadal a l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de

Meritxell (EENSM), el candidat a cap de Govern de DA va defensar que el sistema actual “és perfectament homologable amb el cabal comunitari” i que, per tant, “és un tipus de prestació que hem de mantenir en el futur”. En preguntar-li per les crítiques del president de Progressistes-SDP, Jaume Bartumeu, que va assegurar dissabte passat que el debat no es tancaria, Espot va dir que per a l’ex-cap de Govern “aquest document no és suficient, però en tot cas per nosaltres és una primera opinió més que fonamentada que no hi ha cap raó de pes ni cap argument que justifiqui que per signar un acord d’associació calgui introduir un subsidi d’atur contributiu”.

Per la seva banda, la consellera general del grup parlamentari liberal (L’A), Judith Pallarés, afirma que “dins dels estats membres no s’obliga a tenir un sistema d’atur contributiu”. La representant del partit blau considera que “l’statu quo es pot mantenir” i en la línia amb el que ha manifestat recentment la formació al Consell General, es podria plantejar un debat per “reflexionar” sobre si és idoni o no canviar la prestació social que s’atorga ara a les persones que es queden sense feina.

Un moment poc idoni

Pallarés creu que seria “interessant” realitzar aquest debat, encara que al mateix temps alerta que la implantació d’un subsidi d’atur contributiu implicaria un augment de la pressió fiscal, ja que “s’hauria de pagar entre totes les parts”. “Potser ara no és el moment perquè en els últims anys hem instaurat un model fiscal nou, amb noves accions tributàries”, afirma Judith Pallarés, que recorda que un nou mètode com el que hi ha en altres països comportaria més càrrega per als treballadors i les empreses. En tot cas, la representant del grup parlamentari liberal afirma que seguiran conversant amb el Govern per analitzar la marxa de les negociacions i sobre alguns dubtes dels documents.

VISITA TRADICIONAL DE NADAL A L'ESCOLA MERTIXELL

El cap de Govern, Toni Martí, el ministre d’Educació, Eric Jover, i Xavier Espot van fer ahir la tradicional visita institucional a l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell, amb motiu de les festes de Nadal. Els representants van fer un recorregut per les instal·lacions i van participar a les diferents activitats programades.

Govern diu que té “bona base” davant la UE

tracking