David Baró

“Una llista independent pot impedir les de partits nacionals”

Baró ressalta que La Massana s’ha de fer sentir al consell i veu bé no donar suport a cap formació, alhora que espera que coprincipat i avortament puguin ser compatibles

“Una llista independent pot impedir les de partits nacionals”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aposta per la llista independent a la territorial i perquè els dos consellers massanencs “han de ser útils per al país” i destaca que sense posar en dubte el Coprincipat s’ha de trobar el camí per despenalitzar l’avortament, en declaracions a la ràdio del Diari.

Quines inversions inclou aquest any el pressupost?

El punt de partida és d’uns 3 milions d’euros, més 1,5 milions per recomprar preferents llavors ja te’n vas a 4,5 i després arribem a uns 5 milions totals que són un bon percentatge dels 14 milions del pressupost ja sigui en inversió real o financera. A més tenim 6-7 milions a les caixes, als bancs i això ens permet fer acords de comú i destinar diners a inversió que es financen amb tresoreria.

Quins són els principals projectes?

Inversions en via pública, en espais com la gran reforma de Prat del Colat, a què es destina un milió d’euros, eixamples de carreteres secundàries, una partida molt important per a la xarxa de distribució d’aigua potable i hi ha alguna separativa, anirem finalitzant urbanitzacions, hi ha enquitranaments, millores de voravies, parcs infantils i alguns aspectes culturals.

Hi ha molt moviment immobiliari a la parròquia?

Sí, ho veiem amb l’ITP que havíem previst 500.000 euros i en tindrem tres vegades més i tindrem 2 milions de superàvit incloent les transferències. Amb l’ITP s’ha de ser molt prudent perquè el tercer trimestre sé que la Massana va tenir el més important del país però potser puntual.

La Massana és la parròquia que tots els partits busquen per tenir el suport de Ciutadans Compromesos, com ho viuen?

Penso que tothom té molt clar que una cosa és la política nacional i una altra la comunal i quan fa 7 anys es va crear CC ja es va dir i s’ha anat repetint que és un projecte de gestió comunal. A l’enquesta que es va fer va sortir per unanimitat que uneix la gestió comunal i que la gent vol i tornaria a donar suport a les comunals però que a nivell nacional cadascú ha de fer el seu camí i després hi ha un nucli més majoritari que vol continuar sent una agrupació independent. Jo soc una d’aquestes persones, fa 7 anys que no pertanyo a cap partit nacional, puc tenir afinitats i en tinc amb moltes a hores d’ara i se’m fa difícil escollir perquè tots són amics.

Alguna opció va haver de posar a l’enquesta?

Sí, no ho diré, falta encara molt, s’ha de fer reunions i penso que encara hi ha opcions perquè pugui haver una unitat majoritària a la Massana i si tothom fa aquesta reflexió en vista al que ja se sabia, que hi ha diferents sensibilitats dins de CC, s’ha dit sempre i qui vulgui liderar perquè jo no lidero res. Estic convençut que acabo el mandat quan diguem Feliç 2020, aquesta és la tasca que se’m va encomanar a mi i a tot l’equip i no estem per fer el salt a la política nacional, temps hi haurà, soc jove.

L’enquesta va revelar que estan molt igualats els suports entre tercera via i DA.

Diguem les tres forces [també Liberals] perquè és orientatiu, és una enquesta dels que hi èrem però hi ha més gent. El que està clar és que CC no es pot pronunciar, sí que ho podria fer dient volem ser independents, la Massana vol fer sentir la seva veu al Consell General, vol aportar pel país, vol construir, és una opció.

Si CC es pronuncia per un partit es trencaria el suport majoritari que té?

S’haurà d’avançar cap a aquesta reflexió i s’hi pensa perquè si tens tres parts i vas cap a una, les altres no estan contentes, i avui dia diria que les sensibilitats van a l’una i és normal. Potser hi ha persones que pensaven que CC tenia força a nivell de política nacional però no és cert, m’hi puc ficar jo mateix. Soc molt conscient que a les últimes eleccions vam tenir el suport de gairebé un 79% de l’electorat i que és un vot prestat per a un objectiu molt concret que és el comú i això venia del PS, de Liberals, de gent de DA, d’independents.

Traslladar aquesta fórmula a la territorial no tindrà el mateix suport?

Evidentment que no perquè hi haurà persones que es despenjaran en el sentit que si el seu partit nacional vol ser-hi present ja entres en una confrontació, a part que potser es posa seny o es reflexiona molt i es diu a la Massana hem de continuar sent útils ja sigui per la parròquia o també pel país o ser encara més útils i dir anem cap a aquesta cosa independent i això impedeix que hi hagi llistes dels partits nacionals i es fa pinya, és una opció i ja es veurà si això pot seguir.

Què li sembla Xavier Espot com a candidat de DA?

Té un avantatge perquè quan estàs al comú i estàs a la majoria et toca prendre decisions i treballes amb Govern i amb ministres i amb Xavier Espot hem tre­bal­­­lat bastant i puc dir que és una persona seriosa, intel·ligent, resolutiva, que no ens ha fallat quan hi ha hagut una qüestió a tractar sempre hi ha hagut després la resposta o ha quedat molt clar i això és evident. En aquest sentit té unes garanties de la feina feta, penso que molta gent ho copsa però hi ha altres candidats també que tenen la seva vàlua.

S’ha vist representat pel que ha fet Josep Pintat a l’oposició?

Per la missió que ha tingut clar que s’ha acomplert i a través dels consellers de la Massana han vehiculat els neguits de la parròquia i de molta gent com pot ser amb Europa on es percep que ens falta informació. Penso que és un camí que s’ha de fer, estem a Andorra que al final és un país poble i tenim uns veïns i una moneda, i s’ha de buscar un acord de negociació, el millor possible però potser s’ha fet molt allunyat del poble.

S’ha de parar la negociació?

Penso que la pausa es farà molt naturalment perquè en campa­nya els esforços aniran destinats a les eleccions i a Europa igual i ja s’alenteix molt. Parem i ens aixequem, tampoc es pot fer quan has iniciat algo que a més saps que és per a molts anys, encara poden ser 7 o 8 més, vist que només s’ha pogut tancar una llibertat. No ho sé perquè tampoc tinc aquesta informació, és el que ens passa, no sabem on estem i tinc la percepció que si avui es fes un referèndum seria un ‘no’ i llavors clar, s’ha de canviar.

Com es posiciona en el debat sobre l’avortament?

El Coprincipat encara té un rol molt important i clar que s’ha de mantenir i la despenalització de l’avortament en els tres supòsits també és una demanda que hi ha i desitjaria que les dues coses fossin compatibles i que aquests líders que ara es presenten i algú governarà ho poguessin fer possible perquè és una realitat i no podem anar en contra. Si em fa escollir entre Coprincipat i avortament sense saber que hi ha després em protegeixo i mantenim el Coprincipat perquè hi pot haver un risc molt important.

Sembla complicat que l’Església pugui acceptar.

Avui sembla incompatible però també pot ser que algunes persones minoritàries volen utilitzar aquest argument per desestabilitzar la institució, això s’haurà d’aclarir. Si tots partim de la base de dir volem que continuï el Coprincipat perquè ha permès la salvaguarda tots aquests anys i estem tots d’acord i hi ha unitat en aquest sentit i ara anem a fer com podem el camí perquè això sigui compatible.

tracking