manifestació

Els sindicats esperen el suport del sector privat

Gabriel Ubach afirma que les lleis laborals “no afavoreixen” els assalariats

Els sindicats esperen el suport del sector privatARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, confia que els treballadors del sector privat s’afegiran a la concentració d’avui vespre a la capital per protestar contra l’aprovació de les noves lleis laborals. Davant de la incògnita per saber l’assistència que hi haurà, el màxim representant de l’agrupació sindical es mostra “optimista” pel seguiment que pot tenir la reivindicació dels assalariats contra uns textos que considera que són “perjudicials”.

“El sector privat ens ha criticat que només ens ocupàvem del sector públic quan hem fet moltes esmenes al codi de relacions laborals. Ara és el moment de veure si [els treballadors del privat] estan disposats a seguir-nos o no. Tenim grans expectatives”, afirma Ubach, que assegura que les noves lleis són un “retrocés brutal” per a tots els treballadors andorrans. El representant sindical considera que la situació actual “no afavoreix” els treballadors i recorda que reclamen “una Andorra per viure i no una Andorra només per treballar”. “Només fa falta enganxar-nos a una cadena i a una bola i tallar-nos una cama perquè no escapem de la feina”, ironitza Ubach, que expressa que el Principat viu una situació de “desànim”, amb “salaris indignes, pensions de misèria i preus de pisos abusius, en què l’especulació sovint passa per davant de les necessitats de les persones”.

“Els andorrans no tenim res més a fer que baixar els dissabtes a la Seu per anar a comprar. Això ja marca una mica l’expectativa que hi ha al país”, diu Ubach, que al mateix temps recorda que “ni els comerciants, ni el sector bancari estan per tirar coets”. “Això és l’herència que ens deixa el Govern de Toni Martí esperonat per Xavier Espot”, sentencia Ubach, que es mostra crític amb la gestió del Govern. Ubach critica que les noves lleis abarateixen l’acomiadament no pel fet de ser despatxat, sinó perquè es redueixen les compensacions pels dies de preavís, que passen de 90 a 30. Segons el secretari general de l’USdA, es poden donar casos en què “l’acomiadament es rebaixi a més de la meitat”. Ubach també reclama un augment de les pensions mínimes, que haurien de ser iguals al salari mínim interprofessional. “DA diu que no té diners quan ha tirat tres milions d’euros pel The Cloud i porten un malbaratament impressionant”, diu.

DA DEFENSA QUE EL NOU TEXT MILLORA L'ANTERIOR LEGISLACIÓ

El grup parlamentari demòcrata considera que els nous textos aprovats el 6 de desembre passat suposen una millora per als drets dels treballadors. Amb la nova legislació, els contractes passaran a ser escrits i es limita a dos anys la durada màxima d’un contracte determinat. A més, defensen la instauració de diferents tipologies de contractes adequats a les especificitats de diferents feines, com ara els que fan referència a l’aprenentatge o els de sessions, enfocats a sectors com els de l’hosteleria, la restauració i els locals d’oci, on els treballadors són contractats de “forma esporàdica”. La nova Llei augmenta el període de baixa de maternitat de quatre a cinc mesos i el descans per paternitat de quinze dies a un mes. La baixa per adopció és de cinc mesos, i no de quatre, com fins ara.

tracking