cultura

Velles Cases acusa al Govern de menystenir el patrimoni del país

Lamenten que Gelabert s’hagi desentès del Dodge Fargo i diuen que els béns “no només són romànics”

Velles Cases acusa al Govern de menystenir el patrimoni del paísCarlos Gallardo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Velles Cases Andorranes va recuperar ahir un antic autobús Dodge Fargo abandonat des de feia uns 40 anys en un solar de Fontaneda. El president de l’associació, Claude Benet, va explicar que feia gairebé un any que intentaven “rescatar” el vehicle “per poder-lo salvaguardar perquè al solar li podia caure alguna roca i fer-lo malbé”.

En paraules de Benet, l’operació d’ahir va ser “un èxit”, si bé va estar sufragada íntegrament per Velles Cases i ara el vehicle ja “descansa” en una nau de la capital. El Dodge, va explicar el president de l’associació, va arribar al Principat el 1947 i fins als anys 60 va transportar passatgers fins a França. Precisament per aquest motiu, “per aquest interès històric”, Benet va criticar que el ministeri de Cultura s’hagi desentès del Dodge. “És evident que el ministeri s’hi hauria d’haver interessat més”, va recriminar i va asse­nyalar que “quan parlem de patrimoni cultural no és únicament del romànic, també són tots els vehicles que hagin tingut una funció pública”. De fet, Claude Benet va posar l’accent en “la sorpresa” de Velles Cases pel fet que “es parla de fer un Museu de l’Automòbil que costarà molts milions i allò que seria el contingut sembla que s’ignori”.

“Lamentem que el ministeri no hagi pres en consideració el que creiem que és la seva funció: salvaguardar aquest patrimoni i actius”, va destacar, i va afegir que “al final ho hem fet nosaltres”. Pel que fa al futur del Dodge, el president de l’ens va explicar que “el següent pas és guardar-lo” per donar-li una segona vida i poder-lo exposar al país.

Benet va anunciar que es podria optar per “netejar el vehicle i posar-li laca protectora” o bé per una restauració completa, tot i que aquesta opció suposaria un elevat cost econòmic.

Recerca d'interessats

En aquest sentit, el representant de Velles Cases va posar en relleu la intenció de “proposar al Govern o a alguna entitat si el volen recuperar [l’autobús]”. “Nosaltres hem complert amb allò que havíem de fer i en la resta no sé si podem anar més enllà”, va argumentar, i va insisitr en el fet que “ara la fase següent és tenir aquest vehicle ben arreglat i veure quin privat o quina institució ho vol fer”. Així doncs, a l’espera del proper moviment, l’autobús es mantindrà estacionat en una nau de la capital, propietat d’un col·laborador de l’associació. “La importància del Dodge Fargo és que transportava persones en una època en què no hi havia gaires mitjans de comunicions amb l’exterior”, va sentenciar Benet.

Velles Cases acusa al Govern de menystenir el patrimoni del país

tracking