política

SDP supedita pactes postelectorals a avançar les negociacions amb la UE

Jaume Bartumeu obre la porta a entendre’s amb forces ideològicament “allunyades” sempre que apostin per l’acord

SDP supedita pactes postelectorals a avançar les negociacions amb la UEPROGRESSISTES-SDP

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Progressistes-SDP va marcar ahir el punt de partida en cas de possibles pactes postelectorals. Després del consell nacional celebrat per la formació, el president del partit, Jaume Bartumeu, va afirmar que no descarten arribar a acords amb qualsevol partit sempre que el denominador comú sigui l’acostament a la Unió Europea a través de l’acord d’associació. Bartumeu va explicitar que no tanquen la porta a ningú, tampoc a la tercera via de Josep Pintat, amb qui comparteix la necessitat d’obtenir els estudis d’impacte per part del Govern.

“Amb qui no podríem pactar és amb una força política que ens digui que de cap de les maneres vol continuar la negociació de l’acord d’associació amb Europa i que vol tancar la porta a un acord”, va afirmar el president dels Progressistes, que va comparèixer a la roda de premsa en solitari el dia que Josep Roig va acceptar oficialment ser el candidat del partit a les eleccions. Bartumeu, que va firmar l’obertura de les negociacions amb les institucions comunitàries, va dir que l’acostament a Europa és “essencial per al futur de les pròximes generacions”.

L’exlíder de l’executiu no va descartar arribar a un possible acord amb Pintat en cas que l’aritmètica parlamentària ho permetés. Bartumeu creu que el polític lauredià, que ha criticat el Govern per negociar a la defensiva i per ser poc transparent, no ha reunciat a seguir amb les conversacions. “No tanquem la porta a ningú si per l’interès general del país s’ha d’arribar a un acord amb una força política amb la qual estem ideològicament força allu­-nyats, però amb la qual ens posem d’acord en encarar el tema de l’acord d’associació”, va concloure Bartumeu, que considera que en una futura entesa “tothom” hauria de cedir per acordar uns “mínims programàtics”.

Crítica per l'informe de la UE

Encara en clau comunitària, Bartumeu va lamentar la manera amb què el Govern ha enviat una pàgina i mitja amb informació sobre l’aval d’experts a la posició andorrana per no haver d’implementar un subsidi d’atur com el que proposaria Brussel·les. El president de Progressistes-SDP va criticar que Martí “s’aixoplugui” amb una normativa que va aprovar el seu executiu, que no va tenir els suports necessaris per aprovar un subsidi d’ocupació. L’excap de Govern considera que el debat sobre si el Principat haurà de reformar la normativa sobre la prestació involuntària “no està tancat” i va titllar el text enviat pel Govern com un “tastet”.

Descarta llista a Sant Julià

Bartumeu també va referir-se ahir a les possibilitats del seu partit per fer llistes territorials. De fet, es va mostrar optimista a l’hora de confeccionar candidatures a les parròquies d’Ordino, Encamp, Andorra la Vella i Escaldes-Engordany i va afegir que les expectatives que tenen són “raonables”. En tot cas, va descartar presentar llista parroquial a Sant Julià de Lòria per no generar una “confrontació” amb l’actual majoria comunal, i alhora va apuntar la possibilitat de sumar-se a una “marca transversal” impulsada per l’equip de Laurèdia en Comú.

Bartumeu també va alertar dels riscos pel fet que les forces de l’esquerra –PS, SDP i Podem– vagin per separat. Malgrat els matisos de cada formació, el president dels Progressistes-SDP, que va situar el partit de Joan Seguí a “l’esquerra radical”, va explicar que la dispersió que hi haurà en aquest bàndol “no és bona”. L’excap de Govern també va afirmar que el programa amb el qual concorreran als comicis té una base important dels punts del 2015. Una de les proposicions de la llista que liderarà Josep Roig és la de fer una llei que impedeixi un augment de més del 20% del preu del lloguer de manera sobtada. Bartumeu també va criticar el PS per demanar la dimissió de Xavier Espot com a ministre i va titllar el plantejament de “despropòsit”.

AVAL A LA PROTESTA PELS DRETS LABORALS

Bartumeu va explicar que Progressistes-SDP donarà suport a la protesta de demà contra les lleis laborals aprovada la setmana passada al Consell General i que han convocat diversos sindicats. El president del partit va afegir que estan “radicalment en contra” de les lleis però va criticar que hi hagi partits que hagin volgut fer “una ingerència a l’activitat sindical” i un “intent preelectoral de penjar-se medalles de suport polític”. Bartumeu va manifestar que davant d’una convocatòria com la de demà, que té el suport de Podem i PS, “no correspon als partits polítics de fer-la”.

tracking