política

Govern aprova apujar la tarifa elèctrica un 1% a partir del gener del 2019

El consell de ministres va aprovar la pujada, que Cinca apunta que és inferior a l’IPC previst

Govern aprova apujar la tarifa elèctrica un 1% a partir del gener del 2019ANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Finances i portaveu, Jordi Cinca, i el director de l’Oficina de l’Energia i Canvi Climàtic, Carles Miquel, van explicar ahir després del consell de ministres que FEDA incrementarà un 1,05% el preu del consum elèctric a les llars l’any vinent. Miquel va recordar que la parapública és qui té la facultat per proposar l’actualització de tarifes i que mantindrà l’actual, dividida en tres parts. La que es veurà més afectada serà la dels grans industrials, que en algun tram podria superar el 2% d’augment. Respecte a les llars, Cinca va recordar que la tarifa serà menor que l’increment de l’IPC previst per al 2019.

Miquel també va explicar que a partir d’ara els llogaters “sempre que tinguin el suport dels propietaris” podran demanar les ajudes per accedir al pla Renova per millorar l’eficiència energètica i lluitar contra el canvi climàtic. També es flexibilitzaran les garanties per sol·licitar un préstec i s’elimina l’exigència de presentar un aval quan es recorri a l’ajuda directa. Govern havia previst una partida al pressupost de l’any vinent d’1,3 milions d’euros, tot i que Cinca es va mostrar obert al fet que si s’esgota es pugui ampliar.

El ministre també va notificar que per demanda del ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, totes les persones que vulguin tenir accés a una partida de naixement, de defunció o de matrimoni de qualsevol any podran dirigir-se al Registre Civil i no al parroquial, com passava amb les dates anteriors al 1997, quan es va crear el registre. Afers Socials també signarà un conveni amb la CASS per creuar dades sobre les prestacions que donen.

D’altra banda, el consell de ministres va aprovar l’adjudicació de la creació d’un programa informàtic per saber l’estat de les fonts de captació d’aigua potable del país, per un valor de 216.000 euros. Actualment es té constància de l’existència de 155 captacions d’aigua per al consum humà. També consten 47 xarxes de distribució.

Finalment, Cinca va voler expressar el condol del Govern a totes les famílies afectades pels atemptats d’Estrasburg. El cap de Govern va parlar ahir al matí amb el primer ministre francès i es va mostrar disposat a cooperar en allò que necessitin. De totes maneres no va fer falta reforçar la seguretat a la frontera francoandor­rana del Pas de la Casa, com sí que es va fer en altres països.

ANDORRA COMPLIRÀ ELS TERMINIS DE L'ACORD MONETARI

Cinca va informar que es va aprovar el darrer projecte de llei que permetrà completar els compromisos contrets a l’acord monetari, que finalitza el 2020, i que un cop aprovat “podrem baixar el ritme i seguir el de la resta de països”. Així, es va aprovar el projecte de llei de modificació de la llei sobre els requisits organitzatius i les condicions de funcionament de les entitats operatives del sistema financer, la protecció de l’inversor, l’abús de mercat i els acords de garantia financera, que es divideix en dues parts; la primera té en compte la normativa MiFID, que estableix mecanismes de protecció per a l’inversor o qualsevol client d’un banc. La segona fa referència a les mesures en contra de l’abús de mercat. Finalment, Govern s’ha compromès a adaptar el sistema comptable dels bancs als estàndards europeus.

tracking