x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
acció reivindicativa

Concentració de protesta

Els sindicats i Podem Andorra convoquen el proper dilluns a l’avinguda Meritxell contra la reforma laboral, l’elevat preu de l’habitatge o les pensions baixes
Gabriel Ubach, durant una manifestació contra la reforma de Llei de la funció pública.

Els sindicats convoquen una protesta laboral per a dilluns

Gabriel Ubach, durant una manifestació contra la reforma de Llei de la funció pública.

Fernando Galindo
Actualitzada 11/12/2018 a les 11:32
L’acció de protesta anunciada divendres, l’endemà que el Consell aprovés amb els vots de DA, Liberals i els consellers d’UL i independents de la Massana el paquet de lleis laborals ja té data. Els promotors de la protesta, els sindicats (hi ha USdA i SAT i també els de treballadors públics com ara el sindicat de professors o el de l’administració general) i també Podem Andorra van acordar ahir la convocatòria d’una concentració dilluns vinent a les 20.30 hores i a l’avinguda Meritxell, davant del passatge Biscariet, el del Centre Comercial Andorrà. La protesta vol posar de manifest el rebuig a la reforma laboral per la retallada de drets que consideren que comporta però també el malestar per l’elevat preu de l’habitatge i del cost de la vida, les baixes pensions de jubilació o la reclamació d’un salari mínim “digne” i la “inacció” del Govern per posar solució a aquestes diferents problemàtiques.
Joan Seguí, representant de Podem Andorra, i un dels portaveus de la mobilització va posar de manifest que es tracta de recollir la indignació ciutadana i els seus diversos “perfils”: des del pensionista que no arriba a final de mes, als ciutadans que han de pagar un lloguer “altíssim” i es veuen abocats a demanar “almoïnes al Govern” o qui comparteix que la reforma laboral suposa una retallada de drets. Els organitzadors van instar a “participar a altres entitats polítiques i socials que se sentin properes i afectades, així mateix fem una crida a tota la ciutadania que s’hi vulgui sumar”. Durant tots aquests dies es farà difusió de la convocatòria a través de diversos canals, com ara les xarxes socials, per aconseguir arribar al màxim de persones. “Volem que la gent se senti escoltada, i sensibilitzar la gent sobre el dret a la protesta”, va indicar Seguí. El Partit Socialdemòcrata (PS) també dóna suport a la mobilització, així com un parell d’entitats socials, va afegir el portaveu de Podem Andorra. També compta amb el suport dels sindicats de funcionaris, que ja fa dies que han expressat el rebuig a la reforma del Codi de relacions laborals, el text que regula el dret de vaga i el de llibertat sindical. El secretari general del Sindicat d’Ensenyament Públic (SEP), David Garcia, va exposar que s’hi sumen per l’oposició al paquet de lleis laborals però també perquè “les retallades, l’elevat nivell de vida a Andorra o l’alt preu dels lloguers” és una situació que afecta tots els treballadors del país “siguin del sector públic o del privat”.

En el comunicat en què difonien la data i la motivació de la concentració de protesta, els organitzadors recorden els preceptes constitucionals que reconeixen “la llibertat d’expressió” i “els drets de reunió de manifestació pacífiques amb finalitats lícites”. Malgrat que s’havien abordat diferents possibilitats, va explicar Seguí, finalment s’ha decidit convocar un dilluns i a les 20.30 hores, quan bona part dels treballadors ha finalitzat la jornada laboral, per tal que hi pugui acudir el màxim de persones.
 

EL SIPAAG DENUNCIA L'ABÚS AMB ELS CÀRRECS DE RELACIÓ ESPECIAL
El president del Sindicat de l’administració general (Sipaag), Lluís Anguita, ha entrat una demanda al Govern en què reclama a l’executiu que publiqui al Butlletí Oficial (BOPA) totes les contractacions de personal de relació especial, que els professionals fitxats amb aquestes condicions “únicament” desenvolupin les funcions establertes a la llei i, en darrer lloc, que “siguin deixats sense efecte tots els edictes publicats al BOPA i tots els documents públics, relatius al personal de relació especial, en els quals aquests són nomenats coordinadors o membres d’òrgans col·legiats i/o els són delegades signatures o qualsevol altra funció no prevista a la Llei”. I és que el sindicat denuncia que Govern se salta la llei i abusa d’aquesta figura i de les funcions que pot assumir.
El Sipaag recorda que la Llei de la funció pública diu, sobre el personal de relació especial, que és aquell que presta serveis d’assessoria o assistència al cap de Govern, ministres, el president del Consell Superior de la Justícia o els cònsols. Malgrat això, lamenta, “un important número de personal de relació especial” està fent funcions de comandament, que haurien d’estar reservades a un funcionari o un treballador públic, i que “alguns ho fan sota el nom de coordinador, un càrrec que no apareix regulat en cap llei, reglament ni sistema de classificació de llocs de treball”.

Denuncien, a més, que algunes d’aquestes contractacions no es publiquen al BOPA, que es fitxen persones foranes que “tenen escassos o nuls coneixements del país i una manca absoluta d’estima”, que participen en òrgans col·legiats com el Consell d’Estadística o els Comitès de Selecció de Personal i que, fins i tot, alguns ministres els han arribat a delegar signatures d’actes administratius.
Etiquetes
Veure’n més
30
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts