Temporada de neu

Més temporers tot i la falta de pisos

La quota de treballadors extracomunitaris s’està esgotant més ràpid que la dels ciutadans de la UE malgrat els problemes d’habitatge

Més temporers tot i la falta de pisosFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La quota inicial de treballadors de temporada que ha autoritzat Govern per a aquest hivern és de 4.033 persones, és a dir, un 5,7% més que l’any passat. D’aquestes, 1.311 places s’havien cobert a data de 24 de novembre, la qual cosa suposa un increment del 26,8% respecte al mateix període del 2017. De les que persones que ja estaven autoritzades en aquesta data, un total de 799 són extracomunitàries, la qual cosa suposa un increment de 297 persones, tot i els problemes per trobar allotjament amb què es troben. Per la seva banda, el nombre de treballadors provinents de la Unió Europea s’hauria reduït en 20 persones respecte al 24 de novembre de 2017.

L’increment de la quota de temporers de cara a aquesta campanya d’hivern continua la tendència existent en els últims anys. Des de la temporada 2013-2014, Govern ha augmentat la quota de treballadors en 1.213 autoritzacions, la qual cosa suposa un increment d’un 43% en cinc anys. Per la seva banda, la quota d’extracomunitaris també ha experimentat un creixement progressiu des de la temporada 2014-2015.

Demanda dels sectors

L’increment de la quota de treballadors per a la temporada de neu ha tingut una bona acollida per part dels hotels, les pistes i les empreses. Els principals líders dels sectors asseguren que aquest augment no fa altra cosa que ajustar la quantitat de temporers disponible a la demanda existent. Així ho han afirmat Carles Ramos, president de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), Gerard Cadena, president de la Confederació d’Empreses Andorrana (CEA) i David Hidalgo, director general d’Ensisa.

Cadena assegura que l’increment de la quota de temporers és conseqüència directa de la reactivació econòmica. El president de la CEA explica que aquesta és una demanda que la confederació va fer a Govern, ja que entenen que les empreses necessiten més treballadors per fer front a la temporada. Quant a l’augment de la quota d’extracomunitaris, David Hidalgo assegura que respon al fet que al mercat interior és difícil trobar treballadors especialtzats per cobrir la plantilla.

L’increment en l’arribada de temporers ha agreujat el problema existent al Principat amb els habitatges de lloguer. Hotels, pistes i altres empreses denuncien aquesta situació i demanen solucions, tot i que entenen que aquestes haurien d’arribar a llarg termini. Mentrestant, per tal de facilitar la situació als temporers, Carles Ramos assegura que molts hotels donen allotjament als treballadors en el mateix establiment i, per la seva part, David Hidalgo explica que les estacions ajuden sovint els seus treballadors amb les gestions immobiliàries per tal de poder llogar els habitatges.

REPORTATGE

Difícil trobar lloguer Aquest any hi haurà més treballadors de temporada que l’hivern passat. Tot i que aquesta és una bona notícia per a les empreses del sector turístic, ja que comptaran amb més mà d’obra, l’increment de la quantitat de temporers pot convertir l’escassetat d’habitatges de lloguer en una situació crítica. Moltes de les persones que viuran a Andorra durant els mesos d’hivern ja són aquí i la majoria d’ells han trobat la recerca d’allotjament l’afer més difícil de resoldre un cop arribats al país. És el cas d’Iván, qui ve d’Argentina per treballar durant la temporada d’hivern. Iván assegura que l’any passat no va tenir tants problemes amb l’habitatge com enguany i explica que va haver d’insistir molt a les immobiliàries per trobar pis. De fet, malgrat que fa només dues setmanes que ha arribat al país, va reservar el seu pis a Incles al mes de setembre. Per la seva banda, Carlos ha viscut una situació similar en el seu procés de cerca d’allotjament. Explica que és el segon any que deixa Barcelona durant els mesos d’hivern per treballar a les pistes d’esquí del Principat. Tot i que coneixia la difícil situació del lloguer a Andorra i que va començar a buscar pis amb molta antelació, assegura que aquest any ha trobat més dificultats que l’hivern anterior. Altres com Bianca i Nicolás, que venen junts des d’Argentina, expliquen que, tot i que han pogut trobar pis relativament aviat, coneixen altres persones que han tingut moltes dificultats per fer-ho. En el seu cas, és el segon any que venen a Andorra per treballar en la temporada d’hivern i una veïna de l’any passat els va ajudar a reservar un apartament amb temps. Aquest és un cas similar al de Jhamel, qui va trobar feina i allotjament ràpidament gràcies a un amic. Jhamel explica que les persones que ja han vingut al Principat altres anys com a temporers tenen més facilitats per trobar lloguer i feina perquè “ja coneixen gent que els pot ajudar, com ha sigut el meu cas”. Quant a la gent que ve per primera vegada, assegura que “ho tenen molt més difícil”.

tracking