Afers exteriors

El govern portuguès no té previst reobrir el consolat a curt termini

Lisboa ha posat sobre la taula recuperar l’oficina diplomàtica, però sense fixar cap data

El govern portuguès no té previst reobrir el consolat a curt terminiFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El govern de Portugal no té previst per ara reobrir el consolat que es va tancar l’any 2011. El conseller de les comunitats portugueses, Jose Manuel da Costa, explica que l’executiu portuguès té aquesta opció sobre la taula, però que la contempla a llarg termini. Segons el representant, aquesta mesura “tardarà a entrar en vigor” i a més, explica que encara no hi ha un calendari determinat. “Sí que s’ha comentat portar un diplomàtic a Andorra, però no hi ha data per venir ni tampoc està previst”, diu da Costa.

La setmana passada, el cònsol general de Portugal a Barcelona, Miguel Cruz Silvestre, va visitar el Principat per trobar-se amb la comunitat portuguesa i la reobertura del consolat va ser un dels aspectes que va ser motiu de debat. Poc abans d’aquesta visita, el secretari d’Estat de les Comunitats Portugueses, José Luis Carneiro, havia assegurat que la recuperació de l’oficina consular a Andorra és una qüestió que està sobre la taula. De fet, Carneiro va anunciar una reunió del cònsol general lusità a Barcelona amb representants de la comunitat resident al Principat. En tot cas, la falta de terminis tampoc inquieta da Costa, que afirma que el consolat honorari està funcionant correctament. Apunta que malgrat el tancament de la seu diplomàtica ara fa set anys, la realització de tràmits necessaris està suficientment coberta ja que es pot sol·licitar la renovació del carnet d’identitat, del registre civil o del passaport. Da Costa explica que ateses les alteracions, el govern portuguès va decidir dotar de més competències el consolat honorari per evitar que els residents portuguesos hagin de desplaçar-se a Barcelona o a Tolosa per demanar la renovació de determinats documents.

D’altra banda, la comunitat portuguesa s’ha plantejat recuperar el descens del nombre d’alumnes que estudien llengua portuguesa a l’escola. A més, també volen “integrar l’aprenentatge del portuguès en horari lectiu al sistema andorrà”.

tracking