Política

El 7 d'abril es perfila com el dia de les eleccions generals

El calendari comporta que el 31 de març faci coincidir la campanya amb la Copa del Món i més tard és Setmana Santa

El 7 d'abril es perfila com el dia de les eleccions generals

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Set d’abril. Aquesta és la data més probable per a la celebració de les eleccions generals i tan sols canviaria en cas que hi hagi algun problema amb la data d’aprovació del pressupost. El calendari amb què es treballa, segons diferents fonts consultades, passa perquè el Consell General es dissolgui cap a mitjan febrer, un cop s’hagi aprovat el pressupost. La legislació estipula que un cop dissolta la cambra parlamentària hi ha un període d’entre trenta i quaranta dies per a la convocatòria dels comicis. Com que no s’especifica quin tipus de dies s’ha interpretat que són hàbils. El motiu rau en què quan es parla d’altres terminis i es compten per dies naturals queda especificat.

L’aprovació definitiva del pressupost es preveu cap a mitjan febrer i podria ser a final de la segona setmana o principi de la tercera. Toni Martí ja va anunciar que un cop aprovats el pressupostos la dissolució seria gairebé immediata. Per terminis es podria fer coincidir tant per al diumenge 31 de març com per al 7 d’abril, però la primera data té un problema greu. Govern, segons fonts properes al cas, no desitja que la campanya electoral coincideixi amb les finals de la Copa del Món d’esquí. Aquest esdeveniment arriba fins al diumenge 17 de març. Si el dia de les eleccions fos el 31, la campanya electoral començaria en els dies de major impacte de la competició. L’única alternativa per evitar la superposició passaria perquè Toni Martí decdís que la campanya, i ho permet la llei, sigui més curta que els 15 dies que es fan normalment. Però totes les fonts consultades apunten que no té cap sentit aplicar la reducció quan no hi ha cap necessitat, si els comicis es poden fer el set d’abril sense cap problema. A més, el missatge que es podria trametre decretant una campanya més curta seria difícilment expliclable davant l’electorat.

L’opció del set d’abril no implica cap problema, més enllà que cal quadrar-ho amb la dissolució del consell, però el ventall de deu dies hàbils (dues setmanes) permet fer-ho coincidir amb certa facilitat. Està pràcticament descartat, a menys que surgeixi algun problema, el fet de passar la jornada electoral a dates posteriors al set d’abril. En aquest cas el motiu es troba en què no es vol que coincideixi amb la Setmana Santa. Enguany els dies festius s’entenen des del diumenge 14 d’abril fins al 21. Per tant els dos dies posteriors, en què es podrien fer els comicis, estan descartats.

tracking