drets socials

França Insubmisa insta Macron a dimitir si no signa l'avortament

Reclama al president francès que acompanyi el poble andorrà “en el camí cap a la República”

França Insubmisa insta Macron a dimitir si no signa l'avortament

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La diputada del partit de la França Insubmisa pel departament de la Vall del Marme, Mathilde Panot, va presentar ahir a l’Assemblea Nacional una pregunta parlamentària a respondre per escrit en la qual insta el Copríncep francès, Emmanuel Macron, a dimitir com a cap d’Estat d’Andorra si no està disposat a signar una hipotètica llei de despenalització de l’avortament. La diputada de la formació d’esquerres que encapçala Jean-Luc Mélenchon va més enllà i, després de qualificar de “xantatge” el que fa el Vaticà quan amenaça amb la dimissió del Copríncep episcopal si algun dia el Consell General despenalitza l’avortament, demana a Macron “si es planteja acompanyar el poble andorrà en el camí cap a la república i la total reconquesta de la seva sobirania, fent-lo sortir definitivament del feudalisme i de la tutela estrangera”.

La diputada comença la seva pregunta, que va dirigida al ministre per a Europa i d’Afers Exteriors, Jean-Yves Le Drian, alertant dels “moviments clericals” que estan “agitant” el Principat. I recorda que les darreres setmanes, Andorra està vivint un debat sobre la legalització de la interrupció voluntària de l’embaràs, que actualment és una pràctica “fermament prohibida”. Després d’assenyalar que des del segle XIII el president de l’ara República francesa és Copríncep d’Andorra en companyia del bisbe de la Seu d’Urgell, la diputada afirma que en aquest règim de “sobirania limitada”, els “drets democràtics” dels andorrans estan “parcialment comissats” per dos estats estrangers: França i “el règim teocràtic” del Vaticà.

Panot segueix la seva crítica al Vaticà quan posa en relleu el que considera “una ingerència increïble” amb referència al fet que el Papa Francesc hagués trucat al cap de Govern, Toni Martí, amb l’objectiu d’“amenaçar-lo obertament” quan el va advertir que d’aprovar-se la despenalització de l’avortament ordenaria “l’abdicació” del Copríncep Joan-Enric Vives, a fi d’evitar la ratificació de la llei. “De fer-ho”, indica la diputada, “enfonsaria les institucions [andorranes] en el caos, trencant l’equilibri de poder establert fa 800 anys”.

La diputada es pregunta pel “silenci” de l’altre Copríncep d’Andorra, Emmanuel Macron, i demana el “compromís ferm” del cap d’Estat francès de signar una llei de legalització de l’avortament i respondre d’aquesta manera “al xantatge” del Vaticà. Panot recorda el Copríncep Jacques Chirac quan el 1995 va signar la llei que legalitzava el divorci a Andorra sense comptar amb la firma del Copríncep bisbe. També posa en coneixement del ministre “les intolerables ingerències” del nunci del Papa a França uns anys després, quan va participar en manifestacions hostils al projecte de llei francès d’obertura del matrimoni a les parelles del mateix sexe. “Es tracta”, afirma, “[aprofitant el cas andorrà actual] de dir no a l’increment del poder dels tripijocs del Papa”.

La de Panot és la segona pregunta que es fa a l’executiu de Macron recentment. L’altra demana saber l’opinió de l’executiu sobre l’avortament al Principat.

tracking