justícia

Un any i deu mesos de presó per a l'ultra finès Ilja Janitskin

Multa de 136.000 euros al periodista que va ser extradit per Andorra

Un any i deu mesos de presó per a l'ultra finès Ilja Janitskin

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ultranacionalista finlandès Ilja Janitskin, que va ser extradit a l’abril d’Andorra al seu país d’origen, ha estat condemnat recentment a un any i deu mesos de presó i al pagament, conjuntament amb dos processats més, de 136.000 euros, per concepte de danys i perjudicis a diverses persones. La cort del districte d’Hèlsinki ha trobat Janitskin culpable de setze càrrecs criminals comesos a través de les pàgines web antiimmigrants MV-lethi i Uber Uutiset. El periodista d’extrema dreta ha estat condemnat per tres càrrecs de difamació agreujada, dos càrrecs d’incitació a l’odi contra un grup ètnic agreujats, tres càrrecs d’incompliment dels drets d’autor, dos càrrecs de trencament de la confidencialitat, dos càrrecs d’apostes il·lícites i quatre càrrecs de recaptació de fons il·lícits. El tribunal va desestimar tres càrrecs més que la fiscalia finlandesa havia presentat contra Janitskin, que va estar empresonat a Andorra durant nou mesos, primer a la Comella i després en règim d’internament domiciliari.

En el cas dels càrrecs per incitació a l’odi contra grups ètnics, el tribunal l’ha trobat culpable d’haver redactat i haver permès la publicació de diversos articles difamatoris i denigrants contra les comunitats musulmana i jueva. Entre els delictes comesos, destaca la publicació de documents classificats de la policia finlandesa relatius al bloqueig de les dues publicacions per Internet de què era responsable Janitskin en el moment dels fets.

L’ultranacionalista finlandès va ser extradit al seu país després que el Tribunal Superior esmenés la plana al de Corts, que havia decretat que el periodista no havia de ser entregat a les autoritats nòrdiques. Janitskin va quedar en mans de la policia de Finlàndia, tot i que el seu advocat a Andorra, Alfons Clavera, havia presentat un recurs al Tribunal Constitucional demanant que es paralitzés l’extradició mentre no es resolia. Els magistrats del TC no es van poder reunir el dia pactat per a l’extradició i Janitskin va ser entregat als agents finlandesos. Va anunciar un recurs al Tribunal dels Drets Humans, una acció que segons Clavera es troba actualment paralitzada.

D’altra banda, el periodista d’extrema dreta ha anunciat recentment que es presentarà a les eleccions parlamentàries del seu país amb l’objectiu d’aconseguir una acta de diputat.

tracking