Les protestes a França fan caure la facturació al Pas

Comerços i restaurants de la localitat encampadana es mostren preocupats pels efectes de les mobilitzacions dels Armilles Grogues a les carreteres del país veí

Les protestes a França fan caure la facturació al PasRobin Serradeil

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El moviment dels Armilles Grogues a França no afluixa. Les jornades de mobilització al país veí durant els caps de setmana de l’últim mes per protestar contra l’augment de preus dels carburants proposada pel govern gal estan tenint afectacions més enllà de l’Hexàgon. Al Principat, la localitat del Pas de la Casa està patint les conseqüències a causa de les interrupcions a les carreteres gal·les, que han provocat que la facturació dels negocis hagi caigut entre un 30% i un 50% respecte a les mateixes dates de l’any passat.

Etiquetes:

El president de la Iniciativa Publicitària, Jean Jacques Carrié, afirma que els comerços i restaurants del Pas es mostren preocupats per les repercussions econòmiques de les protestes dels ciutadans francesos, que comporta de retruc que alguns clients del país veí evitin agafar el cotxe per por a quedar-se bloquejats i haver d’afrontar un etern viatge fins arribar al Principat per fer les compres. “La gent prefereix no venir perquè poden tardar molta estona”, diu Carrié, que al mateix temps es mostra resignat. “No hi podem fer res, és un problema de França”, diu el president de la Iniciativa Publicitària, que afirma que ara per ara no hi veu “solució”.

De fet, preguntat per si el Govern hauria d’intercedir i parlar amb les administracions franceses, Carrié creu que no serà eficaç. “Està molt bé, però no se solucionarà el problema”, diu el responsable de la plataforma.

Gràcies a l’obertura de les pistes d’esquí, alguns ciutadans francesos sí que van optar per venir al Principat per gaudir de la neu, però els que ho feien per comprar seguien tenint el temor de quedar-se atrapats. Durant els anteriors caps de setmana l’afluència de vehicles va ser força inferior i, de fet, ahir no es van registrar cues ni al matí per entrar per la frontera francoandorrana ni per sortir-ne al migdia.

Una de les incògnites per als negocis és la repercussió que poden tenir les protestes de cara a les pròximes vacances de Nadal, que és el següent període en què es preveu una forta afluència de visitants francesos. Carrié no creu que s’anul·lin reserves, però pateix perquè eventuals interrupcions del trànsit alenteixin l’arribada dels turistes, perquè podrien venir “descontents”. “Jo crec que vindran, però si la gent arriba per passar les vacances i ha estat bloquejada a Tarascó, això ens repercuteix indirectament”, afirma el president de la Iniciativa Publicitària. La jornada d’ahir va tornar a estar marcada per les protestes puntuals que, tot i ser menys intenses, van complicar la circulació a França. A l’Arieja, els Armilles Grogues, que han demanat reunir-se amb la prefectura, van dificultar la circulació a Pamiers i a Foix. Des de Tolosa, es van arribar a produir fins a cinc talls de circulació.

LES PROTESTES ES TRASLLADEN A PARÍS

Malgrat que els grups de mobilització continuen ferms a tots els punts del país, les protestes es van intensificant a París. La capital francesa va patir ahir una jornada convulsa amb aldarulls que van acabar amb almenys una vuitantena de ferits i 224 detinguts. El govern d’Édouard Philippe va condemnar els fets i va apel·lar al diàleg per trobar una sortida a les discrepàncies entre part de la societat francesa i l’executiu. Onze policies van resultar ferits.

tracking