reportatge

Dormir al sofà: 30 euros

El comentari d’un dinar on s’afirmava que els temporers que van a fer tràmits expliquen que els estan cobrant trenta euros la nit per dormir al sofà va donar pas a la constatació d’aquesta realitat. Membres de la comunitat argentina denuncien que això està succeint.

Dormir al sofà: 30 euros

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Eladio és un temporer argentí que en realitat té un nom similar que treballarà enguany en una botiga relacionada amb l’esquí. Té diferents coneguts que ja estaven a Andorra i fins i tot alguns que fa uns quants anys que hi són. Hi ha gent que va venir a fer la temporada i s’ha acabat quedant. L’Eladio és un dels molts temporers que s’han trobat el problema de l’habitatge quan han arribat a Andorra. Tenia algun input respecte al fet que era un tema problemàtic, però mai va esperar aquest grau de dificultat. “Per pagar el que em demanen fins i tot per compartir amb altra gent me’n torno, perquè soc aquí per treballar tant com pugui amb la voluntat d’estalviar uns diners quan acabi el semestre.” Així ho explica i lamenta que “hi ha gent que està aprofitant certa desesperació”. Indica que hi ha molt moviment. Els que tenen el problema “es van quedant a casa de l’un o de l’altre mentre troben alguna cosa”. La situació, però, ha derivat en el fet que “a vegades s’estan demanant vint o trenta euros la nit a canvi de deixar dormir en un sofà o al menjador amb un matalàs o una colchoneta”. Es tracta de situacions puntuals entre gent que espera tenir resolta la qüestió de l’habitatge en uns quants dies.

L’Eladio explica que per als primers dies mentre no acaben de tancar l’entrada en un pis de lloguer cap es planteja dormir en un hotel “perquè és molt car i no ens surt a compte. No sap dir, però, quanta gent està directament afectada per no tenir sostre, ja que “s’està ficant molta gent a cada habitatge i encara que així la temporada es farà més dura com a mínim si el comparteixen entre molts els números surten”. El temporer no ha viscut personalment l’obligació de dormir en un sofà pagant però coneix una noia que ho va haver de fer.

La seva situació personal –de moment viu amb uns coneguts– confia que millori molt aviat perquè tenen molt avançat disposar del lloguer d’un apartament en una parròquia alta. El preu és prohibitiu, diu, però no el vol confirmar. El podran pagar perquè sembla que seran molts. Quants? (Riu).

tracking